115 entry daha
  • hip hop kültürüne ait bir müzik türüdür. en bilinen hali ritmin üzerine söylenen sözlerle yapılanıdır. ülkemizde rap müzik hakkında ne yazık ki yanlış düşünceler vardır. rap dinleyen, türkçe rap dinleyen, sadece ingilizce rap dinleyen ve rap dinlemeyen kitleler bir çok konuda yanlış düşüncelere kapılmaktadırlar.

    rap tamamen bir battle olayı değildir. yani sadece diss parçalardan oluşmaz., oluşamaz. burada 'battle' denilen şey sanatçının hayatla zıtlaştığı yerlerdir. eğer başka bir rap sanatçısı onun hayatla zıtlaştığı konular hakkında ters bir algoritma sunuyorsa o zaman konular yerine direk olarak o sanatçıyı hedef alabilir. diss parçalar rap müziğe tat katar ve sanatçılarının yeteneklerini çok daha açık şekilde gösterir. çok fazla diss parça yapmak ya da gereksiz yere diss atmak bu kültürde hoş karşılanmaz.

    hip hop bir afro-amerikan kültürüdür. rap ise alt kültürdür. rap müzik her zaman ama her zaman olaylara protest bir tavır sergiler. eskiden en büyük sorun ırkçılık olduğu için amerikalı sanatçılar hep bundan bahsetmiştir. şu sıralar ise sanırım tek dertleri para,kadınlar,uyuşturucu ve güç olacak ki bundan bahsediyorlar parçalarında. ülkemizde ise durum oldukça farklı. ülkemizde rap yapan sanatçılar daha çok hayatın zor yanlarından, hatalarından, türkçe rapin gelişmemesinden, pop kültüründen vs. bahsediyorlar. anlayacağınız konu bazında çok daha ileri bir yerdeyiz. fakat iş flowlara, punchlara ve özgün beatlere geldiğinde halen emekleme aşamasındayız diyebilirim.

    türkçe rap içerisinde yüzlerce farklı sanatçıyı barındırmakta. her birinin tarzı kendine özgün olmasa da işini en doğru şekilde yapmaya çalışanlar var tabii. fakat rap dinleyicisi için aynı şeyleri söylemek oldukça zor. dinleyici kitlesinin genel olarak 13-18 yaş aralığında ki çocuklar olduğunu düşünürsek, çok da şaşılacak bir durum değil aslında bu. çünkü rapin bu protest tavrı en çok o yaş aralığının hoşuna gidiyor. insan en çok o yaşlarda istiyor protest olmayı. fakat hayat ve müzik bilgisi oturmamış bu kitlenin istekleri türkçe rapi çoğu zaman yanlış yerlere sürüklüyor. bir kaç tane free style yarışması yapıldı geçen senelerde. açar izlerseniz nasıl bir oyunun döndüğünü, seyircinin nasıl gazlandığını anlarsınız zaten.

    ''ben türkçe rap dinlemem ıyyykk ama eminem,tupac falan candır'' düşüncesi olan kişi hip hop kültüründen uzak demektir. evet bu adamlar iyi rap yaptı zamanında hatta bazı amerikalı rapçiler bunun için canında da oldu tupac gibi fakat tupac seni anlatmıyor canım kardeşim. tupac o sözleri sen dinle diye söylemiyor. sen onun ne demek istediğini o mahallede 1 yıl yaşamadan anlayamazsın. sen eminemin hayata bakış açısını türkiyeden göremezsin ve asla da göremeyeceksin. ha sözleri güzel, müziği hoş, verilen duygu zaten o biçim o yüzden hepsi başarılı. ama türkçe rapi dışlayarak ben rap dinleyicisiyim diyemezsin. gülerler adama.

    ülkemizde ki duruma değinmek istiyorum. türkçe rapin içerisinde 3 farklı sanatçı türü var şu an. ilki ceza, fuat ergin, sagopa kajmer gibi bandrollü albümler yayınlayıp başarısı ile ününü rap camiasının dahi dışına taşımış olanlar. ikincisi odasına kapanıp bir şeyler karalamak yerine bir şekilde stüdyo kurmuş ve yükselmeye çalışanlar. onlar hem sokak köşelerinde, parklarda rap yapıyor hem partiler veriyor, konserlere çıkıyor hem de özenle çekilmiş klipler yayınlıyorlar. kimleri bandrollü albümler yayınlasa da başarıya ulaşamadılar. beta, grogi, contra, hidra, yener, red, allame, mode xl ve daha onlarcası sayılabilir. son olarak ise bu işi iyi yapan fakat profesyonelleşemeyenler var. onlar genelde parktalarda free style atıp arada güzel parçalarını insanlarla paylaşıyorlar. ellerinden biri tutarsa ne ala. tutmazsa da sokakta devam ediyorlar.

    sonuç olarak rap bin bir zorlukla yapılmaya çalışılıyor. tabii ki sevdiğiniz sanatçılar kadar sevmedikleriniz de olacak. fakat unutmayın ki o sevmediklerinizi de dinleyen birileri hep olacak. bence türkçe rap herşeye rağmen iyiye gidiyor. planlanarak yapılmış diss parçalar göze batsa da iyi işler çıkabiliyor. özellikle klip konusunda bir hayli yol katedildiğini düşünüyorum. eli ile ayaklarını gösterip garajda klip çekmeler yavaş yavaş azalıyor.

    ben bu türü yeni keşfettim kimlerle başlamalıyım diyenlere de bir kaç küçük tavsiye ile sonlandırayım yazımı. ceza nın eski parçaları başlamak için oldukça uygundur. günümüzde ise aktif olarak iş yapanlar arasında allame, sansar salvo, dr.fuchs, mode xl, contra vs. gibi farklı konulara değinen sanatçılar güzel şeyler yapmakta.

    15 yıldır dinliyorum rap. fanatiği değilim, delisi falan da değilim. fakat rap dinlenmeli, rap iyi analiz edilmeli.
178 entry daha
hesabın var mı? giriş yap