14 entry daha
  • daha evvel makale olarak kopyaladım yapıştırdım. (bkz: #23069881); ama bir de başa gelenler sonrası bir kaç tecrübemi paylaşayım. freelance iş yapanları yazılım, web tasarım, grafik tasarım, bilgisayar programlama yapanlar olarak görüyor ve onlara göre başlıyorum tavsiyelerime.

    eğer bir ofise giderek oranın bilgisayarında çalışıyorsanız; yapacağınız işin bedelini belirlerken yol ve yemek masraflarını da düşünün. bir hafta ile bir ay arasında yapılan masrafların belirgin farkı olacaktır. (masraflarınız + çalışmanızın/emeğinizin ücreti) olan bedeli işverene sunun.

    ayrıca paranızı kiralık katil misali almalısınız, ilk önce yarısı, sonra geri kalanını. ödemelerde şu tip bir bahane olamaz, "hele çalışman bir çıksın matbaadan, öyle alırsın paranı." bir restoranda yemek yenince, "hazmedeyim öyle öderim paranı" denilemediğine göre bu da denemez. eğer son kontrolü de yapılmış, baskı için onay verilmiş ise dökümanları dijital ortamda verdiğiniz zaman iş bitmiş demektir. şayet paranızı alamıyorsanız çalışmayı vermeyin. sonra türlü bahaneler ile fiyatı kısmak için çabalarlar.

    yaptığınız işin bir yedeğini her gün mutlaka harici disk veya flash belleğinizde kayıt edin. hatta baskı için ise sadece pdf döküman verin, açık dosya (indd,ai,fh11,ps) vermeyin. fla değil swf verin gibi örnekler çoğaltılabilir.

    iş yaptıracak kişi bir kobi ise veya orta düzeyde ticaret yapan bir firma ise web sitesine ve sitenin tasarımına, template / hazır tasarım mı yoksa özenilmiş mi en son ne zaman güncellenmiş bir göz atın. artık siteler firmanın aynası kıvamına geldiği zaman dilimindeyiz kanaatimce.

    ve iş yaptığınız işveren müslüman geçinerek belli kesime ait olduğunu sürekli yineler ise, adnan hoca misali jargon ile konuşan biri ise ona hz. muhammed'in şu hadis-i şerifini hatırlatın: "işçinin hakkını alnının teri kurumadan veriniz."
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap