• tarihçiler için halil inalcık neyse arkeologlar için de ekrem akurgal o dur.
  • dtcf nin mihenk taşı hocalarındandır.
    ayrıca soyadının manası a:su, kur: ülke, gal: büyük ; birleşince nehir anlamına gelen bir sümerce kelimedir.
  • celal şengör'ün ısrarla referans olarak gösterdiği büyük arkeolog. bilhassa -türkçeye de çevrilmediğini utanç içinde kaydettiği- orient und okzident kitabını anar ve hocanın ne kadar büyük bir alim olduğuna bu kitabı şahit gösterir.
  • prof dr dr hc mult unvanına sahip, celal şengör’ün bilgiyle sohbet adlı kitabını ona ithaf ettiği değerli bilim insanlarımızdan.

    türkiye’nin kültür sorunları adlı kitabı artık basılmamaktadır.

    edit: kırmızı kedi yayınevi tarafından 2. basımı kasım ayında yapılmıştır.
  • ankara üniversitesi d.t.c.fakültesi arkeoloji bölümü kurucusu ve fakültenin ilk dekanlarindan, ordinaryüs sifatina sahip son türk profesörlerinden...türk arkeolojisi dendiginde hala akla gelen nadir isimlerden;"hocalarin hocasi" diye bilinir.harbiden de zamaninda arkeoloji blm'deki kizlar güzellikleriyle meshurmus.gencken "sari ekrem" diye anilirmis.

    büyük arkeolog, saygi duymak lazim...
  • bir 20 sene daha yaşayıp göbeklitepe'yi, yeni çatalhöyük'ü ve diğer günümüz kazılarını görmesini ve yazmasını ve onun bu konulardaki görüşlerini bilmeyi çok isterdim. okuması böylesine sade, keyifli ve bilal'e anlatır gibi anlattığı anadolu uygarlıkları ve anadolu kültür tarihi eserlerini bu yaşıma kadar bilmemiş olmaktan üzüntü duyuyorum. hatti'yi, hititleri, frigleri bu kadar derinlemesine ancak bu kadar anlaşılır incelemek başlı başına bir sanatçılıktır.

    dil tarih'te talebeyken kendi proferösümden adını çokca duymuştum ancak hercai yıllarımızdı ve hiç önemsememiştim. aynı hocam halil inalcık hoca'yı da çok anlatırdı, hatta konferansına götürmüştü bizi, zorla gitmiştik sıkıla sıkıla. ilaveten oktay aslanapa'yı da anlatırdı. bu isimleri hep dinledik hocamızdan. çok sonradan anladık bunların kıymetini. ilber ortaylı mesela okulumuzda konuşma yapardı sürekli de dinlemezdik. hocaların hocalarıyla bizzat aynı koridorlarda gezip, onlara ulaşma şansına sahipken ulaşamamış olmak asrın gafletiymiş. şimdi fark ediyorum malesef. bence insan üniversiteye 30 yaşından sonra gitmeli...
  • bir arkeoloğun anıları adlı otobiyorgafik eserinde anlattığına göre, orhan veli'nin askerlik arkadaşıdır.
  • arkeoloji bilimine olan katkılarından dolayı saygı duyulacak hoca, insan.
  • (bkz: anadolu uygarlıkları) kitabını aldım, onun rehberliğinde batı anadolu"daki antik kentleri hem okudum hem gezdim. kitabın sayfaları ören yerlerinin giriş biletleriyle dolu. kitaplığımdaki en değerli kitaplardan birisidir.
  • ülkemizde arkeoloji biliminin 'guru(cusu)ları'ndan birisidir. üniversitede hocamın deyişiyle, dünyaya sadece göbeğinden bağlı kalmayanlardandır. öyle ki sadece çalıştığı alanlarda sıkışıp kalmamış, anadolu ve çevresi uygarlıklara bir bütün gözüyle -sadece arkeolojik ve historik bakış açısıyla değil- sosyal, kültürel, siyasi açılardan bakabilmiş ve görebilmiş ve yazıp bugünlere bırakabilmiş arkeologtur. arkeolog olmasaymış o yakışıklılıkla yeşilçam yıldızı olurmuş.
    derslerde öyle bir anlatılır ki kendisi; özellikle mitoloji dersinden sonra girilirse arkeoloji'yi bir din; ekrem akurgal'ı dinin peygamberi; anadolu kültür tarihi kitabını da dinin kutsal metinleri olarak tahayyül edilebilir...
    bu karizmatik soyismin anlamı evvelki entry'lerde verilmiştir, ben de soyismin kehanet'ini açığa vurayım. efenim 935'lerde çıkan soyismi kanunu sırasında (wikipedi'nin yalancısıyım babasının isteği doğrultusunda) 5.000 yıl önce bir krala ait olan akurgal ismini veya sıfatını kendi soyuna isim olarak almıştır. kehanete gelelim; efenim 5.000 yıl önce toprak olmuş bir ismi bugün soyisim olarak taşıyan ve yaşayan sadece 5 insanoğlu vardır.! ama ki, hiç değilse bile bu 5 kişiden sadece ikisinin (kendisi ve oğlu ali akurgal) yazdıkları ve bıraktıkları şüphesiz (5.000 yıl olmasa da) uzun yıllar boyunca insanın insanı anlama çabasında kaynak olacaktır.
hesabın var mı? giriş yap