• kâf harfi'nden esinlenerek anlatılan dağ benzetmesi. kaf harfi, aynı zamanda kudret sıfatının da ilk harfidir, salt enerji olarak kabul edebiliriz sanırım. masallarda kaf dağının ardı ifadesi, görünen olayların ardındaki kudreti kendinde bulan, keşfeden kişinin ardında anlamına gelir, evet, kaf dağının aşan kişinin halleri masallardekinden de enteresandır. kaf dağının ardında, zaman mekan kavramları da değişiktir bu yüzden. bazen meyve ağaçtan önce gelir çünkü meyve hedeftir... ama dağın bu tarafında önce ağaç gelir...
  • masallarimizin erisilmez hayali dagi. her kralin, padisahin kizlarini vermek icin istedikleri seylerin habitati sayilir bu dag.
  • ozlem tekin $arkisi.

    insan istemez oldum hayatimda
    ne kadar sosyaldik zamaninda
    goru$mek fazla
    sohbet gereksiz aslinda

    butun gun yattim durdum yatakta
    amma ate$liydik zamaninda
    sevi$mek fazla
    degmek luzumsuz aslinda

    yuruduk gittik sandik
    yol bir arpa boyunda
    aradik bulduk sandik
    ekmek aslan agzinda
    u$uduk donduk sandik
    balta orda sap burda
    kefeni yirttik sandik
    hayat kaf daginin ardinda

    sorun ne sende ne bende; ortamda
    herkes yanli$ mekanda, zamanda
    ko$turmak fazla
    yeti$mek imkansiz aslinda
  • dünyayı kuşattığı rivâyet edilen yeşil zümrütten yaratılmış efsanevî dağ.

    kafdağı, edebiyatta, özellikle masallarda, uzaklığı ve olağanüstü büyüklüğü simgelemek için kullanılan; arkasında acayip yaratıkların, devlerin bulunduğu düşünülen sembol dağdır.

    kur'ân-ı kerim'in ellinci sûresi olan kâf suresi dolayısıyla müfessirler yeryüzünde mevcud olmayan bu dağ hakkında birçok rivayetlerde bulunmuşlardır. bu rivâyetler fahruddin râzî gibi müfessirlerce zayıf görülmektedir.

    marifetnâme'de, ' sahih rivâyetlere göre', 'tefsir ve hadis âlimleri ittifakla şöyle bildirmişlerdir' gibi umumî ifadelerle kafdağı hakkında bilgi verilmekte fakat bilginin kaynağı zikredilmemektedir. marifetnâme'de şöyle denilmektedir:

    'yedi kat göklerin hey'et ve eşkâli sahih rivâyetlere göre, yedi çadır gibi olup, yeryüzünü çevreleyen içiçe daireler feklindeki sekiz kafdağı'ndan yedisi üzerine karar etmişlerdir. sekizinci dağıl birinci kat gök olan dünya semasının içinde yeryüzünü çevreler. göklerin alt kısımları yedi kafdağı'nda son bulur'

    bütün dağların damarlarının yeryüzünü çevreleyen kafdağı'na bağlandığı, bu damarların zelzeleye bakan meleğin emrine verildiği, allah teâlâ bir yerin halkını günahtan alıkoymak istediğinde, meleğin o yerin damarını hareket ettirdiği, marifetnâme'de verilen bilgiler arasındadır.

    cenabı hakkın yarattığı yedi denizden en küçüğünün, dünyayı kafdağı'nın ötesinden kuşattığını söyleyen ibrahim hakkı'ya göre, allah teâlâ, yedinci kat göğün duvarı olan kafdağı'nın ötesinde büyük bir yılan yaratmıştır. bu yılan o büyük dağı başı kuyruğuna gelecek şekilde çevrelemiştir. kıyamete kadar hak teâlâ'yı yüksek sesiyle tesbih eder.

    ismail hakkı bursevî, kafdağı ile ilgili daha değişik bilgiler verir ve yeri geldikçe bazı izahlar yapar. ona göre: 'bütün yeryüzü pınarları kafdağı'ndan çıkar. her iyi ve kötü, ondan içer; onu niyet ve ameline uygun olarak bulur' (rûhu'l-beyân, ix, 102) .

    'allah kafdağı'ndan önce altı dağ yaratmıştır. yedincisi kafdağı dır. o, yerin etrafında bir kayaya oturtulmuştur' diyen ismail hakkı, allah'ın kafdağı'nı, 'yerin yedinci tabakası altındaki cehennem ateşinden yer halkını korumak için yüksek bir kale gibi yarattığını' rivâyet ederek bunu şöyle yorumluyor:

    'bunda kutbu'l-aktâb'ın durumuna işaret vardır çünkü o da derecesinin yüksekliği dolayısıyla bütün erenleri (kutupları) gözetir, kontrol eder kafdağı diğer dağları koruduğu gibi, allah da âlemi maddî ve mânevî âfetlerden o (kutbu'l-aktâb) vasıtasıyla korur' (a.g.e. ix, 102) .

    kafdağı'nı, 'dünya etrafındaki okyanusu kaplayan hava küresi (küre-i nesîmî) dir' diye tevil edenler de vardır.

    kur'ân'da kafdağı ile ilgili herhangi bilgi olmadığı gibi, sahih hadislerde de yoktur. bu rivâyetlerin muharref incil ve tevrat'a dayan hurafe ve israiliyyat olduğu, eski âlimlerin hiçbir tenıkide tabi tutmadan bunları eserlerine aldıkları bildirilmektedir.

    kaynak:antoloji.net
  • masal dağı. elfler diyarı. altın post da bu dağın eteklerinde bir yerlerde gerek. (bkz: altın post efsanesi)
  • diasporadaki adige halkının oshamahue'sidir.
  • zirvesine çıkmak pek zordur.
  • çok güzel olmuş, çok güzel iyi olmuş özlem tekin şarkısı. yeteri kadar bilinmemesi üzücü.
  • kafsinkafı çağrıştırdığından yamanlar civarında bir dağmış gibi gelir
  • ardında periler diyarı arkadia'nın* bulunduğuna inanılır. tüm o mahlukat burada yaşar anlayacağınız.
hesabın var mı? giriş yap