• bu yazıyı okuyabilmeniz için gerekli olan teknolojiye katkıda bulunmuş bir adam.
  • hertz meşhur bir bilim adamı iken, çocukluğunda yanında
    çalıştığı ustaya: çırağın bir profesör oldu denince 'yazık olmuş,
    mükemmel bir tornacı olabilirdi' dediği anlatılır.
  • heinrich rudolf hertz (d. 22 şubat 1857, hamburg – ö. 1 ocak 1894, bonn), alman fizikçi.

    berlin üniversitesi'nde helmholtz ve kirchoff'un yönetimi altında fizik çalıştı. 1885'de karlsruhe üniversitesi'nde fizik profesörü unvanını aldı. orada, 1888'de kendisinin en önemli başarısı olan radyo dalgalarını keşfetti. 1889'da bonn üniversitesi'nde fizik profesörü olan rudolf clausius'un yerine geçti. katot ışınlarının belli metal filmlerden geçişini içeren deneyleri, katot ışınlarının parçacık olmaktan çok dalga tabiatlı oldukları sonucu doğurdu. radyo dalgalarının keşfi, oluşumlarının gösterilmesi ve hızlarının tayini hertz'in çok sayıdaki başarılarından bazılarıdır. bir radyo dalgasının hızının ışık hızı ile aynı olduğunun bulunmasından sonra, hertz, radyo dalgalarının ışık dalgaları gibi yansıma, kırılma ve girişim yapabildiklerini gösterdi. kısa yaşamı boyunca bilime birçok katkı yaptı. saniye başına titreşim olarak tanımlanan hertz, onun ismi ile anılmaktadır.
  • daha 37 yaşında iken bakteri kaynaklı bir kan hastalığından ölmüştür.
  • halen yaşasaydı dünyanın en zengini ünvanını alabilirdi. microsoft'un kullandığı her bir kilohertz'den para alabilirdi.
  • 1887'de elektromanyetik dalgaları laboratuvarda elde etti.
  • karlsruhe üniversitesinde fizik profesörüydü, radyo dalgalarının ışık dalgaları gibi yansıma, kırılma ve girişim yapabildiklerini kanıtlamış muhterem bilim adamı.
  • james watt, alessandro volta, andre marie ampere, james prescott joule, nikola tesla, ve daha niceleri ile beraber soyadını ölçüm birimi olarak kazandırmış değerli bilimadamlarından biridir. yanlız bu 1800 lü yıllar bayaa bi hareketli geçmiş.
  • keşfettiği radyo dalgalarının hiçbir pratik kullanım alanının olmayacağını düşünmüştür. öğrencileri üstelediğinde "işe yarar hiççççbir tarafı yok, sadece maxwell'i kanıtlıyor" demiştir. [1]

    temel bilimlerde açılan her kilit, teknolojiyi yüzlerce sene hızlandırıyor. kilidi açan bile neyin kapısını açtığını hayal edemiyor. o yüzden fizik matematik gibi temel teoriyle uğraşabilecek en yetenekli % 0,1'lik mezunların alındığı; yegane amacı bünyesindeki araştırmacıları bürokrasi, siyaset ve ülke dertlerinden izole etmek olan bir araştırma kampüsü fantezim var. *

    8-5 mesai veya çeşitli üretkenlik taktiklerinin denenmediği ama istenen kaynakların sorgusuz sağlandığı, yöneticilerin senede bir defa gelip "gelişme varsa haber ver" dediği ve en önemlisi, projelerin kar amacıyla değil tamamen meraktan seçildiği bir enstitü. ülkenin boşa giden harcamaları ve yolsuzluklarının %10'u ile çok kolay finanse edilebilecek bir ütopya.

    en kötü ne olabilir? en kötü hiç sonuç vermez. yapılan deneyler başarısız olur, giren personeller kaynakları suistimal eder. şu andan farklı mı olur? en azından deneriz. o parayı daha mı verimli kullanıyoruz? batarya devrimini açlık sınırındaki 10 bin mühendis 30 sene çalışsa getiremez. önce huzur ve refah içindeki 10 kimyacının kilidi açması lazım. kütleçekimsel dalgaları uzak mesafe iletişiminde kullanmanın yolunu 40 bin frontend developer 50 senede açamaz. lab'da verdikleri yarım saatlik molada terlikleriyle deniz kenarına inen pamuk gibi olmuş 3 teorik fizikçi genç açar. açıldıktan sonra alıp bu novhavı patentleyip özel şirket mi açmak istiyoruz n'apıyorsak yaparız.[2] tek gereken boşa harcayacağımız milyar dolarlar ve bunu çok iyi becerdiğimizi hepimiz biliyoruz zaten.

    [1] https://spark.iop.org/hertzs-useless-discovery
    [2] https://soz.lk/i/cbwy82is
  • 22 şubat 1857 - 1 ocak 1894 tarihleri arasında yaşayan ve radyo dalgalarını üreterek bunları yayınlamayı ve almayı ilk kez başaran alman fizikçidir..
hesabın var mı? giriş yap