20 entry daha
  • arabayla piyasa yapmanın tarihi, kadınların[nisvan taifesinin] arabalarda görülmeye başlandığı zamanlara ama daha çok mesire yerlerine gitme sıklığının artmasına kadar götürülebilir. tabi, hemen ardından sürekli ol(a)mayan yasakların ardı ardına geldiği de görülür: 1622'de yabancı sefirlerin hanımlarının gezintileri yasaklanır, sultan ibrahim 1647'de araba kulanımını yasaklar -ki bu yasak bir yıl sürecektir.
    ismini ahmet rasim'e borçlu olduğumuz lale devri'nde ise yeni bir dönem açılır, osmanlı elitlerinin araba kullanma sıklığı, alışkanlığının gittikçe alt kesimlere yayılmasıyla doğru orantılı olarak 18. yüzyılda araba kulanımı bir önceki yüzyıla oranla hem nicelik hem de nitelik olarak gözle görülür oranda artmıştır. nitekim bu yüzyılda arabaların kiralandığı bile görülmüştür.
    hatta o kadar ki padişah ıı. mahmud 1751'de:
    "nisvan taifesinin tenezzüh ve teferrüç bahanesiyle üsküdar'dan kısıklı, bulgurlu, çamlıca, merdivenli ve bazılarınında beykoz'dan tokat, akbaba ve yuşa nam mahallerde arabalar içinde açık-saçık dolaştıkları görüldüğünden buralarda araba piyasa etmesini" yasaklamıştır.

    son sözü bihruz bey'e değil bağdat caddesi ya da bahçeli 7. cadde -kişiselleştirilmiş arabalarıyla, sadece arabalarından ibaret olan- piyasa palyaçolarının gelişini önceden haber veren palyaço ruşen'e verelim:

    "sana bir roman bırakacağım. bu hiç unutulmayacak...seninle ikimizin otomobil macerası bu. ford mach 1 seninle günü gününe takip ettiğim fenerbahçe yarışları. otomobiller, benim onların arasındaki heyecanım. ve sonunda araba almamız... ve de kendimi araba gibi hissetmem"
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap