14 entry daha
  • anton bruckner senfonilerinin bircogunun paylastigi kimi ortak ozellikler vardir :

    * yapitlarin hepsi 4 bolumludur. 9. senfoninin 3 bolumlu olma nedeni bestecinin yapiti tamamlayamadan vefat etmesidir. yapitin planlanan final bolumu icin onemli miktarda taslak birakmis ve bu taslaklar kimilerince tamamlanmistir. gunumuzde tamamlanmis versiyonu 3 bolumlu versiyonuna nazaran cok daha fazla kaydedilip seslendirilmektedir.

    * bu 4 bolumden ilk bolum genisletilmis sonat formuna uyar. gene bir tek, o da bakis aciniza gore, 9. senfoni bu konuda istisna teskil eder. 2. bolumler yavaş bolumlerdir. 3. bolumler scherzo, son bolumler ise 1. bolumu andirir ama genelde ondan daha kisa ve yine sonat formuna onemli olcude uyan finallerdir.

    sadece son iki senfonisi ile 2. senfonisinin ilk versiyonunda yukarda anlatilan semadaki 2. bolum ve 3. bolum sirasi degisir (yani bu senfonilerde 2. bolum schero, 3. bolum ise yavaş bolumdur. bu acidan beethoven'in 9. senfonisini andirirlar)

    * senfonilerin hemen hepsi ya tremololarla (2, 4, 7, 8, 9) yahut belirgin bir ritim tutusla (0, 1, 6) baslar. ancak bunlari muteakip ilk tema kendisini gosterir. bu acidan beethoven'in 9. senfonisini andirirlar. 3. senfoni yaylilarin dalgali bir hareketi ile, 5. senfoni ise pizzicatolarla baslar. sadece 00 dogrudan temanin sunumu ile acilir.

    * 3. bolumler, scherzo'lar, hemen tumuyle tam olarak a-b-a yapisindadir. istisnalar 0. ve ilk 3 senfonidir. bunlarin scherzo'larinin sonlarina ilave edilmis birer kapanışlari mevcuttur.

    * genelde senfoninin ilk bolumunun ilk temasini uzun soluklu bir yayli temasi takip eder. eger bolum uc tema uzerine kuruluysa 1. ve 3. temalar guclu ve disavurumcudur.

    * tema gruplari arasi gecislerde kimi zaman tahta yahut bakir uflemeli kadanslari \ koralleri duyariz. bunlar bir bolumun kapaisindan oncede gelebilir. benzer gecisler \ korallar ozellikle yavas bolumlerde de oldukca sık karsimiza cikar.

    * bakir kullanimi ve yazisi oldukca yogun ve gucludur.

    * kimi olculer ardarda defalarca tekrar edilir. bu nitelik bestecinin organistlik kariyerinin ve sayilarla olan saplantili iliskisinin muzige bir yansimasidir.

    * yavas bolumler genelde iki muzikal dusuncenin (a&b) alterne bicimde islenmesi (a-b-a-b-a) uzerine kuruludur. burada soz konusu tekrarlarda muzikal dusunce aynen tekrar edilmese de uretilir.

    bestecinin muzigini yetersizlikle itham edenler kimi zaman bu ortak ozellikleri goz onune alarak 'bruckner ayni senfoniyi 11 kere besteledi ve hicbirini tutturamadi' derler. geciniz.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap