1757 entry daha
  • tam üzüleceğim gelirken beni bir gülme almasına sebep olan devlet.

    neden üzüleceğim geliyor? şu anda başlarına gelenlerin kendileriyle bir alakası yok. kendilerini bölgede destekleyebilecek iki ülkeden birisinin eli kolu bağlı. diğeri de çok müdahil olursa kendi ülkesinin istikrarsızlaşacağının farkında. bir de ukrayna'nın en temel argümanı olan toprak bütünlüğü ilkesi şu anda top 10'da bir numara.

    neden gülme alıyor? çünkü bu durumu engellemek için en az 15 yılları vardı. geriye bakıyorum da 2008'de bugünlerin geleceğini görmemek için gerizekalı olmak lazım. rusya'nın bir noktada nato ile karşı karşıya kalacağı aşağı yukarı 2008'de belliydi. bu durumda ermenistan'ın en büyük politik gücü ermeni diasporasının nötralize olacağını, abd'nin kafkaslardaki minik dağ ülkesini takmayacağını, rusya'nın da gücünün yetmeyeceğini bilmeleri lazımdı.

    tabii bu bilgi kendi başına yetmez. ayrıca azerbaycan'ın nüfusunun daha büyük olduğunu, geniş ovalarıyla azerbaycan'ın nüfus potansiyelinin daha yüksek olduğunu, türkiye azerbaycan ilişkilerinin rusya ermenistan ilişkilerinden daha sağlam temellere dayandığını ve en önemlisi de petrol zengini azerbaycan'ın kendilerinden çok daha hızlı ve etkili bir şekilde silahlanacağını tahmin etmeleri gerekiyordu.

    belki 2008 çok eski, ama en geç 2018'deki çatışmalarda bölgenin savunulmasının kolay olmasının bölgenin her koşulda kolayca savunulabileceği anlamına gelmediğini fark etmeleri lazımdı.

    2008'den sonra bunları görselerdi "ya biz 90'larda gaza gelip azerbaycan'ın dörte birini işgal etmişiz. işgal ettiğimiz topraklarda belki çok ermeni vardı ama yüzbinlerce de azerbaycan türkü var. biz laçin ve sınır güvenliği açısından çok elzem x y z tepeleri haricindeki bölgeleri azerbaycan'a geri veriyoruz" deselerdi azerbaycan'ın bu hareketlerdeki meşruiyetini azaltabilirlerdi. "bu kadar iyi niyetli bir devlet"e saldıran azerbaycan da ötekileşirdi. zaten batı'da türklere karşı ciddi bir önyargı var, bu yüzden bu dediklerim hiç de zor olmazdı.

    bu arada bu dediklerimi zannedersem 2010'ların başında azerbaycan demişti. "işgal altındaki bölgeyi bırakın, siz bizi nahçıvan ile biz de sizi karabağ ile bağlayalım" önerisi ile gelmişti. tabii azerbaycan bu anlaşma olsaydı karabağ'dan vazgeçmeyecekti ama hiç azerbaycan türkünün yaşamadığı dağlık bölgelere uluslararası kamuoyuna rağmen riskli bir operasyon düzenlemekten de çekinecekti.

    tabii popülizmin sınırsız güce sahip olduğu dünyamızda bunu yapamazlar, yapmak isteyen hükümeti de devirirlerdi... yine de ermenistan gibi rock* ile hard place* arasındaysanız kitabın dışına çıkmak tek çareniz olabilirdi. artık çok geç.
86 entry daha
hesabın var mı? giriş yap