5 entry daha
  • yanlış anlaşılması ve yanlış anlatılması sonucu heyecanlı gençlerin elinde:

    "- olum test ettim bulamadım demek ki yok"
    "- aha sprey sık, ışın tut bulamazsın ama mutluluk da mı yok o zaman"

    klişesine dönüşmesi pek bir kolay olan hikayedir. burada üstüne basa basa basa vurgulanmak istenen şey şudur: olmayan bir şeyin olmadığını ispatlamak neredeyse imkansızdır. ama bu hipotez tersinir değil! yani kesinlikle şunu demek istemiyor: olmadığını ispatlayamadığın hiçbir şey yoktur. (zaten bu çok saçma olurdu)

    o yüzden bu hikayeyi gerçekliğine inanmadığımız konuların (tanrı, cinler, ruhlar vs.) yokluğunu ispatlamak için kullanamayız. (o iş o kadar kolay olsaydı zaten..) kullanım alanı, insanların yanlış neden sonuç ilişkisilerini onlara gösterebilmek olmalıdır. insanların genelde düştükleri ve tartışmayı piç ettikleri nokta: "eheee olmadığını ispatlayamazsın olm demek ki var" olmaktadır. siz karşınızdaki insana belki şunu diyebilirsiniz:

    "bir şeyin olmadığını ispatlayamamamız onun var olduğunu göstermez. al işte bak ben de garajımda ejderha var diyeyim sen de kolaysa bana olmadığını ispatla bunun. olmayan birşeyin olmadığını ispatlaman imkansızdır. senin söyleyeceğin her şeye uyduracak bir kulp bulabilirim. senin uygulayacağın hiç bir test sonucu onun olmadığını ispatlayamayacağı için ben ona var diyebilir miyim?"

    burada kritik bir eklenti daha yapılabilir. garajında ejderha olduğunu iddia eden adama şunu diyerek devam edelim:

    "madem var olduğuna bu kadar eminsin ben niye yokluğunu ispatlamaya çalışıyorum, sen bana varlığını ispatla o zaman"
    "hehe varlığını ispatlamam o kadar kolay ki; beni vampirlerden kim koruyor zannediyorsun. yoksa ben şimdiye ölmüştüm"

    ne oldu? günlük hayatımızdaki birşeyleri hatırlatıyor sanki değil mi? olmayan birşeyin ispatı da yine olmadığını ispatlayamayacağınız başka bir şeyler kullanılarak yapılıyorsa eliniz kolunuz bağlı demektir.

    işte hikayenin genel özü de karşınızdaki azıcık açık görüşlü kişiyi bu tarz kilit mantıklardan çıkarma ve ispat olarak kullanması gereken şeylerin mantıksal temellendirmelerini görmeye yardım etmeniz için kullanacağınız bir örnek oluşturmaktadır.

    bu bağlamda bakınca; "garajımda mutluluk var" ya da "zaman var" gibi `pozitivist diyalogların içine soyut kavram katarak teoremleri piç etmeye çalışma girişimciliği` yönteminin zaten hikayenin mantığıyla çeliştiği açıkça görülebilir.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap