1 entry daha
  • eğer roma imparatorluğu'nun çöküşünü m.s. 476 olarak kabul edeceksek kendisinin roma'nın son gerçek imparatoru olduğunu iddia edebileceğimiz geç dönem batı roma imparatoru.

    kendisini, kendisinden önceki ve sonraki bir dizi beceriksiz ve kuklavâri imparatordan ayıran nokta, batı roma imparatorluğu'nun içine girdiği idari, askeri ve kültürel girdabı fark ederek bu hususta pek çok önlemler almış olması ve zaferi sadece meydan muharebelerinde değil, bozulmuş roma sosyal dokusunun onarılmasında aramasıdır.

    bu bağlamda, bir önceki imparatoru destekleyen galya eyaletine sefere çıkıp isyancıları mağlup etmiş ve daha sonra isyancıların önemli bir kısmını affederek görevlerine iade etmiştir. bu aslında en son gaius juilus caesar'da ya da marcus aurelius'ta gördüğümüz türden bir merhamet gösterisi örneğidir.

    m.s. 457'de ravenna'dan yola koyulup sinuessa yakınlarında yaklaşık 40 bin kişilik bir vandal ordusunu mağlup edip italya'nın kalbini kısa bir süreliğine de olsa barbar akınlarından kurtarmış olan majorian, daha sonra yukarıda da belirtildiği gibi kendisini tanımayan galyalılar üzerine çıktığı seferde askeri ve politik dehasından örnekler sergileyip hem lugdunum, akitanya ve narbo gibi önemli merkezlerin yeniden imparatorluk bünyesine dahil olmasını sağlamış hem de mağlup ettiği orduları yöneten soyluları eski görevlerine iade ederken askerlerini de foederati sınıfında kendi bünyesine katmış ve m.s. 459 ve 460'lı yıllarda iber yarımadasını vizigotlar ve süevler'den büyük ölçüde geri almıştır.

    işin kültürel ve sosyal tarafında da önemli adımlar atan imparator, kadınlara 40 yaşından önce manastır inzivasını yasaklamıştır. bilhassa italya yarımadasında yaşanan ciddi nüfus kaybı ve eski hallerinden eser kalmayan roma, beneventum ve capua gibi merkezlerin yeniden canlandırılması için bir nüfus patlamasına ihtiyaç olduğunu fark ederek bu adımı atan imparator, senato ile de yeniden kayda değer seviyede ilişkiler kurmuş ve bunu yaparken de uzun yıllardır bazı barbar kökenli generallerle maddi çıkar ilişkilerine girmiş olan senatörleri azletmiştir. bu ve başkenti mediolanum'a tekrar taşıma yönündeki planı, zinaya ölüm cezası getirmesi, vergi toplama yetkisini yalnızca valilere bırakması ve benzeri bazı radikal hamleleri, kendisinin kader ortaklığı yaptığına inandığı flavius ricimer tarafından ihanet edilerek katledilmesiyle sonuçlanan yolu açmıştır. çok şeyi kısa sürede değiştirmek istemiş ve bunda başarılı olmuşsa da hayatta kalmayı başaramadığından gerek fetihleri gerek ise yeni düzenlemeleri kalıcı olamamış ve imparatorluk yıkılışa doğru olan son sürat yolculuğuna kendisinin katlinin ardından devam etmiştir.

    yaşı değilse de yapmak istedikleri ve kaderi ile bana hep genç osman'ı anımsatmıştır. tahtı kendisinden sonra üç buçuk ay boş kalmış ve ricimer'in desteğini alan libius severus, majorian'ın katlinden yaklaşık dört ay sonra taç giyebilmiştir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap