• "ileri sürdü", "iddia etti" gibi ibareler genellikle bir şahsın, başka bir şahsa yönelik ithamlarında kullanılır. bu tarz haberlerde "muhalefet partisi lideri, hükümetin ülkeyi yabancılara peşkeş çektiğini belirtti" denmez. "ülkeyi yabancılara peşkeş çektiğini iddia etti" denilir. bu sayede "belirtti" kelimesinin yaratacağı üstü kapalı onaylamadan uzak durulmuş olunur.
  • yakalanan zanlının daha önce de 8 yaşında bir kıza tecavüz girişiminde bulunduğu iddia edildi dedin mi, artık o adam masumsa ağzıyla kuş tutsa kendini aklayamaz. kimin böyle bir iddia ortaya attığı hatta herhangi bir kimsenin iddiada bulunup bulunmadığının artık en ufak bir öenmi yoktur. adamcağız, uluslararası hukuk anlayışının tam aksine, masumiyetini ıspatlayana kadar sapık olarak anılacaktır. türk basının "çamur at izi kalsın" mantığının en başarılı uygulayıcısı olduğu iddia ediliyor, desem hoş mu yani?
  • bir de ileri sürüldü, iddia edildi tarzı olmayan haberler vardır. bunu yapanlar doğrudan hırsız- katil- sapık- manyak damgası vurur -ve genellikle- sonrasında attığı bokun izini temizlemeye uğraşmazlar...
  • bir de "şeklinde değerlendirildi", "şeklinde yorumlandı" tarzı benzeri anlayış vardır ki, değerlendiren, yorumlayan kimdir bilinmez
    (bkz: ailecek pornocu oldular)
  • tarafsız olduğunu iddia eden ancak sapına kadar iktidarı savunan dildir.

    özal döneminde orta yolcu, hatta apolitik olduğunu iddia eden gençlerin sapına kadar özalcı olması gibi.

    türk gazetelerindeki bu dil erkek egemen, orta sınıf ve kendinden menkul fiktif bir ahlak anlayışını barındıran vıcık vıcık bir dildir. kendi tasavvurunun dışındaki her gerçek, iddiadır, tezdir.

    yıl sonunda kadın örgütleri rapor yazarlar: şu kadar kadın erkek şiddetine kurban gitti. hemen kaleme dökülür, şu kadar kadının öldüğü iddia edildi. neden? çünkü beyzadem tarafsız ve çok değerli kalemini kadın örgütlerinin silahşörlüğü için kullanamaz.

    ne iddiası ulan! kendi girdiğin üçüncü sayfa haberlerindeki kurbanların sayılarını alt alta toplasan o sayıya ulaşıyorsun zaten.

    radyo, televizyon ve internet çağında, hala gazete basılıyorsa, bunun sebebi; kadın örgütlerinin, raporlarında kullanacakları bilgileri tarihe kayıt düşürmendir. kendi düştüğün kayıtlardan oluşan raporları da "iddia edildi, öne sürüldü" diye kıvırmadan "şu kadar kadın öldü" diye yazmak görevindir. çünkü hala senin birinci görevin kamuyu bilgilendirmek.
  • özellikle spor haberlerinde cümlelerin yüzde doksanının sonuna eklenen kelimelerdir. açın bugünkü fotmaçı en az 10 tane dediği öğrenildi, dediği belirtildi,ileri sürüldü falan fişman gibi sözler bulursunuz. koca spor sayfalarını doldurmakta zorlanan gazetelerimiz yalan dolan atmasyon haberleri yazabilmek için başucu kaynağı olarak bu laflara sarılırlar.

    " ronaldinho'nun kadrosunda birçok brezilyalı bulunduğu için fenere gelmek istediği öğrenildi"

    "deolgado'un arkadaşlarına sezon sonu beşiktaşı bırakacağım dediği iddia edildi."

    "pele'nin türkiye de en beğendiğim futbolcu ismail güldüren dediği ileri sürüldü"

    "lincoln'ün yakın çevresine linderoth'dan çok hoşlanıyorum dediği belirtildi."
    .
    .
    .
  • lig tv, dragan mrdja'nın trabzonspor'a transferi ile ilgili haberinde, bu tarz haberciliğe yeni bir soluk kazandırmıştır:

    "..... mrdja'nın geçen sezon 22 gol attığı ve ligin en fazla gol atan futbolcusu olduğu iddia edildi."

    (bkz: nasıl yani)

    edit: videosu şuradan izlenebilir: http://www.ligtv.com.tr/videohaber/?r=1&hid=72772
  • olmazsa olmazı sansasyonel başlık olan habercilik türü.

    örneğin "işte ergenekon'un 1 numarası" diye başlık atılır, haberde ise "x kişi tarafından y'nin ergenekon'un 1 numarası olduğu iddia edilir".

    örneğin "fener'den bomba transfer" diye başlık atılır, haberde ise "x basınının haberine göre fenerbahçe'nin y takımının orta saha oyuncusu z ile gelecek sezon her konuda anlaştıkları öne sürülür".

    örneğin "işte akp'nin en büyük hedefi" diye başlık atılır, haberde "başbakan erdoğan'ın kurmaylarıyla birlikte (kurmay da ayrı bir iğrenç klişedir) otomobilde ötv'yi %20'ye çekmeyi düşündükleri öğrenilir". (düşünce nasıl öğreniliyorsa artık)

    yeri gelmişken sansasyonel başlık, sadece bu tarz habercilik için kullanılmaz.

    örneğin "messi fener'de" diye atılan başlığın haberinde messi'nin fener'de balık lokantasına gittiğini ya da messi'ye benzeyen bir gencin samandıra'da antrenmana gitmesiyle ortaya renkli görüntülerin çıktığını okuyabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap