• insan denk gelince, sırf goruntusunden bile etkileniyor bu rakinin. oyle de şık bir goruntuye sahip, farkında mısınız bilmiyorum, fakat asil gorunuyor. oyle cılız, vıcık vıcık sofralar icin yaratılmamıs bu rakı.

    "tekel bayiinde ust rafta gordugumde gozlerime inanamadim, cunku 2004 yilindan kalma, eski etiketli bir kulup'e rastlamak her zaman mumkun degil.

    rakının son kullanma tarihi olur mu adlı bir arastirma sonrasi bulustuk kendisiyle. 2004 yili uretim tarihili kulup rakım ve ben...

    benim uretim tarihim de ondan asagi kalir degil sanki, o yil bir raki icin eski bir yıl ise, benim uretim tarihim de bana gore eskimek uzere. iste, iki yasli kavustuk yarı aydınlanmis odamda.

    ben kulup'u seviyordum, o, soguk suyu. o suya doyamiyordu, ben ona.

    samimi sofralar icindi kulüp. ama insan daha fazla kime samimi olabilir ki iste kendinden baska? yalnızlık mı? yo hayır, yalniz degilim ki. bak iste oradan geliyor bi suru hatira, gormuyor musun?

    ah guzel sofralar, ah tatlı arkadaslar, gulumsemesinde kayboldugum o erkek... ah keman sesi...

    sorular, sorular, sorular!

    bir yumusak tad, boyle sertce carpabilir mi insani? bir raki, yalnizken kalabaliklastirir mi sizi?

    üç, sihirli sayi midir kulup icin? üç icersen otuz hatıra gelir aklina, üçün katlarını icersen üç bin.
    -iste insan matematigi de bilmiyorsa vay haline kulup'le. birken bin nasıl olunuyor gosterir iste durduk yerde.-

    sair de yapar kulüp sizi. kalabalıklar icinde, zihninizin en temiz kosesinden firlatir da tum hisleri, sair yapar.

    rakıya bir siir yazılsaydı eger kulüp'ten akrostiş yazılırdı. ya da "kulüp" konulurdu başka bi şiirin adı. belki iki satir okur da birileri yasadigini hisseder, kimisi de iki mısra aglardi.

    kacak gibi yasarken, kose bucak saklanirken herkesten
    uzak diyarlardan birileri gelsin istersin yanina bazen
    liman asırı ulkelerde, baska gokyuzu altinda yasayan bir ölü
    üsütmesin istersin, kalin giyinsin, usumesin istersin hani
    peydahlanir da icine bu korku, hani unutursun bir olunun usuyemeyecegini...

    alırsın sonra bir yudum kulüp'ten.
    -sahi, ölüler üşümezdi degil mi?- "

    içiniz, yazınız daha güzellerini.
  • etiketinde arz-ı endam eden grafiker ihap hulusi görey ve akşamcı arkadaşını, mustafa kemal atatürk ve ismet inönü sanarak demlenen vatandaşların sayısının yüzbinleri bulduğu bu nev'i şahsına münhasır ülkede, insana "bu memleketten başka yerde yaşanmaz arkadaş" dedirten kültür mirası.
  • etiketinin üzerindeki küçük illüstrasyonda "kulüp"' te papyonlarıyla oturup adabıyla rakı içen salon beyefendilerini gördüğümüz rakıdır.
  • don draper türk olsa bundan başka rakı içmezdi.
  • 1930'ların bu ünlü rakısının etiketi de en az kendisi kadar ünlü. görsel

    keyifle kafayı çekenlerden birinin inönü diğerinin atatürk olduğuna ilişkin geyik, etiketi iyice meşhur etmiş. görsel halbuki puro tüttüren kişinin şair ve milletvekili fazıl ahmet aykaç olduğu çok belli. görsel aykaç'ın karşısındaki ise etiketin grafikeri ihap hulusi görey.

    fazıl ahmet aykaç ile ihap hulusi görey'in tek ortak yanı, kulüp rakısı etiketinde rol almaları değil. rivayet odur ki ikisi de aynı kadına aşıktır: ressam tiraje dikmen'in kendisi gibi ressam olan ablası şükriye dikmen. ihap ile şükriye, 1934'ten 1971'e kadar 37 yıl boyunca mektuplaşmışlar.

    şükriye'den 34 yaş büyük fazıl 1967'de, şükriye'den 20 yaş büyük ihap 1986'da, şükriye ise 2000'de ölmüş. görsel

    not: şükriye ve tiraje'nin babası ise erken cumhuriyet döneminin ünlü biliminsanlarından cafer fahri ki kendisinin yazdığı kitaplardan biri için (bkz: tavuklara çok yumurtlatmak için ne yedirmeli)
  • "1930'lu yılların başlarında seri olarak üretilmeye başlanan kulüp rakısı'nın etiketinde yer alan şahısların kimler olduğu her zaman merak konusu olmuştur ve olmaya da devam edecektir. aslında ulu önderimiz atatürk'ün en sevdiği rakılar arasında başı bilecik ve dimitrikopulo rakıları çekiyordu. pek tabii ki üçüncüsü de kulüp rakısı'dır. şu da bir gerçektir ki içki kültürümüzde büyük değişim ve gelişimler yaşanmış olmasına rağmen, kulüp rakısı'nın etiketinde hiçbir değişim olmamıştır, olmamalıdır da. iki kişi vardır etikette resmedilen. bu iki kişi kimler olabilirdi ki? ayrıca, ulu önderimiz dâhil kimlere benzetilmediler ki.

    bu konuda bugüne kadar elde edilmiş en ciddi ve güvenilebilir kaynak bir söyleşiyle ilgilidir. tekel genel müdürlüğü basın ve halkla ilişkiler müdürü sayın ekber yeşilyurt bey, 1980'li yılların başlarında efsanevi etiketi çizen grafik sanatçılarımızın piri ve üstadı ihap hulusi hocamıza saygı ziyaretine gidiyor. kadehlerindeki kulüp rakısı'nı yudumlarlarken sohbet sohbeti açıyor, sohbet gönülleri açıyor ve sıra geliyor efsanevi etikete.

    ihap hulusi hocamızın dile getirdiğine göre, lebon pastanesi'nin (bugünkü markiz'in) her akşamki müdavimlerinden biri olan ihap hulusi bey, ahmet haşim, mithat cemil, orhan seyfi, yahya kemal ve yusuf ziya ortaç ile rakılarını yudumlarken o doyumsuz anı bir tablo ile ölümsüzleştirmek istemiş ve söz konusu etiketi çizmiştir. ihap hulusi hocamızın dile getirdiklerine göre resimdekilerden biri kendisi, diğeri ise devrin önde gelen edebiyatçı ve şahsiyetleriyle çok iyi diyalogu olan şair ve fikir adamı fazıl ahmet aykaç beydir.

    ekber yeşilyurt bey'in ihap hulusi hocamızla yaptığı bu söyleşi akabinde tekel genel müdürlüğü'nün kurumsal dergisi olan “tekel dergisi”nde yayınlanmıştır. resmi bir yayındır bu ve bu nedenle de en ciddi ve doğru tarihi bir belge olarak kabul edilmektedir. ancak, daha önce de vurguladığım gibi bugüne kadar birçok yazar bu konuya kitap ve makalelerinde yer vermiş, ne kadar ilginçtir ki bunlardan birçoğu değişik isimlerden söz etmişlerdir. zaten söz konusu etiketin efsaneleşmesinin başlıca nedenlerinden biri de verilen bu değişik isimlerdir."

    vefa zat
  • etikettekilerden biri ihap hulusi'nin bizzat kendisi, diğeri de fazıl ahmet aykaç'tır denir.
  • en güzeli yılbaşını sevdicekle başbaşa evde kutlarken yudumlanandır.

    ayrılık editi: öyleydi yani.
  • bu gece pek cok yerde 93 sene oncesinin 28 tesrinisanisi serefine kaldirilan kadehlerde bulundugu dusunulen raki.

    sad olun!
hesabın var mı? giriş yap