14 entry daha
  • şimdi okuyacağınız inceleme neleri kapsayacak, neler anlatılacak önce ona değinelim.

    ''elektronik kitap okuyucu nedir ve tabletten, telefondan ne farkı var''

    sorusuna cevap ile başlayacak,

    ''almaya değer mi, nereden alsam, hangi modeli alsam''
    ''ben anne/babayım, bu ürün çocuklarım için uygun mu''
    ''paperwhite 3'ün teknik özellikleri neler''
    ''diğer modellerle paperwhite 3 arasındaki farklar neler''
    ''paperwhite 3 mantıklı bir seçim mi''
    ''paperwhite 3 aldım, nasıl kullanabilirim''
    ''ürünüm reklamlı çıktı, reklamları nasıl kaldırabilirim''
    ''bilmediğim, kıyısında köşesinde kalan özellikleri var mı''

    gibi sorularla devam edecek ve benimle işiniz bittiğinde usta bir kindle kullanıcısı olacaksınız. buraya şöyle bir dipnot düşeyim, anahtar kelimeleri koyu olarak yazacağım, bildiğiniz yerleri parmağınızla itip geçebilirsiniz, üzülmem.

    e-reader yani elektronik kitap okuyucu nedir

    ekşi şeyler'de yayınlanan şuradaki yazıma bir bakabilirsin önce. nedir, ne değildir anlattım. tekrar edecek olursak:

    elektronik kitap okuyucular, e-ink dediğimiz elektronik mürekkep teknolojisi ile piyasaya sunulan, basılı kitaplarla aynı hissi vermek için tasarlanmış, binlerce kitabı atabileceğiniz ve tabletlerle-telefonlarla kıyaslanamaz derecede iyi performansa sahip elektronik ürünlerdir. neden mi? tabletler ve akıllı telefonlar ışığı dışarı -direkt gözlerinize doğru- verirken, cihaz içerisindeki az sayıda led, ışığı içeri verecek şekilde tasarlanmıştır. elektronik mürekkep ile bu dahili ışıklandırma teknolojisi birleştiğinde, geceleri dahi gözleriniz yorulmadan kitap okuyabilirsiniz.

    alsam mı sorusunun karşılığı ''ne kadar çok okuyorsun ya da istiyorsun'' ve ''ne sıklıkla seyahat ediyorsun'' sorusunun cevabında saklı bence. cevaplarınız en azından 10 üzerinden 5'i geçiyorsa tavsiye edebilirim. sadece okumak için tasarlanmış bir ürün bu, ciddi paralar verip aldıktan sonra bir kenara atacağınıza az sayıda basılı kitap almanız daha mantıklı olacaktır sizin için. en azından kitaplığınızdaki kitap sayısı artar kindle'a vereceğiniz para ile. bu ürünü çocukları için isteyen bir ebeveynim diyorsanız, size kesinlikle tavsiye ederim ama. günümüzde çocuklar elektronik aletleri salt eğlence olarak kodluyorlar zihinlerine. tabletle oyun oynayıp telefonla fotoğraf filan çekiyorlar sadece. teknolojinin yararlı bir şekilde kullanılabileceğini görmeleri, kitap okuma alışkanlığı edinebilmeleri, daha ''havalı'' bir yöntem olduğu için kitap okuma isteği oluşması açısından güzel olabilir bu ürünü tercih etmeniz.
    amazon ebeveynler için kindle freetime gibi bir eklenti geliştirmiş mesela. eklenti default yani gömülü halde geliyor cihaza. kullanmak istediğiniz zaman her çocuğunuz için bir profil açabiliyorsunuz ve kontrol sizde oluyor. çocuklarınız için kitap satın alıp onların profillerine ekleyebiliyorsunuz, şifre de sizde olduğu için fazla kullanımını kısıtlayabiliyorsunuz. çocuğunuzun ne okuduğunu takip edebilir, hangi sayfada olduğuna vs bakabilirsiniz bu eklenti sayesinde. çocuklarınızın okuyacağı kitaplar için rehber olmak isterseniz, onların okumadığı zamanlarda siz de okumayı isterseniz düşünebilirsiniz.

    sen niye aldın?

    ben bisiklet seyahatlerimde bagajda kitapların yaptığı ağırlık yüzünden tercih ettim kindle'ı. çünkü 3-4 tane kitap öyle fazla geliyordu ki gözüme, kaldırıp çöpe atmak istiyordum 20-30 km sonra. kitaplar bitince karşılaştığım insanlara hediye ediyorum zaten, ama yine de taşıma sürecini atlatmak için aldım. akşamları da çadır içerisinde kafa lambasıyla kitap okumak yerine fıstık gibi dahili ışıkla okuyorum şimdi. biraz tadı kaçtı galiba ama olsun. daha önce de söylediğim gibi, sadece elektronik kitaplara bağlı kalmayı savunmuyorum. bir şekilde denge kurmaktan yanayım. kolaylıklar varken hayatımı, zevklerimi zorlaştırmak istemem, neden isteyeyim? bu sebeple arabesk takılacak ve ''ama kitap kokusu <3'' vs diyecek değilim. ayrıca kindle ile günlük hayatta okuma hızımı iki katına çıkardım, toplu taşıma araçlarında daha rahat okuyabiliyorum. otobüste, metroda oturacak yer olmadığında da bir elimle tutunup diğer elimle kindle'dan kitap okuyabiliyorum.

    almaya değer mi ya da nerede satılıyor

    daha önceki inceleme yazımda parasına kesinlikle değen şeylerden demiştim kendisine. hala arkasındayım söylediğimin. her kuruşun hakkını veriyor. okuma hızınızı ikiye katlayıp sadece bir kitap serisi ile parasını tolere edebiliyor. zaten buraları okuyorsanız kararınızı vermiş sizi itecek bir şey arıyorsunuz demektir. alın... pişman olabileceğiniz bir ürün değil. nasıl alırım sorusuna cevap biraz problemli sadece, birçok satıcı var ve hangisi güvenilir, hangisi daha ucuz söylemek pek mümkün değil. amerika'dan getirip kendi satan da oluyor, büyük firmaların sattığı da. size kindle türkiye'yi önerebilirim, biraz uğraştırdılar beni, yoğunluk moğunluk derken 3 günde teslim aldım. taksit seçeneği için de n11 alternatifi düşünülebilir. zaten aynı satıcı satıyor orada da, en kötü ihtimalle fiyatlar birbirine çok benziyor. türkiye'den satın almak tabii ki daha pahalıya geliyor, amazon'un amerika fiyatı $119.99, yani 360 türk lirası kendiniz almanız ya da bir arkadaşla getirtmeniz halinde. türkiye fiyatı ile arasında ise 80 tl civarında oynuyor, karar size kalmış.

    hangi modeli alsam

    bilmiyorum ya hangi modeli alsan. ayıracağın bütçe nedir, şımarık iphone takipçileri gibi 5'i çıktı hayır 6'sını bekleyeceğim gibi bir sızlanma yapar mısın, illa dokunmatik mi istersin, almışken iyisi olsun mu dersin bilemiyorum. ucuz bir kindle istiyorsan eski serilere bir bak derim, mesela kindle new touch ışıksız da olsa 270 lira gibi bir ücretle tercih edilebilir gibi görünüyor. aşağıda ppw3'ü iki farklı model ile kıyaslama yapacağım, oraya da bak istersen, bilgi edinmiş olursun ürünler hakkında ve kararını öyle verirsin, olur mu?

    paperwhite 3 ün teknik özellikleri

    2015'te piyasaya sürülmüştür.
    wifi: wps, wep, wpa, wpa2 güvenlik destekli; 802.11b, 802.11g, 802.11n bağlantı noktalarını destekler
    ekran: 300ppi -ilerleyen satırlara bkz ppi nedir- 6'' dahili ışıklı ekrana sahiptir
    ağırlık: 213 gram
    hafıza: 4 gb hafızası vardır. bu da kitap boyutuna göre değişmekle birlikte binlerce kitabı depolayabilirsiniz anlamına gelmekte
    bulut hafıza: ücretsiz amazon bulut sistemine abone olarak alırsınız cihazı
    pil: ortalama bir kullanıcı uçak modunda 8 hafta gibi bir süreyle kullanabilir. wifi açık ve uzun süreli okumalarda ise 2 hafta gibi bir süre ile kullanabilirsiniz
    şarj süresi: bilgisayardan usb kablosu ile 4 saatte şarj olur
    desteklediği formatlar: kindle format 8 (azw3), kindle (azw), txt, pdf, mobı, prc; html, doc, docx, jpeg, gıf, png, bmp formatlarını destekler -ilerleyen satırlara bkz pdf okuma performansı-
    kullanım kılavuzu cihazın içerisinde gelir
    kutu içerisinde ise usb 2.0 kablo, hızlı rehber ve ürününüz bulunur

    ---kıyaslamalar---

    paperwhite 2 vs paperwhite 3

    pis ppw2 kullanıcıları burayı okumasın. pek farkı yok diye hoşlarına gidecek ve ehehe enayiler diye gülecekler size. geri kalanlar için ise adım adım ve görselle anlatıyorum farklarını

    tasarımsal olarak hiçbir farkları yok diyemeyiz, burada net olarak görebileceğiniz gibi birkaç değişikliğe gidilmiş. kindle yazısı yeni modelde siyah, arka yüzdeki amazon yazısı ise daha az belirgin şekilde yeniden tasarlanmış. sanırım iki ürün arasında malzeme farkı da var.

    en önemli fark ise ekranında...

    şöyle bir site var. orada aralarındaki farkı basit olarak görebiliyorsunuz imleci sağa sola çektiğinizde. ekran görüntüsü aldım. aralarındaki fark tam olarak bu

    peki bu fark nereden kaynaklanıyor. ppi, pixel per inch, yani inç başına düşen piksel miktarından kaynaklanıyor. ppi değeri ne kadar yüksek olursa, o kadar iyi ve keskin bir görüntü elde edilebilir. gözünüzde daha iyi canlanması için ise buraya bakabilirsiniz. kindle paperwhite 2 220 ppi ile piyasa sürülmüşken, paperwhite 3 300 ppi ile geldi.

    yeni gelen güncellemeler ile yazılımsal olarak da farkları kalmadı. ppw3 artı olarak bookerly yazı tipi ile gelmişti, ppw2 de aynı özelliklere kavuştu. ama ben ilerleyen zamanlarda amazon'un yeni güncellemeleri ppw3'e getirip 2'ye daha kısıtlı yenilikler yapacağını düşünüyorum. hep öyle oluyor çünkü. peki bu size çok dokunur mu? hiç zannetmiyorum.

    gördüğünüz gibi farklar bunlar. fiyat olarak ise 50 lira daha pahalı ppw3. bence değecek bir fark alacaksanız. ppw2'yi daha önce aldıysanız da üzülmeye değecek hiçbir şey yok.

    paperwhite 3 vs voyage

    haydaa, bir de voyage çıktı başımıza. voyage amazon'un eski serileri ile yeni serilerin karışımı olarak gelen bir ürün. hem yanlarında tuşlar var -dokunmatik- hem de ekranı dokunmatik. eski ürünlerinde sadece tuşlar ile sayfa vs değiştirirken, paperwhite serisinde ise tuş yoktu. iki serinin melezi ise voyage olarak geldi ve piiifiyt bir paraya. 740 tl miydi neydi, değecek hiçbir özelliği yok özellikle ppw3 ile kıyaslama yapacak olursak çünkü ikisi de 300 ppi'ye sahip.

    peki nedir voyage'ı farklı kılan? anlatıyorum. ekran ile gövde bir bütün şeklinde, tıpkı dokunmatik telefonlarınızda olduğu gibi. sıfıra sıfır yani. gerçek bir tablet-e reader deneyimi yaşıyorsunuz voyage ile. yanlarındaki tuşlar sayesinde de sayfa değiştirebiliyorsunuz. ppw3 ve 2 'de ise ekran 2mm gövdenin içinde, sıfıra sıfır değil, bir çukurluk var.

    tasarım olarak en güzel farkı size şöyle gösterebilirim.

    anlayacağınız, almışken iyisi olsun, elim gövdenin içine girmesin filan derseniz bunu alın. ehehe. çok komik ya baktığın zaman. adamlar ekranı yukarı alıp iki özellik de ekleyince yapıştırmışlar 700 lirayı. tam enayi işi

    ---kıyaslamalar---

    paperwhite 3 mantıklı bir seçim mi

    evet. hatta şu an yani 2015 eylül için konuşuyorum, alabileceğiniz en iyi model. gelecekte gelecek güncellemeleri, 300ppi ekranını düşündüğünde voyage ve ppw2'den daha mantıklı bir karar. voyage'dan daha ucuz, ppw2'den daha donanımlı ve gelecek vaat ediyor

    aldım. nasıl kullanacağım

    alman için o kadar dil döktük. ve sonunda aldın. şimdi ne olacak? ürünü sapasağlam aldığını kontrol et önce, kuryeyi gönderme hemen imza atıp. sadece kutusu ile yolluyorlar, koruması olmuyor, koruma talep et satıcıdan bence. etmedin ve geldiyse de sağlamlığını görene kadar imza atma. başın ağrır. ürün sağlam, paketi ilk ben açtım, şimdi ne yapacağım?
    ekranı yapıştırma sanıp kıyısında köşesinde jelatin arayacağım diye tırnakladın aleti, çek önce pis tırnaklarını, jelatini yok. onun adı elektronik mürekkep teknolojisi işte. ehehe. power tuşuna basılı tutup aç, amazon hesabı filan isteyecek. amazon hesabı al kendine. şimdi detayları konuşabiliriz

    reklamları kaldırmak

    bekleme süresinde tam ekran olarak ve kilidi açtığınızda ana ekranın alt kısmında reklam çıkıyor reklamlı modellerde. okurken reklamlar kesinlikle rahatsız etmiyor sizi. yine de kaldırmak isterseniz, bilgisayardan destek linkine tıklıyorsunuz önce, ''customer ile chat'' seçeneği ile de derdinizi anlatmanız durumunda tık diye kaldırıyor görevli, wifi'ye bağla, bak bakalım kalkmış mı diyor sonra. online destek sisteminden çok memnun kaldım. benim aldığım ürün japonya ürünü çıktığı için, konuştuğum kadın benim adıma bir mail attı ilgili departmana ve 48 saat içinde geri dönüş yaptılar. reklamlar kaldırılmadı japonya ürününde. biraz takıntılıysanız benim gibi almadan önce ürünün hangi ülkeden geldiğini sormanızda fayda var.

    nasıl kitap atarım

    kitaplarınızı satın alırken kindle için satın aldığınızda tam uyumla kullabiliyorsunuz. velev ki elinizde kindle'da çalışmayan e-kitap uzantısı var, yardımınıza calibre denen ufak program koşuyor. nasıl çevireceğini ayarlayabiliyorsunuz. basit bir arayüzü var, kolaylıkla istediğiniz formatta kitabı cihazınıza uygun çevirip aynı menüden cihazınıza yollayabiliyorsunuz. program burada

    ek: meritokrasi'yi eklemediğimi fark ettim gelen mesajlardan sonra, meritokrasi sözlüğün e-kitap servisi ve an itibariyle 3890 kitap bulunuyor ağımızda. oradaki kitapların tamamını yine yukarıda bahsettiğim programı kullanarak cihazınıza atabilir ve sorunsuz okuyabilirsiniz. başlık burada: (bkz: #38232665)

    font, ışık, note ve highlight

    hepsi çok basit komutlar. kitap okurken ekranın üstüne dokunduğunuzda gelen menüden yazı tipi, satır aralıkları, sayfa kenarlarını ve ışığı ayarlayabiliyorsunuz. altını çizmek için ise kelimeye basılı tutup parmağınızı hareket ettirmeniz gerekiyor. işaretleme bittiğinde highlight'a tıklarsanız altını çizer ve txt'ye kaydeder, note'a tıklarsanız not ekleyip txt'ye kaydeder. bilgisayara bağaldıktan sonra txt dosyalarını word'e atabilir, düzenleyip çıktı alabilirsiniz.

    ekran görüntüsü alma, kitabı bütün olarak inceleme

    sol üst ve sağ alt noktalarına aynı anda dokunduğunuzda screen shot alıyor alet. bunları da bilgisayara bağladığınızda görebiliyorsunuz. kitap okurken ekranın altından yukarı doğru hareket ettirirseniz parmağınızı bir menü açılıyor ve sayfanız değişmeden diğer sayfalara gezinti yapabiliyorsunuz.

    kitap ayracı ekleme

    okurken ekranın sağ üst kısmına dokunmaz halinde bir işaret geliyor, +'ya basarsanız oraya bir ayraç ekliyor.

    goodreads ile senkronizasyon

    goodreads hakkında güzel bir entry gireceğim zaten. burada sadece senkronizasyondan bahsedelim. eğer kitabı amazon'dan satın almazsanız, senkronize çalışmaz. aldığınız takdirde kitap bitiminde oylayabilir ve yorum yazabilirsiniz. kaldığınız sayfayı profilinizde güncelleyip kitaplarınızı tam uyumla okuyabilirsiniz. eğer siz de benim gibi meritokrasi'den indirdiyseniz, bahsettiklerimi manuel olarak yapabilirsiniz sadece. masaüstü için [http://www.goodreads.com/ http://www.goodreads.com/], android app'i için buraya tıklayabilirsiniz

    geldi, (bkz: #55282724)

    deneysel tarayıcı

    çok tırt bir şey. ekşi'yi bile kaldırmıyor. ehehe. üstüne çok gitmezseniz işinize yarar. diğer türlü biraz sizi yorabilir

    pdf okuma

    ders kitaplarını kindle'a atıp üzerinde çalışabilirsiniz. pdf okuma performansı ppw2'den daha iyi, voyage ile kapışır. çünkü işin içine ppi giriyor ve ppw2'yi bu alanda solluyor bu ürün.

    sözlükler

    ayarlardan bir sözlük seçmeniz gerekiyor ki kelimeye basılı tuttuğunuzda aktif olan pencerede beklemeyesiniz. ama zaten türkçe sözlük yok. ingilizce okuma yapanlar için güzel bir özellik. yeni sözlük eklemek için ufak bir araştırma yapmak yeterli. mesela bu linkteki türkçe sözlüğü indirip ''dictionaries'' klasörüne attığınız zaman sorunsuz çalışıyor.

    ekleme için kendini open papatya'ya teşekkür ederim

    koleksiyon yapma

    atıyorum ''okuduklarım'' isminde bir koleksiyon yapabilirsiniz. not dosyanızı da bu koleksiyona ekleyebilirsiniz.

    sosyal medya ile senkronizasyon

    kitabınızı amazon'dan satın almadıysanız yine bir işinize yaramayacak özellik. kitabınız orijinalse ayarlardan sosyal medya bilgilerinizi girip anlık paylaşımlar yapabilirsiniz

    aksesuar

    böyle bir soru da geldi. beraberinde kılıf satın almanızı tavsiye ederim, çünkü çok çabuk çiziliyor ve ekran kilitleme derdi ortadan kalkıyor mıknatıslı yapısı sayesinde. şarj kiti almanıza gerek var mı bilmiyorum, akıllı telefon adaptörleri ile şarj olabiliyor, değerleri filan birbirini tam olarak karşılıyor mu emin değilim ama.

    -------------------- final --------------------

    hızlı hızlı yazdım ve çok yoruldum. gözümden kaçan, anlatacağımı söyleyip anlatmadıklarım olabilir ya da siz bir şekilde benim anlatmadığım bir yeri merak etmiş olabilirsiniz. bu durumda beni yeşillendirip istediğiniz soruyu sorabilirsiniz. tek ricam, önce bi merhaba filan deyin, sözlüğü açar açmaz ''hocam şunu nasıl yapıyoduk'' gibi sorularla karşılaşmak biraz canımı sıkıyor. biraz ama. güç sizinle olsun!

    300+ fav editi: yüzden fazla insan teşekkür mesajı attı, bir o kadarı da entry sonunda satın alma tuşuna bastıklarını söyledi. evet ekşi sözlük eskisi gibi nitelikli bir web sitesi değil belki ama hala kaliteli içerik üretebilmek beni çok mutlu ediyor.

    umarım daha fazla insan yararlanır, zihinlerde yer eden bir kitapta ufacık da olsa payım olur...
115 entry daha
hesabın var mı? giriş yap