3 entry daha
  • herhangi bir şeyin insana nasıl sunulduğunun, o insanin konu üzerindeki düşüncesini, görüşlerini ve karar verme mekanizmasını etkilediğini anlatan olaydır.

    aslında bir çeşit kognitif yanılgıdır, insanlar olarak etkilenmeye ne kadar açık ve savunmasız olduğumuzu gösteren olaylardan sadece bir tanesidir. dolayısıyla, devlet veya firmalar tarafından insan davranışlarını etkilemek için iyi ya da kötüye kullanılabilir bu durum.

    ayrıca, görsel;iştsel;yazılı vb. birçok şekilde kullanılabilir framing.

    bu konunun belki de en güzel örneklerinden biri kredi kartı firmalarının yılllar önce benzin fiyatları konusunda yaptıkları manüplasyondur. uzun zaman önce kredi kartları yeni yeni popülerleşirken ve birçok insan nakittem kredi kartıyla ödeme yapmaya geçerken, benzinciler bu durumdan rahatsız olmaya başladı çünkü her kredi kartıyla yapılan satış kredi kartı firmalarına ödenen %1’lik komisyon demekti. durum böyle olunca, bu %1’lik farkı kredi kartı ödemelerinde müşteriden almak amacıyla kredi kartıyla yapılan ödemele fiyatlarına zam yapmak istediler. tabi böyle bir zammın, yani “kredi kartıyla ödemek daha pahalı” framing’inin”, kredi kartı kullanımına ne kadar çok zarara vereceğini bilen kredi kartı şirketleri benzincilerin bu zammı yapmasına izin vermedi. peki bunu nasıl başardılar? %1’lik komisyonlarından vazgeçerek mi? hayır, aksine komisyon hep sabit kaldı. kredi kartı lobisi benzincilere bu olayı kredi kart zammı diye müşteriye yansıtmak yerine, nakit indirimi olarak göstermesi önerdi. yani, kredi kartı fiyatı normal fiyat gibi duracaktı ve nakit ödemede %1’lik indirim olduğu söylenecekti. bu olay gayet de güzel çalıştı çünkü hem alan hem satan memnundu: benzinciler kredi kartı firmalarına ödedikleri %1 komisyonu müşteriden çıkarabildiler ve kredi kartı kullanım oranı da düşmedi zamlı fiyat terimi kullanılmadığı için. ve bugün gördüğünüz birçok sözde “nakit indirimi” de aynı mantıktadır. duygusal framing, hatta genel olarak framing’in, insan davranışını ne derecede etkilediği bu ve bunun gibi birçok örnekte görülebilir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap