489 entry daha
  • yabanci yatirimci ve vergi toplama konusunda emsal teskil etmesi gereken ulke.

    gurcistan'da kucuk isletmeci ve freelancer olarak, 1 yil icerisinde kazandiginiz toplam gelir 100.000 dolar altinda ise, kendinizden baska calisaniniz yoksa, sadece %1 gelir vergisi oduyorsunuz. ustelik 95 ulkeyle de cifte vergilendirme anlasmasi var, fakat cifte vergilendirme anlasmasindan faydalanmak icin 1 takvim yili icerisinde 183 gun gurcistan'da bulunmaniz gerekmekte. gurcistan disina fatura kesiyorsaniz kdv zaten yok. saglik sigortasi primi yabanci uyruklular icin zorunlu degil, muhasebe hizmetleri ucretleri aylik paketlere gore 150-350 lari araliginda.

    peki neden gurcistan boyle bir seyi yapiyor? amaclari freelancerlari ulkelerinde toplayip, merkez bankalarinin doviz rezervini arttirarak doviz uzerinde daha cok kontrol alani yaratmak, per capita'yi yukseltmek ve ab uyeligine daha cok yaklasmak icin. 6 ay orada yasayacak olan freelancerlar ulke icerisinde mal ve hizmet alimi da yapacagindan dolayi ulkelerinde ciddi bir refah artisi da olacak. sadece 2 freelancer'in gelirinin ortalama 200.000 dolari buldugu bir ortamda gurcistan ekonomisi ve bankalari icin sahane bir miktar.

    ekonomiyi sadece faiz arttirmakla, vergi arttirmakla, ek vergiler koymakla duzeltebilecegini sanan, liyakatli ekonomist bazi sahislara ornek ve ibret olsun diyecegim ama, olmayacak biliyorum. sigorta primini zorunlu kosan, %20 ve %40 gelir vergisi orani uygulayan bazi ulkeler de surekli disariya yatirimci ve freelancer kacirmaya devam ediyor, ulkeye girecek doviz kaciyor.

    edit: arkadaşlar debeye girmesini beklemiyordum bu entrynin, görünen o ki türkiye'deki vergi ve ekonomi politikasından herkes dertli. mehmet şimşek büyük hayalkırıklığı yaşatmış olsa da yurtdışına hizmet faturası kesip ülkeye döviz sokan şahıs şirketlerine teşvik ve vergi indirimi yıllardır yok zaten, bir de üstüne paypal gibi ödeme sistemlerinin kapanması, bu sektörde part time işler yapıp cebine ayda 250-300 dolar koyan öğrenciler ve genç girişimcileri de zora sokup asgari ücrete yurtiçi piyasaya yöneltmeye zorladı. o kadar çok genç nüfusumuz var ki bu ülke bir pakistan, bir hindistan kadar olamıyor mu? hem genç işsizliği azaltır, hem sisteme yeni mükellefler ekler, hem ülkeye döviz kapısı yaratırdık. bu ülkenin 20-40 yaş arası genç jenerasyonu ve bilişimi bilen, alanında ilgili bir üniversite eğitimi almış bir ekonomi bakanına ihtiyacı var. reisi ikna ederseniz sizin için kendimi feda etmeye hazırım. `::)`
86 entry daha
hesabın var mı? giriş yap