2 entry daha
  • walt disney'in telif hakkını bir türlü bırakmak istemediği yapımmış.

    http://www.gokhanyorgancigil.com/?p=1471
    telif hakları konusu ilk çıktığında 28 yıl ile sınırlıydı. 28 yıl sonrasında bir sanat eseri halkın malı oluyordu. sonrasında bu süre defalarca kere uzatıldı. bir şirket bu konuda hep öncü oldu: disney.

    steamboat willie’nin telif süresi her dolmaya yaklaştığında disney tutuştu ve hükümete lobi yaparak yeni bir telif uzatma yasasını yasa olarak çıkarttırdı. steamboat willie halkın malı olursa disney’in logosu haline gelen mickey mouse da bundan etkilenecekti. gerçek şu ki disney hala steamboat willie ile ilgili dvd satışlarından tonla para kazanmaktadır.

    duke universitesinin hazırladığı listeye göre eğer disney 1976'da telif yasasını değiştirmeseydi bu sene örneğin on the waterfront ve seven samurai gibi filmler halkın malı olacaktı. hatta yüzüklerin efendisi’nin ilk iki kitabı herkes için bedava hale gelecekti. steamboat willie 2023'e kadar telif korumasında olduğu için pek çok entelektüel birikim halkın malı olamıyor. bu yıl çıkan filmlerin ne zaman halkın malı olacağını varın siz hesap edin.

    komik olan; bazı hukukçular steamboat willie’nin hiçbir şekilde telif konusu olamayabileceğini iddia ediyor. bugünlerde bir sanat eseri ortaya koyarsanız telif hakkına sahip olmanız için kaydettirmeniz gerekmiyor. ama eskiden özel olarak kaydettirmeli ve telifin korunması gereken durumları beyan etmeliydiniz. bir disney araştırmacısı george brown, disney’in steamboat willie’nin telifi için uygunsuz davrandığını ve telif konusunun geçersiz olduğunu iddia etti. başka telif hakları uzmanları da bu iddiayı desteklediler böylece disney’in dikkatini çekmeyi başardılar. disney, brown’ı iftira davası açmakla tehdit etti, konu kapandı.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap