6 entry daha
  • pareto italya’da ki mülklerin %80’ine nüfusun %20’sinin sahip olduğunu gözlemiş.

    seksene yirmi kuralı müşteri ilişkileri yönetiminden, pazarlamaya hatta iş planlamasına varan bir çok alanda geçerliliğini sürdürmektedir.

    kendi hayatımızda da bu kurala ilişkin birçok örnek bulabiliriz.

    ben, konu hakkında yazılıp çizilenleri henüz bilmezken, üniversiteye yeni başladığım zamanlarda , kızların %80’ninin erkeklerin %20’siyle çıktığını fark etmiştim mesela..(aynı anda değil tabi)

    türkiye'de ki gelir dağılımı da hepimiz için her zaman göz önünde olan bir örnektir. ülke nüfusunun %80'i toplam gelirin yarısını paylaşırken, %20'si diğer yarısını üleşmektedir.

    zamanımızın %80’ini çalışarak harcamamız da buna bir örnek olarak gösterilebilir; amacımız para kazanıp geriye kalan %20’lik zaman diliminde iyi vakit geçirebilmektir. gel gör ki kazandığımız paranın kahir ekseriyetini zorunlu giderler (kira, kredi taksiti, faturalar vb.) için harcarız. geriye kalan parayı da, arta kalan zamanda harcamak için kullanırız. (çalışanların ancak %20’si bu şansa sahiptir.) esasen biz ertesi gün tekrar işe gelebilmek için çalışırız.

    yani seksene yirmi heryerde..

    edit: başlığın konunun bilinen ismi olan "seksene yirmi kuralı" olarak değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. merak edenlerin pareto optimal olarak arama yaptıklarını sanmıyorum.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap