• ben hayatımda hiç oturmak için bir ev alıp kiradan kurtulup da pişman olan birisini görmedim.
  • bekar isen her zaman nakitte kal.
    evli isen oturacak bir evin yoksa ev al.
    evli ve evin var ise ikinci bir evi asla alma.
    nakitte ne yapacaksın o da önemli.
  • kiradaysan ev al.

    bu devirde ev alınmaz diyenler 2005’ten beri kirada oturuyor ev sahibi ağız kokusu çekiyor. hahaha :)
  • belki birilerinin işine yarayabilir:
    - asıl belirleyici evin kirası ile satış fiyatı arasındaki orandır. bir evin fiyatının ucuzlayıp pahalılaştığı bu oran üzerinden algılanabilir.
    - karardan önce ciddi şekilde hedef bölgelerinde en az 1 yıl kira ve satış fiyatı piyasası takip etmek, hatta bir arşiv oluşturmak ve trendin nereye doğru gittiğini anlamak gerekir.
    - tl bazında muhakkak yükseliş olacaktır, fakat döviz ve enflasyonla kıyaslayarak reel durumu algılayabilirsin.
    - ev fiyatları kısa vadede altında kalabilseler de orta vadede minimum "reel" enflasyonla paralel hareket ederler. göç alan bir şehir veya talep gören bir bölge ise bu makas daha da açılır. aksi durum spesifik olarak bölgede ciddi miktarda emlak arzı oluşması durumunda olabilir.
    - 3+1 gibi çocuklu aileler için ideal konutların kira fiyatları satış fiyatlarına nazaran oldukça düşük kalır. çünkü yapım ve yatırım maliyeti yüksek olmasına rağmen kiracıları oldukça uzun süreler kullanırlar. ülkemizde gerçek enflasyon ile tüik enflasyonu farkı, göç, nüfus artışı gibi nedenlerle 3+1 vb. dairelerden alacağınız kirayı piyasa ile paralel tutamazsınız.
    - 1+1, 2+1 gibi dairelerin kiraları fiyatlarına nazaran yüksektir. fakat kiracı devir hızları yüksektir. 1-2 yılda bir yeni kiracı ile uğraşmanız gerekir.
    - ideal senaryoda talep gören bir bölgeden küçük evlerden birden çok (örneğin 3 tane) satın alıp kiralamak daha avantajlıdır. daha az sermaye ile oturmak istediğiniz evin kirasını karşılayabilirsiniz. bu senaryonun avantajı kısmen sepet yapabilmenizdir. örneğin 3 tane stüdyo daireniz varsa gelecekte ihtiyaç veya fırsatlar için sahip olunanlardan birini veya ikisini satıp kademeli olarak nakite geçebilirsiniz. veya tam tersi yalnızca 1 tane satın alarak kademeli olarak ev almış, hem de kısmen nakitte kalmış olur gelecekte sayıyı yükseltebilirsiniz.
    - kredi kısmı ayrıca düşünülmesi gereken bir konu. o konudaki stratejimi belki daha sonra edit ile eklerim.
  • yatırım perspektifi kiradan kurtulmak ile sınırlı olanların doldurduğu başlık. türkiye kadar fiyat/kira oranı yüksek ülke sayısı inanılmaz azdır. örneğin, amerika'da benim yaşadığım şehirde evler kendisini 8-10 senede ödüyordu (ki bu rakamlar 2016 rakamları). türkiye'de ise 25 sene civarı büyük şehirlerde. kiradan kurtulayım arabamla hava atayım derken yaşamınız sonlanıyor. azıcık ekonomi konusunda bilgi edinip elinizdeki paraları daha düzgün değerlendirin. bizden önceki jenerasyonun hatalarına düşmeyin.
    bu entry bir yatırım tavsiyesi değildir!
  • yaklaşık 3 sene önce elimizdeki altınları bozurarak 260 bin kiraya yatırım amaçlı ev aldık. şu an evin fiyatı max 350 bin ediyor. evi almayıp altınları bozdurmasaydık yaklaşık 680 bin liramız olacaktı. yazacaklarım bu kadar.
  • paran varsa ev al bir oda olsa da.
  • bütçene göre bi eve fazla borçlanmadan geçip kiradan kurtulmaktan daha iyi yatırım mı var.
  • emlak baloncuları coming soon
  • ev al. istersen biraz da kredi çek (ödemede sorun yaşamayacağını düşünüyorsan) daha iyi ev al. ileri dönemde kredi faizi artarsa faizden kardasın bu kredi anaparanın da güncel değeri düştü demektir, azalırsa kredi faiz oranları yapılandırırsın. kendi evinde oturmanın psikolojik rahatlığı için bile değer. istersen komple mutfağını değiştir istersen duvarları delik deşik et, kime ne.
hesabın var mı? giriş yap