• devlet hastanesinde 5 sene evvel kişi başına 50 tl vererek çıkarttığım akabinde evlenmekten vazgeçtiğim için işime yaramayacağını düşünüp rulo yapmak suretiyle götüme soktuğum rapor.
  • birbirinden farklı yazılan o kadar çok şey var ki. tümünü harmanlayıp bu işe kalkıştığımızda çoğunun doğru olmadığını gördük. ya da lokasyondan lokasyona, doktordan doktora göre değişiyor da olabilir bilemiyorum. güncel bilgiyi paylaşayım;

    ilk olarak evleneceğiniz, ya da evlilik için izin belgesi alacağınız belediyenin nikah için hangi belgeleri istediğini internet sitelerinden veya bizzat evlendirme dairesine giderek öğrenin. buradaki kritik konu evlilik izin belgesi alınacak olan belediye. çünkü çoğu yerde esas olanın bu belediye olduğu bilgisi yazmıyor. çünkü evlilik başvurusu ikametinizin bağlı olduğu belediyenin evlendirme dairesine yapılıyor. siz farklı bir belediyede bile yapsanız belgeleri buraya teslim ediyorsunuz. dolayısıyla çiftlerden birinin ikamet ettiği belediyeye gidip hangi belgelerin gerekli olduğunu öğrenmekle işe başlamak gerekir.

    genelde vesikalık fotoğraf (sayısı değişiyordur muhtemelen), kimlik fotokopisi (yenilenme süresi 10 yılı aşmış ise kabul edilmiyor, dikkat!) ve aile hekiminden alınacak bir sağlık raporu talep ediliyor. ve tekrar ediyorum, bu belgeler ikamet edilen belediyeye sunulacak olan belgelerdir. nikahı orada yapsanız da yapmasanız da. detaya gireceğim.

    vesikalık fotoğraf ve kimlik fotokopisi işin en basit kısımları. standart şeyler zaten. bunları geçiyorum. önemli olan sağlık raporu. internette (hatta burada da yazıyordu sanırım) çiftlerin aile hekimine beraber giderek raporu alması gerektiği yazıyordu. burada önemli bir nokta var. çiftler aynı belediyeye bağlı lokasyonda yaşıyorsa ve aile hekimleri aynı ise evet bu doğru. ancak farklı belediyelere bağlı yerlerde oturuyorlarsa, aile hekimleri farklı ise herkes kendi aile hekimine gidip raporunu alacak arkadaşlar. biz bu tongaya düştük, siz düşmeyin :) ya da aile hekiminizi değiştirme hakkınız varsa o an değiştirip aynı aile hekimi ile işleminize devam edebilirsiniz. zira değişiklik işlemi çok basit. kimliği verip adres beyan edince hemen yapılıyor. hatta e-devlet üzerinden siz de yapabiliyorsunuz bunu. aile hekimi çiftin her birinden kan testi ve akciğer grafisi istiyor. kadından kan alınmıyor gibi bir durum yok yani. ya da istanbul için bu böyle bilemiyorum. hem kadın hem erkekten kan alınıyor. bu işlem aile sağlığı merkezinde yapılıyor ücretsiz olarak. akciğer grafisi için de en yakın verem savaş dispanserine yönlendiriliyorsunuz. verem savaş dispanserinde bu işlem için ücret alıyorlar. bana garip geldi ama alınıyor bu ücret. istanbul için kişi başı 30 tl ödedik biz. başka yerde ne kadardır bilemiyorum. kan testi sonuçları ertesi güne çıkıyor. isterseniz başka zaman da alabilirsiniz, sorun olmuyor. akciğer grafisi ise aynı gün öğleden sonra alınabiliyor. sonuçların hepsini aldıktan sonra aile hekimine birer adet vesikalık fotoğrafınızı veriyorsunuz. bir sıkıntı yoksa raporu yazıp size veriyor. tabi tekrar yazıyorum, herkes kendi aile hekimine gidip bu raporu alacak :) bu kısım bu kadar.

    eğer çiftlerden birinin bağlı olduğu belediyede nikahı kıyacaksanız işiniz daha basit. elinizdeki belgelerle gidip başvurunuzu yapıp nikah tarihinizi ve salonunuzu belirleyip işleminizi hallediyorsunuz. tabi bir de bu işlemin ücret kısmı var, onu da ödüyorsunuz paşa paşa. o detaylara girmiyorum. zira her belediyenin farklı ücreti oluyor. salona göre bile değişiyor ücret. neyse, başvuru alındıktan sonra işiniz bitmiş oluyor.

    eğer çift olarak nikahı farklı bir belediyede kıyacaksanız... burada işiniz biraz daha çetrefilleşiyor. bir kere yukarıda yazmış olduğum tüm süreci bağlı olduğunuz belediyelerden birinde halletmeniz lazım. tek fark izin belgesi kısmı. bağlı olduğunuz belediyenin evlendirme dairesine verdiğiniz belgeler incelenip başvuru onaylandığında size nikahı kıyacağınız belediyeye vermeniz için bir izin belgesi oluşturuyorlar. bu belge 6 ay süreyle geçerli oluyor. siz buraya sadece evrak ücreti ödüyorsunuz. cüzi bir rakam. ardından çiftlerden biri bu izin belgesi ile 6 aylık süre içerisinde nikahın kıyılacağı belediyeye gidip başvuruda bulunabiliyor. tabi yine ücreti karşılığında :)

    eğer eşiniz kendi soyadını da kullanmak istiyorsa başvuru sırasında bizzat kendisi de orada olmalı. çünkü kendisinden bir dilekçe alınıp soyadını kullanmak istediğine dair başvurusunu ıslak imzalı alıyorlar. bu konu da önemli.

    bendeki en güncel bilgi bu. yeni evlenecek çiftlere hayırlı olsun diyor, kolaylıklar diliyorum.
  • şimdi evlendirme yönetmeliği "sağlık raporuyla ilgili usul ve esaslar, sağlık alanındaki değişen ve gelişen şartlar da dikkate alınmak suretiyle sağlık bakanlığınca yayımlanacak genelgeyle belirlenir." diyor, araştırabildiğim kadarıyla böyle bir genelge yok. varsa bile doktorların pek umrunda değil. zira gördüğüm kadarıyla herkes kafasına göre takılıyor.

    ben ve nişanlım aile hekimlerimizden bu raporu aldık. benim aile hekimliğim talasemi için de kan aldı ve tahlil sonuçlarımın çıkması neredeyse 1 haftayı buldu. nişanlımın aile hekimi ise talasemi testi yapmadığı için kan tahlil sonuçlarını ertesi gün hemen aldı. ayrıca ben aile hekimine sadece kan verirken, nişanlımın aile hekimi verem testi için akciğer filmi de istedi, bir de verem dispanserine gitti.

    tanım: doktorların kendi kafasına göre takıldığı ve evlenmek için zorunlu olan rapor.
  • (bkz: allah mesut etsin)
    evleniyorsanız veya çocuğunuz olduysa paranız vardır. yoksa da gözünüz görmez. bu fırsatçı düşünceyle kan emiyorlar. hastaneden nikah şekerine, doğum çikolatasından çiçeğe kadar aklınıza gelmeyecek 1 kuruşluk şeylere 10 kuruş ödemeye hazırlanın.
  • son değişiklikle beraber sadece erkekten alınan kan sonucuna göre verilen rapordur. il olarak farkeder mi bilmiyorum ama ankara için böyle.

    belediyeler tarafından yayınlanan bi liste ver. bu listede bulunan sağlık kuruluşlarından birine 10.00'dan önce giderek form dolduruyorsunuz. aç olmanıza gerek yok. erkekten kan alıyorlar. 3 iş günü içinde çıkan kan sonucuna doktor şöyle bir göz ucuyla bakıyor ve bir fotoğrafınızı veriyorsunuz. o da size gerekli belgeyi -ücretsiz- verip yolluyor.

    sıkıntı şurada. kan vermeye de kan sonucuna göre rapor almaya da beraber gitmek zorundasınız. herhangi bir kimlik kontrolü yok. ve sadece erkekten kan alıyorlar, eğer bu kanda bir sorun vs. varsa kadından kan alıyorlarmış. yani birinci gün gittiniz, erkek kan verdi. 3 gün sonra sonuç almak için gittiniz, eğer ki kadından da kan alınmasını gerektiren bi durum varsa bu sefer de siz kan veriyorsunuz ve yine 3 gün bekletiyolar sizi. ilk gelişte neden kadından da kan alınmıyor, anlamak mümkün değil. bir de hastalık bulunma ihtimali sadece erkekte mi var? kadınlar talasemi için risk grubunda değil mi?

    ilginç gerçekten.
  • ankara'dan son durumu bildiriyorum. nişanlımla farklı illerde ikamet etmemize rağmen raporu birlikte alalım dedik ve e-devletten aile hekimimizi değiştirdik. ikametgah adresini değiştirmeden hekimini değiştirebiliyormuşsun bunu da bu vesileyle öğrenmiş oldum. aile hekimimize gidip rapor istediğimiz söyledik. öncelikle erkekten kan alıp talasemi yani akdeniz anemisi taşıyıcısı olup olmadığına bakıyorlarmış, şayet erkek taşıyıcı çıkarsa bu sefer kadından alınan kan örneğine test yapıyorlarmış. doktor ikimize de hiv, hepatit gibi testlerin yapılmasına onay verip vermeyeceğimizi sordu. onay verdik ve ikimizden de kan alındı. dört gün sonra gidip raporlarımızı aldık ve hiç bir ücret ödemedik.
  • kan tahlili sonuçlarını görmeden, peşinen rapora imza atan doktor/doktorlar olduğunu öğrendiğimiz başlık
  • istanbul'da yaşayan, ama ikametgahı izmir'de olan biri olarak; illa gidip izmir'deki aile hekimimden mi almak zorundayım, yoksa nişanlımın istanbul'daki aile hekimine "tanrı misafiri" olarak gitsem ondan da belgeyi onayı vs. alabilir miyim diye merak ettiğim evrak.
  • devlet hastanelerinin aile hekimliği birimlerinden alındığında ücretsiz olmayan rapor. hem muayene hem de tahliller için ayrı ayrı ücret alıyorlar.

    ücret ödemeden çözmek istiyorsanız aile hekiminize gidiniz.
  • dünyanın en zor alınan raporu olabilir. sağlık ocağındaki aile hekimi kan aldı, akciğer filmi için verem savaşa yönlendirdi verem savaşın canı istemediği için devlet hastanesinde saatlerce sıra bekleyip zorla çektirdik şimdi sonuç bekliyoruz. daha sonucu nasıl ne zaman alacağımıza dair bilgimiz yok. hastanedeki kimse bir şey bilmiyor. zaten hastanede değil burası bakırköy sadi konuk…
    her neyse, evlenmeyin arkadaşım. devlet bunu diyor. evlenmeyin, devlet hastanesine hiç gelmeyin. kurum kalmamış yemin ediyorum. he suriye vatandaşı olsaydım muhtemelen şu an devlet altınımı bile takmıştı orası ayrı
hesabın var mı? giriş yap