94 entry daha
  • ***********
    öncelikle ilk bölümü şurada
    ***********

    bindiğiniz arabanın markasının-modelinin-motor hacminin-sınıfının-segmenti ve vergi diliminin taktırmanızda zerre kriter olmadığı alternatif bir yakıt biçimidir.

    şimdi adam porsche panamera almış. hehehehe niye dizel aldın paran mı yok. git benzinli al diyor musunuz. onu alan yakıtını düşünmez diyor muyuz.

    otomobil üreticileri bile bunu düşünüyor; bmw eco motor üzerine trilyon arge harcıyor, ama sen yıllık verdiğin, binim masrafını azaltmak için (özellikle akaryakıtın pahalı olduğu bir ülke olmana rağmen) çaba sarfedeceğine bunu gurur meselesi, 2. sınıf araba muamelesi sanıp, o ne ya şahin misin olm sen lpg li araca mı binilir diyorsun. 5 tl ulan benzin. bir depo 300 tl'ye doluyor. ve adam istese mercedes c63 amg'ye binsin (100 km'de 26 litre yakıyor) yılda 18 bin tl vergi verse de, km'de 1,5 tl yakacağına 0,75 kuruş yakmayı tercih ediyor. etmeli. kar %10 olsa dediğin doğru ama yarısı ulan. kim etmez. arabanın ağzına sıçılmıyor korkma. yine bir küçük hesap yapalım;

    ayda 2 depo benzin harcıyorsun. 1.6 motor c segmentinde bir aile araban var. otomatik vites. en güzel spor olmayan bir sürüşle 100 km'de ortalama 8 litre yakarsın. (ister turbolu ol ister turbosuz, turbolu araçlar düzgün sürüldüğünde yakıt tasarrufu da sağlar)
    evet km'de 8 litre iyimser bir rakam bu da. istanbul trafiği dur kalk. hesap et. depon 60 litre olsun. ortalama benzin litresi şu an= 4,82 mi? 290 tl'ye deponu doldurdun. nakit vermedin tabi olm. karttan çektirdin. benzine nakit para verilir mi oha. böyle yapınca daha az acıtıyor. neyse 1 depo ile kaba bir hesapla ortalama 750 km yol yaparsın. (yapabilirsen haber ver bana. bu rakamı ancak dizel araçlarda görürsün ya neyse, fazla fazla olsun)

    8 litre ile 100 km gidersem
    60 litre ile kaç km yol giderim orantısından bulduk o 750'yi. ve 750 km boyunca hava yol lastik basıncı gibi önemli etkenlerin sabit kalacağını varsaydık. siz şöyle hesaplayın aracınızı; depoyu fulleyin. sayacı sıfırlayın. 200 km gidin. benzin alın. misal 150 tl ye depo doldu. hah ödediğiniz rakamı sayacınızdaki 200 km'ye bölün. o sizin 1 km'de yaktığınız rakamdır.

    ayda 2 depo harcadığını varsayalım; benzine ayda 290x2= 580 tl ödüyorsun.
    aynı km'yi lpg ile yaparsan 100 km'de 10 litre lpg harcarsın. bu da;
    1 litre lpg=2,40 tan; 10x2,40 = 24 kuruş eder.

    benzinde= 0,39 kuruş
    lpg'de = 0,24 kuruş

    yılda benzine harcadığın para= ayda 2 depodan; 6.960 tl
    yılda lpg'ye harcadığın para= ayda 2 depodan; 3.450 tl
    her yıl: kabaca 3 bin tl kar ediyorsun. bu paraya 2 yılda bir sıfır motor yaptırırsın. ki lpg kurumsuz daha temiz bir yakıt olduğundan aracın motoruna zarar vermez.

    ancak dikkat etmen gerekenler var; misal araban turboluysa, (vw için konuşuyorum tsi motorların bazılarına lpg takılırken bazı motor kodlarına lpg takılamamaktadır ve araç lpg harcarken aynı zaman da benzinden de tüketmektedir. burada birleşik maliyet yöntemi kullanılmalıdır. bir uzun yol testinde görüldü ki 1000 km lpg sürülen bir araç 75 tl'lik benzin tüketti. yani 15 litre benzin harcıyor tsi motor uzun yolda)

    gelelim maddi olmayan sebeplere;

    *avrupada çevre vergisinden muaf lpg li araçlar
    *çinin guangzhou bölgesinde çevre kirliliğini önlemek için nerdeyse lpgli aracı şart koşacak herifler. otobüs-taksi vs. zaten mecburen lpgli
    *lpg'li aracın tankı 67 bar patlama basıncına, 20g arka ve 8g de yanal çarpma kuvvetine dayanıklı üretiliyor. benzin tankları ise bundan çok daha dayanıksızdır. ne demek peki bu? dostum herhangi bir kazada bu tank seni ekstra korur demek. tabi sana çarpan askeri bir tank değilse*
    *evinizdeki tüpleri düşünün. hani doğalgaz gelmeden önce evlerimizde beraber yıllarca yaşadığımız tüpler. durup dururken patlıyorlar mıydı? hayır. ama ne zaman tehlike arz edip patlıyorlardı. evde yangın çıktığında. tüp aşırı ısınırsa dış bir etmenden elbette ki tehlike arz eder.

    yani lpg sisteminiz ab standartlarında yetkili servislerce takılmadıysa, sızdırmazlıgınızı sisteminizi periyodik aralıklarla kontrol ettirmiyorsanız herhangi bir sızıntıda elbette tehlike teşkil eder. evdeki tüpler patlayabilir çok tehlikeli diye eve sokmadığınız oldu mu hiç? neymiş herşeyini düzgün yaparsan 10 numara sistemmiş bu.

    1) bir depoda %35 ila %52 arasında yakıt tasarrufu sağlarsın (marka model ve takılan sisteme göre değişkenlik gösterir)
    2) çevreye daha az co2 salarsın

    fandango oto bostancı sanayi sitesi girişinde*
    lpg hakkındaki her türlü sorularınız itinayla cevaplandırılır.
187 entry daha
hesabın var mı? giriş yap