18 entry daha
  • millattan önce 87 yılında yapıldığı düşünülen bu karmaşık aracın tam olarak nasıl çalıştığı ve ne amaçla kullanıldığı halen bilinemiyor. o nedenle kesin olmayan veriler üzerinden sonuca ulaşmamak daha doğru olur. archimedes, bu mekanizmanın bulunduğu yere yakın yaşadığı ve dönemsel uygunluk nedeniyle en azından mekanizmanın var olmasına sebep olan insanlardan biri olarak değerlendiriliyor ancak asıl ustayı da bilmek mümkün değil.

    kesin olarak bilebildiğimiz şey ise mekanizmanın sıradışı karmaşıklığı. kullanılan dişlilerin işçiliği ve yoğunluğu insanı o dönemin bilimsel gelişmişliği hakkında düşünmeye itiyor. iskenderiye kütüphanesini yakan bağnazlar olmasaydı büyük ihtimalle çok daha fazla veriye sahip olacaktık hakkında. bilmeye ve bilgiye düşmanlık öyle bir toplumsal kirlilik ki yapıştığı topraktan ayırmak bin yıllar alıyor. radyasyon bile bu kadar korkunç değil.

    öte yandan bu aletin zamanı ölçmek için kullanılmış olan bir dizi aletin gelişmiş hali olduğunu düşünmek hata olmaz. zira o dönem yılın hangi döneminde olduğunuzu bilmek, günün hangi kısmında olduğunuzu bilmek şimdiki gibi kolay değil. güneş saatleri, su saatleri, kum saatleri kullanılıyor çoğunlukla. hatta mısırda su saatlerinin üzerine tanrıların figürleri çiziliyor, zamanı var eden cennetteki tanrılara saygısızlık etmeden günü ölçmenin basit yolları aranıyor.

    ctesibius diye kafası çalışan yunan bir berber çocuğu kendisinden önce kullanılan su saatlerinin kusurlarının küpteki su azaldıkça azalan su basıncı olduğunu keşfedince de zamanı ölçmekle ilgili yepyeni bir açılım yaşandı. onun bulup iskenderiye kütüphanesine istiflediği su saatleri öyle karmaşık ve akıllıcaydı ki makaleleri (şu an böyle demek hata olmaz) pek çok dile çevrildi.

    ctesibius'un su saatleri sadece zamanı ölçmüyor mevsimleri yılları ve gezegenlerin konumlarını da gösterebiliyordu. kendisinden sonra romada halkın da zamanı öğrenebilmesi için dev su saatleri inşa edildi ve kalıntıları günümüzde halen ziyaret edilebiliyor.

    bu su saatlerinin sahip olduğu matematiksel arka plana antikythera mekanizması da sahip. bu nedenle de dişlilerin oranlarını inceleyen bilim insanları bunun zamanı ölçmek için üretilmiş bir alet olabileceği fikrinde birleşiyorlar.

    insanüstü bir yanı var mı bu konunun derseniz olmadığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. bu mekanizmayı kurmak için gereken teknoloji o dönem dünyada vardı, gereken matematik ve astronomi bilgisi ise fazlasıyla vardı.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap