25 entry daha
  • belki birilerinin işine yarayabilir:
    - asıl belirleyici evin kirası ile satış fiyatı arasındaki orandır. bir evin fiyatının ucuzlayıp pahalılaştığı bu oran üzerinden algılanabilir.
    - karardan önce ciddi şekilde hedef bölgelerinde en az 1 yıl kira ve satış fiyatı piyasası takip etmek, hatta bir arşiv oluşturmak ve trendin nereye doğru gittiğini anlamak gerekir.
    - tl bazında muhakkak yükseliş olacaktır, fakat döviz ve enflasyonla kıyaslayarak reel durumu algılayabilirsin.
    - ev fiyatları kısa vadede altında kalabilseler de orta vadede minimum "reel" enflasyonla paralel hareket ederler. göç alan bir şehir veya talep gören bir bölge ise bu makas daha da açılır. aksi durum spesifik olarak bölgede ciddi miktarda emlak arzı oluşması durumunda olabilir.
    - 3+1 gibi çocuklu aileler için ideal konutların kira fiyatları satış fiyatlarına nazaran oldukça düşük kalır. çünkü yapım ve yatırım maliyeti yüksek olmasına rağmen kiracıları oldukça uzun süreler kullanırlar. ülkemizde gerçek enflasyon ile tüik enflasyonu farkı, göç, nüfus artışı gibi nedenlerle 3+1 vb. dairelerden alacağınız kirayı piyasa ile paralel tutamazsınız.
    - 1+1, 2+1 gibi dairelerin kiraları fiyatlarına nazaran yüksektir. fakat kiracı devir hızları yüksektir. 1-2 yılda bir yeni kiracı ile uğraşmanız gerekir.
    - ideal senaryoda talep gören bir bölgeden küçük evlerden birden çok (örneğin 3 tane) satın alıp kiralamak daha avantajlıdır. daha az sermaye ile oturmak istediğiniz evin kirasını karşılayabilirsiniz. bu senaryonun avantajı kısmen sepet yapabilmenizdir. örneğin 3 tane stüdyo daireniz varsa gelecekte ihtiyaç veya fırsatlar için sahip olunanlardan birini veya ikisini satıp kademeli olarak nakite geçebilirsiniz. veya tam tersi yalnızca 1 tane satın alarak kademeli olarak ev almış, hem de kısmen nakitte kalmış olur gelecekte sayıyı yükseltebilirsiniz.
    - kredi kısmı ayrıca düşünülmesi gereken bir konu. o konudaki stratejimi belki daha sonra edit ile eklerim.
195 entry daha
hesabın var mı? giriş yap