6 entry daha
  • şehrin fahri pandası olarak kent hayatındaki toplum bilincinden bahsedeceğim sizlere:

    şehirler ülkelerin dinamosudur. dinamo ne kadar verimli ise, hem hayatın ekonomik hem de psikolojik yanı o kadar sağlıklı olur. bakın size siyasetten bahsetmiyorum. kent hayatındaki toplum bilinci siyasetin üstünde bir bilinçtir.
    bakın ilk önce şu videoyu izleyin. bu videodan yola çıkarak size toplum bilincine dair perspektif sunacağım.

    yukarıdan aşağıya: (belediyecilik)
    1-) yol iki 1 x 1 şerit, gidiş geliştir. ancak yolun kapasitesi şerit sayısı az olduğundan dolayı düşük değildir. çünkü, özellikle avrupa'da dönel kavşak* bulunduğu için yolda trafik birikmesi söz konusu değildir. lambasız dönel kavşaklarda taşıtlar süreğen bir şekilde akmaktadır ve ekstra genişlikte şerit gerekmeyip, bu alanı geniş kaldırımlara, bisiklet yollarına veya çim alanlar ile bölge sakininin sesten uzak yaşamasına fırsat verilir.

    2-) yol mühendislik hizmeti görmüştür. kurallı bir yokuş eğimine, kurallı bir dönüş eğilimine ve aynı zamanda düzgün bir asfalta sahiptir. taşıtlar zemin kaynaklı zarar görmesi söz konusu değildir. yolda rögar kapağı gibi nesneler bulunup, üzerinden geçen her lastikte ses çıkarması da söz konusu değildir.

    3-) kaldırımlar. bunu daha detaylı bir şekilde anlatmış olduğum şu entry'me alıyorum sizi. kısaca, kaldırımlar yüksek değildir. yayaları yormaz ve buna rağmen üzerine park edili bir araç yoktur. çünkü, bireyler eğitilmiştir, asayiş vardır ve yaptırımlar had safhadadır ve şehir plancılığı sayesinde zaten her yerde uygun oranda park yeri bulunur.

    aşağıdan yukarıya: (vatandaşlık)
    1-) şoförler hız yapmaz. çünkü sürekli lambalarda beklemek yerine dönel kavşaklar sayesinde akan bir trafikte oldukları için yoğun bir strese maruz kalıp, hız yapma ihtiyacı hissetmezler. ek olarak eğitilmişlerdir. hem ailede, hem okulda hem de çevrede gördükleri ile öğrenmişlerdir. arasında uzun bir mesafe bulunmayan iki kavşak arasında, 50-60 km/s hızla gitmek yerine 70-80 ile gidince yalnızca 10 saniye kazandıklarını fakat bir kazada bir bireyin yıllar yılı canını kaybedeceğini biliyordur. son olarak aynı zamanda yolun karşı şeridinde yayanın ayağını yola attığını gördüğü anda kendisi de fren yapıp durmaktadır.*

    2-) çocuklara derslerde matematik, tarih ve dil bilgisinin yanı sıra bu videoda da göreceğiniz üzere oyun oynar gibi trafik eğitimi verilmektedir. bireyler küçük yaştan itibaren öğrenmişlerdir ve büyüdüklerimde şoför abilerinin ve ablalarının yerinde olduklarında onlar da diğer yayalara yol verecektir.

    geldiğimiz nokta:
    -videoda türlü türlü araç geçmektedir. kimi zaman bir cip, kimi zaman bir aile arabası ve kimi zaman çekici-kamyon geçmektedir. belki içinde isviçre'nin sarı çizmeli mehmet ağa'sı, belki içinde arkadaşlarıyla gezen berkecan veya pelinsu; belki muhafazakar bir kişi, belki de işçi partisine oy vermiş bir vatandaş, belki de liberal partinin bir vekilidir, fark edebiliyor muyuz? kent hayatındaki toplum bilincinde, ne siyasi düşünce, ne yaş ne de sosyo-ekonomik standart saygı ve farkındalık ölçeğini belirlemeli. herkes birbirini düşünerek hareket ediyor. her mühendis, yolu en iyi şekilde hesaplamanın, her şehir plancı toplumun nasıl mutlu olabileceğininin yolunu, her yönetici hangi düşüncenin halka en yararlısı olduğunu bulmanın yolunu aramakta. böylelikle bir kent verimli, bir ekonomi sağlıklı, bireyler mutlu, insanlar saygılı, halk bir toplum olarak yaşamaktadır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap