• zırt diye başka ülkenin para birimine geçebilicek gücümüz olsaydı, o para birimine geçmek gibi bir ihtiyacımız olmazdı. bu yüzden turkiş liras forever demek istiyorum. hem dolara geçecek olsak, *****'in paraları bir günde yarılanır. geçer mi o kodumun cingözü dolara.

    edit2021: yarılanır demişim yaaaa... çok tatlıymışım lan o zamanlar...
  • 4 yıllık ekonomi eğitimi üstüne finans masterı, 6 yıl abdde finans sektorunde yönetici pozisyonunda çalışmanın veridği tecrübe ile basitçe açıklamak gerekirse;

    çünkü eşşeğin zikinden dolayı.

    abd doları abdnin parasıdır. ülke dolaşımına abd parası sokmak istiyorsan o parayı abdden satın almak zorundasın. bunun maliyetine de makro ekonomide eşşeğin ziki diyoruz biz.
  • hint rupisi de yukseliyor, istersen once onu deneyelim baktik olmuyor 6 ay sonra baska deneriz. belki zimbabwe de bizim turk lirasina gecer arada.
  • dünyanın en mantıklı sorusudur. onu geçtim amerikanın eyaleti olsak ya madem orası daha süper? bence bunu bir değerlendirsinler. eyalet sistemi başkanlık sistemi bak hep var hem. çıkarın at gözlüklerinizi!
  • ıhracata mahkum olmamizla cevabi aciklanabilen soru. disariya mal satmak dusuk degerli parayla daha kolaydir. (bkz: cin) ayrica don't feed the troll.
  • türkiye'de yeterince dolar olmadığından veya türkiye'nin çok büyük olmasından dolayı istesek de yapamayacağımız eylem. bu arada euro başka bir mevzu. euroyu resmi olarak kullanan ülkeler birbirinin ekonomisinden de sorumlu oluyorlar. oysa abd, dolar kullanan ülkeleri sikine bile takmaz.

    şuanda kriz mriz olduğunda para basıp veya devalüasyon yapıp iç borcu azaltma, faizleri yükseltip yabancılardan para akışı sağlama gibi araçları kullanabiliyoruz. nüfus artışı, tüketim artışı gibi sebeplerle oluşan para gereksinimini de yine para basarak karşılıyoruz.

    ama abd'ye ait olan dolar'ı kullanırsak bunların hiçbirini yapamayız. ülkeden çok fazla dolar çıkışı olursa piyasada para sıkıntısı olur. düşünün, bir şey alıp satacaksınız ama banknot bulamıyorsunuz.

    diğer bir nokta da ekonomimiz tamamen abd'ye bağımlı olur. abd, para lazım faizleri arttırıyorum der, yarrağı yeriz. işsizlik artar. ya da doların değer kaybetmesine izin verir, ekonomimiz sıçar. doları çok fazla değerli yapar, ihracat yapamayız. vs. vs.

    yalnız bu tarz gayri resmi olarak başkalarının paralarını kullanan ülkeler yok mu? tabiki var. mesela zimbabve hiper enflasyonla baş edemeyip kendi parasını kaldırıp dolar kullanmaya başladı. yeni bağımsız olan doğu timor ve bir sürü ada ülkesi de. yine benzer şekilde kosova euro'yu kullanıyor.
  • tamam da hangi dolara? bunun tek cinsi yok ki.

    örnek: http://3.bp.blogspot.com/…l6ig/s640/zimbabwe_13.jpg
  • daha önce kimsenin yazmadığına şaşırdım ama neyse kolpa bir iktisatçı olarak birşeyler söyleyeyim bakalım... böyle bir durum mümkün değildir. herkesin düşünebileceği gibi türkiyede dolar basılmasının mümkünatı yoktur ..böyle bir sisteme geçebilecek kadar dolar rezervi olan bir ülkede zaten doların yükselmesi gibi bir problem olamaz . bir diğer dez avantajı ise para politikalarında verimliliği azaltacak olmasıdır elinde bulundurduğu rezerv üzerinden uygulayacağı politikalar ekonomik olarak ülkeyi kısıtlayacaktır. fakat bu bahsi geçen durum yani dolarda meydana gelen dalgalanmalar otonom olarak insanları dolarizasyona yöneltecektir. dolarizasyon kısaca insanların evlerini dolar üzerinden kiralaması vs şeklinde örneklenebilir yani insanların yerli paraya olan güveni azalır.
hesabın var mı? giriş yap