34 entry daha
  • iş bankası kültür yayınları'ndan çıkan graham farmelo'nun paul dirac kitabında şöyle bir anısı yer alır dahinin.

    " hocaların masasında daha çok saygı gören, dirac'ın eğlenceden gayrı faydası olmayan matematik oyunlarına ve bulmacalara duyduğu meraktı. bir keresinde, 1929'da göttingen'de tanıtılan bir oyunda olağanüstü başarı gösterdi. amaç, herhangi bir tam sayıyı, 2 rakamını tam dört defa kullanarak ve yalnızca en bilinen matematik işaretlerinden faydalanarak ifade etmekti. ilk bir kaç sayı için bunu yapmak kolay:

    1=(2+2)/(2+2)
    2=(2/2)+(2/2)
    3=(2*2)-(2/2)
    4=2+2+2+-2

    fakat oyun kısa zamanda, göttingen'in en kuvvetli matematik kafaları için bile daha zor hale geliyor. giderek artan sayılar için bu oyunu saatlerce oynuyorlardı - ta ki dirac bütün sayıların dört tane 2'yle ve kurallara tamamen uygun olarak ifade edebilmesini sağlayan basit ve genel bir kural bulana kadar. böylece oyunu anlamsız kılmış oldu."

    peki dirac'ın bulduğu bu formül neydi?

    dirac'ın formülü görsel

    burada noktalı olarak gösterilen yer, bulmak istediğin sayı adedince açmanız gereken parantezi söylüyor. şuradaki görselde birkaç örneğini gösterdim. isteyen istediği kadar dener.

    dirac, milletin öküz gibi sayfalarca işlem yaparak bulmaya çalıştığı oyunu üç tane 2 kullanarak bitirdi. tabiri caizse dirac, oyunu piç etmişti.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap