• stack'ine photoshop da ekleyen developer.

    ayrıca cloud'daki makinesi için hardware'dan anlamasına gerek yokmuş çünkü cloud instance'ında ne ram varmış ne cpu ne de hdd.

    tanım : bir developer.

    (bkz: bir arkadaşım)
  • ne iş olsa yaparımın yazılımcasıdır. denildiği gibi türk yazılım sektöründe en sevilen eleman pozisyonudur (doggye takabül etmektedir). binevi joker elemandır.

    eksileri, junior bi yazılımcı için, senior olma sürecini ve uzmanlaşma alanını seçme işini uzatır. kafa karışıklılığına yol açar. saç döker, uyku kaçırır, erken yaşlanmayı sağlar. hiç bir alanda tam uzman olma gibi bir iddaya sahip olamazsınız uzun bir süre. çünkü deadlinelar, yaptığınız işi niye yaptığınızı anlamanıza fırsat vermez.

    artıları ise, proje müdürü olma yolunda çok hızlı adım atmanızı sağlar. kariyer netteki bir çok ilanda kendinize dair bir çok ortak nokta bulursunuz(çoğunda belirtmese de full stack arar hepsi). şirketin göz bebeği olursunuz. hakkınızı veren bir yerde çalışıyorsanız iyi para alırsınız.
  • startupların aranan elemanlarıdır.
  • iyi anlatılmış ve iyi anlaşılması gereken bir konudur.

    https://www.metaltoad.com/…-developer-complete-post
  • bana göre hiç bir yazılımcı her işten anlayan eleman konumuna yükselemez. hem frontend hem de backend tarafında da iyiyim ama bu benim backend'ci olduğum gerçeğini değiştirmez.

    eğer küçük bir proje için konuşacak olursak evet bu elemanlar çok iyi iş yaparlar özellikle startupların can damarı olurlar ancak bu proje orta veya büyük bir projeyse projenin güvenliğini ve kullanılabilirliğini tehlikeye sokarlar. bir insan hem tasarım hem geliştirme alanında tam verimlilikle çalışamaz bu insanın yapısına aykırı bir durum. ülkemizde ise kendisine full stack developer diyen kişilerin genelde yaşlarının 25'i geçmemiş öğrencilerden oluştuğunu görebilirsiniz. insan üstü olarak nitelendirildikleri için çok havalı durabilir bu tanım ancak ciddi bir projede tasarımcı, yazılımcı, test ekibi, sistem yöneticisi mutlaka alanında gerçek anlamda uzman kişiler olmalı sadece o alanda çalışma yapmalı. aksi takdirde bu arkadaşlar girişimleri ayakta tutan kişiler olsa bile girişiminiz ilerleyince o girişimi batıran kişide olabilir.

    ülkemizde aranan elemandır.
  • bence bu kreatif yönü ağır basan front end engineer aslında, bu yüzden neredeyse her zaman web teknolojileri ile bir stack söz konusudur.

    özellikle ufak takımlarda full stack developer denen kişi kullanıcının bilgisayarla etkileşimini tasarlar ve mvp olarak da inşa eder.

    eğer o proje başarılı olursa da elini grafik tasarımdan ve backend'ten çeker çünkü asıl uzmanlık alanı makine-insan etkileşimi tasarımıdır.

    mesela bilgisayar mühendisi, elektronik mühendisi kişiler sana imajları analiz eden yazılım yazsın veya 1000 milyar milyon trilyon bağlatı isteğine cevap verecek sistemler tasarlasın.

    mesela grafik tasarımcı sana sanat eseri gibi duran ikonlar çizsin, renkleri öyle bir ayarlasın ki seni ferhlatsın veya gersin.

    full stack dev bu iki şeyin de uzmanı olan kişi değildir(ancak high level olarak anlar ve kullanabilir), bu ikisinin çalışmalarını bir araya getirebilen kişidir. zaten o yüzden stack'tan bahsedilir, yani başkasının halihazırda geliştirdiği sistem ve araçlara stack denir, full stack dev de işte bu araçları kullanarak ortaya ürün çıkarabilen kişi olur.

    kıymetlidir çünkü grafikerler genelde iki satır kod yazamaz ve mühendisler de genelde çöp adam çizemez ve buna ramen bu ikisinin bir araya getirilmesi gerekir.
  • 19 yaşındayken bu rolü üstlenen bir kız hikayesini yazmış. okunabilir.

    https://dev.to/…ng-a-19-year-old-full-stackengineer
  • bu işi yapabilmek ile bu işi hakkını vererek yapabilmek arasında bayağı fark olduğunu düşünüyorum. zira mssql ve mysql'de projeler yazmış/maintain etmiş olmama rağmen, daha bunun postgre'ı var mongo'su var. .net ve php yazmış olmama rağmen bunun django'su, ror'u, laravel'i var. angular1-2 yazmış olmama rağmen bunun react'i var, vuejs'i var. üzerine css kullanabiliyor olmama rağmen ne kadar kazarsam o kadar fazla fonksiyonalitesini görüyorum. ionic ve native yazmış/maintain etmiş olmama rağmen, bunun xamarin'i, phonegap'i var.

    o kadar fazla platform, o kadar fazla framework varki ne kadar bilirseniz bilin hiçbir şey bilmiyorsunuz. hâliyle bu işi gerçekten hakkını vererek yapabilen insanlara gerçekten özeniyorum.

    tanım: hakkını vererek yapabilenlere tapınılması gereken tanrılar grubu.
  • 3-4 kişilik işi tek kişiye yaptırıp, tek kişilik maaş verme durumu. türkiye şartlarında profesyonelleşmeyi v.s. geçtim bu durumu nasıl becerdiysek yurt dışına da yaydık.
  • front-end
    back-end
    devops
    mobile
    --------------------------------------------
    all in one -> full stack developer

    front-end teknolojileri o kadar hızlı gelişiyor ki adapte olmak çok zor. react native'ın reposuna bakın, ne kadar hızlı geliştiğini göreceksiniz. dolayısıyla bunları yakalamak çok zor. bir de teknoloji hypelayan insanlar var.

    "abi vuejs aşmış", "react abi, çatır çatır yazıyorsun", "angular devri bitti."

    ben js teknolojisine girmeden full stack'ım diyemezsiniz.

    yazılım geliştirmedeki en zor işlerden birisi platform değiştirmektir. bir yandan python yazacağım. bir yandan html/css bir yandan js kasacağım. sunucu olaylarına bakacağım. hazır proje çıkmışken rest ile servisleştireyim. madem servis var. react native ile uygulamayıda yazayım.

    ben anlatırken yoruldum. bir developer'ın dönem dönem farklı teknolojilerde çalışması kafa açıyor. bu developer için iyi ama gerçekten fazlasıyla yorucu. adamı farklı işlere sokmak alacağın verimide düşürür.

    bu kişilere saygı duymak gerekir. girişimci kafası olan adamlar istediği projeyi kimseye muhtaç olmadan yazabilir. sadece back-end yazan birisi frond-end'e girince kaybolur. sıkılır, kaşıntı gelir. projeden soğur yapamaz. sadece mobil yazan birisi servise ihtiyaç duyar. bir back-endicinin kucağına düşer. velhasıl kelam bu herif istediği teknolojiyle oynar.
hesabın var mı? giriş yap