• kürt böreğidir.
    mucidi istanbul'daki rum börekçilerdir.
    yaygınlaştıranlar ise 1950-1960 yıllardan itibaren istanbula göç ederek yapımını diğer ustalardan öğrenen, patır patır börekçi dükkanı açan ve börek arabalarıyla seyyar satan bingöl kiğı'lı börekçilerdir.adının "kürt böreği" olma sebebi yöresel olduğu için değil, bir dönem bu işi yapan tüm börekçilerin bingöl kiğı'lı olduğundandır.
  • bölünerek verildiği için kürt böreğidir. (entry kürt esprisi* içerir)
  • benim devletine bağlı börek arkadaşlarım var.
  • bence artık (bkz: 15 temmuz şehitleri) böreği denme zamanı geldi.
  • kaçak elektrikten yapiliyorsa kürt böreği, normal yapılıyorsa küt böreğidır.
    not: kürdüm.
  • (bkz: malum börek)
  • küt: kısa ve kalınca; sivri ve uzun olmayan.

    bu tanıma göre "küt", sıfattır. bu nedenle "küt böreği" diye bir tamlama kurulamaz, "küt börek" olabilir. bu açıdan bakılınca "kürt böreği" doğru gibi. ancak söz konusu böreğin fotoğraflarına göz gezdirince de "küt"ün tanımına uyan fotoğraflarla karşılaşıyoruz.

    gugıl arama sonuçlarında da durum şöyle:

    kürt böreği: 108.000 sonuç
    küt böreği: 36.000 sonuç

    anlayacağınız "kürt böreği", daha çok aranmış ve daha yaygın.

    düzenleme: bu konuda benzer içerikte birkaç mesaj geldiği için düzenleme gereksinimi hissettim. yukarıda yazanlarda “doğru” ve “yanlış” olarak nitelendirilen bir durum yoktur. dil bilgisi yönünden saptamalarda bulunulmuştur. söz konusu böreğin ilk adlandırmasının hangisi olduğu konusundaki tartışma ve araştırmalara ışık tutulmaya çalışılmış ve geniş boyutlu düşünmeniz amaçlanmıştır.
  • "böreği" kelimesi,o ürünün bir şeye,bir yere ait olduğunu gösterir.iddia edildiği gibi küt kesimden dolayı bu ismi almış olsa "küt börek" olurdu.

    tanım: olmayan sorunsaldır.

    ek edit:

    bir sürü mesaj aldım mantık yanlış,su böreği var,sigara böreği var diye..bu yaklaşımlara genel olarak katılıyorum ancak dil ve dilbilgisi keskin kurallara değil,yıllar içinde kullanıma göre gelişir.bunun bir formülü yoktur.nasıl ki "boşnak börek" demiyorsak kürt böreği de öyledir.ben etnryde aidiyet vurgusu yapmışım ama mesaj atan yazarların da söylediği gibi şekil de belirtebilir "böreği" ifadesi.

    ben dilin yaygın kullanımından yola çıkarak yorum yaptım,keskin kurallar yoktur..pudra şekerini (normal pudra şekeri) döküp sıcak sıcak yiyin,rica edin kenar kesip vermesinler.

    ek edit2:

    yazdığıma katılan ve doğrusunun benim belirttiğim gibi olduğunu ifade eden mesajlar da aldım.benim de kullandığım gibi,sigara,kol gibi kelimeler birer isim ve "böreği" olmak zorunda..küt ise bir sıfat ve o yüzden börek ile biter. yani sıfat+böreği gibi bir kullanım yok.
  • bu boregi her yediginiz zaman oleceginiz tarih 20 gun one cekiliyor bilginize.
hesabın var mı? giriş yap