• halk arasında likid petrol gazının kısaltılmış hali.

    ayrıca: sıvılaştırılmış petrol gazları (lpg) propan propilen bütan izobütan ve bu gazların oluşturduğu hidrokarbon karışımlarıdır. oda sıcaklığı ve 1 atmosfer basınçta gaz halinde bulunur, basınç uygulandığında sıvılaşırlar. sıvı halinde taşınan, depolanan ve ölçülen lpg, basınç kaldırıldığında çevreden ısı alarak yeniden buharlaşır ve gaz olarak kullanılır.

    (bkz: aramaya inanmak)

    kaynak: http://www.aygaz.com.tr/
  • iyidir hoştur da, sonradan takıldığında motoru turşu eden bir sistemdir. lpg yüzünden verilen garantiler de hikaye. lpg takanlar sadece lpg sistemi için garanti veriyorlar, lpg yüzünden arabada peydah olan 3rd party problemlere garanti vermiyorlar.

    100km'de 3lt fazla yakmaktan rahatsız oluyorsan, yakıt ekonomisi çok önemliyse, lüks arabaya binmicen. minik dizel bi arabadır senin araban...

    abi 4000cc jip kullanıyo herif, lpg takmış. tamam takılır takılmasına da, 50bin km içinde motor turşu olduğunda ve lpg denen sistem türkiye'de tam oturmadığından tonla ekstra masraf çıktığında, ağlamayacaksın. kendim ettim kendim buldum diyeceksin.

    model olarak eski ama büyük motorlu/lüks araçlarda, aracın hiç lpg takılmamış bir araç olması, aracın fiyatını artıran pozitif bir özellik.
  • gelişen sistemiyle hiç bir motoru turşu etmeyen hadisedir.
    chevrolet, dacia, proton, fiat gibi üreticiler ülkemizde lpg dönüşümü yaptırdıkları araçları, showroomda, sıfır kilometre olarak satıp benzinlisine verdikleri garantinin aynısını verebiliyorlar. (bkz: baba arabaya komple garanti vermişler) ayrıca bu uygulama doğu avrupa ülkelerinde de oldukça yaygın. ya da herkesin bindiği toplu taşıma araçları man ve mercedes fabrikalarından doğrudan cng ile çalışarak çıkmaktadırlar. bu araçlar 50.000 değil 500.000 km yapıyorlar ama hiçbirinin motorunun turşusu çıkmıyor efendim.

    bunu ancak türkler yapar diye de fazla kasmayalım aha da buyrun elin almanlarının hangi otomobillere neler yaptığını gözümüzle görelim.

    http://www.lpghaber.com/…hpbb2/viewtopic.php?t=5540
    na buyrun 745'in v8'inin o güzelim silindirlerine acımadan lpg enjektörlerini saplayısaplayıvirmişler.

    http://www.lpghaber.com/…g-donusumu-topic-5548.html
    bu gerzek tüpçüler de acımadan sl500'ün kaportasını delip lpg dolumu için valf takmışlar.

    http://www.lpghaber.com/…hpbb2/viewtopic.php?t=5318
    efendim cayenne'nin 4.5 v8'ine de acımasızca saplanmış 8 adet enjektör.

    http://www.lpghaber.com/…hpbb2/viewtopic.php?t=4985
    likit petrol gazından hummer da nasibini alıyor.

    http://www.lpghaber.com/…hpbb2/viewtopic.php?t=3815
    burada da land rover'a dadanmış ibneler.

    neyse örnekler çoğaltılabilir. bunlar biraz da ekstrem çalışmalar. mevzu şudur ki lpg ve cng sistemleri gayet de kaliteli ve güvenlidirler. yeter ki doğru donanım ve montajdan şaşılmasın.

    bütçem güçlü bir dizeli almaya yetse gidip showroomdan çekeceğim altıma bir tane ama maalesef yetmiyor. bu durumdayken de dünyanın en pahalı benzinin satıldığı bir ülkede benzinli araç kullanacak kadar saf değilim, lpg kullanana laf söyleyecek kadar cahil hiç değilim...

    20 milyarı dünyanın en saçma arabası olan peugeot 206'ya verip gözüm benzin göstergesinde gezeceğime aynı parayı eşşek kadar büyük ve konforlu çok daha güçlü bir sedana verip lpg marifetiyle dertsiz tasasız gezerim. ağlamam da sızlamam da. ayrıca sokmuşum lan arabasına motor ömrü 50.000 km daha az olsun da adam gibi binebileyim ayda 500-600 milyon benzine para verip enayi gibi hissetmeyeyim bana yeter...

    hayır lpg'ye manyak gibi bok atışımızı gören de benzinin helalardan fışkırdığı arap memleketlerinde, galonunun 2 dolar olduğu amerikanyalarda yaşadığımızı sanacak. kendinize gelin arkadaşım benzinin litresi takribi 3.2 ytl ve şehir içinde en az tüketen araçlar 10 lt/100km gibi bir ortalamaya sahipler.
  • selülitleriyle her zaman başı belada olan türk kadınlarının, duyar duymaz hemen uygulatmaya başladıkları masaj metodudur. özel bir kıyafet giydirilir *sonra uygun program seçilerek rulmanlardan oluşan ütüye benzeyen bir aletle ütülenirsiniz. buraya kadar herşey hoştur, pek de güzeldir. artık sevgilinizle ışıkta da sevişebilirsiniz, deniz kenarında veya havuz başında salınarak dolaşabilirsiniz. siz yine patlayıncaya kadar çikilota, cips yiyorsunuz ve birisi gelip sizi misler gibi ütülüyor, deriniz o portakal görüntüsünden kurtuluyordur.

    eee herşeyin bir sonu olduğu gibi, bu tedavi bittikten bir müddet sonra eskisinden beter olduğunuz görülür. hah şimdi boku yemişsinizdir.**
  • kısa motor ömrü ile zoraki bağlantı kurulmaya çalışılan güvenli, temiz ve ekonomik yakıt türü. motor ömrü denilen hadise (nickimden de anlaşılacağı üzere bunun eğitimini almamış olmama rağmen) tamamıyla aracın bakım periyodlarının düzenli takibi, bakım yapan kişi ve kuruluşların eğitimi ve bakım sarf parçalarının kalitesiyle ilişkilidir. düzenli periyodik bakım haricinde ve çoğunlukla bir kaç bin kilometre öncesinde (tercihan 2000 km. önce) kaliteli yağ, filtre ve buji kullanılarak yapılan bakım aracın yakıt türü ne olursa olsun motor ömürünü uzatır. ancak siz en kaliteli yakıtı ya da pahalı yakıtı da kullanmış olsanız, ki lpgnin emisyon değerleri tüm diğer yakıtlardan düşük ve yanma değerleri diğer yakıtların (katkılılar hariç) yüksektir, zamanında bakım yapmadıysanız ya da pahalı yakıta verdiğiniz parayı bakımı ucuza getirmeye çalışarak amorti etmeye çalıştıysanız zaten aracınızın ömürünün uzun olacağını söylemek zor olacaktır.
  • benzin olayının boku çıktıktan sonra (an itibariyle: 3,54 ytl/lt) 1300 cc lik hyundai getz'imize taktırdığımız sistemin kullandığı ucuz ve ekonomik ve rasyonel yakıtı. motorun benzin sarfiyatı konusunda çoğu erbabtan sanki bir hayat dersiymişcesine duyduğumuz 'cebinde ne kadar para varsa o kadar yakar motor, ona göre az geziceksin' kelamlarına karşılık; '100'e 400 gezecekken 100'e 720 gezsek daha iyi olmaz mı?' sorusunu sordurmasıyla ekonomikliğini ve sizin rasyonalist bi kişi olduğunuzu ispatlayan da güzel bir göt etme aracıdır.

    2 gün önce uygulanan zavoli marka sıralı sistem lpg dönüşüm kitinin, bugün ilk kez, 0 lt olan deposu fullenmiş ve kilometre sayaçları sıfırlanmıştır. bahsettiğimiz araç 2004 model 1300 cc bir getz. önce bir (bkz: ilk kez kullanacaklar için getz). yeni yakıt sarfiyatı sonucunu öğrenme merağı içindeki şahsım olayın psikolojik ve toplumsal tarafını şöyle özetleyiversin; efenim verirsen bigün aylık 650 lira benzin parası sen de, bak nası götün götün arıyon o bok attığın tüpçüleri.. benzin 2.74 tü, arabamızda bundan ötürü km'de 0,181 ytl yakıyodu da biz mi geçtik tüpe! ayriyetten bundan 2-3 sene evvel benzin fiyatlarının 2.74 olduğu dönem dizeller de gayet 2,34 civarı iken hem dizel arabalar da mis gibi litre bazında da daha az yakıt tüketirken o el bebek gül bebek dizeller de yakar oldu artık insanları. hani kusura bakma ama salak değilim kilometrede 10 kuruş 20 kuruş daha az yakacam diye 3bin lira fark ödiyeyim ilk başta.. bu gidişle bırak kendi aracını gazlamayı, devamlı artan, durmak tükenmek bilmeyen pis bi trend getirilen, allahın belası gerizekalı benzin fiyatları sayesinde sektör içinde bi sektörün yetiştiğini görmek ve bi 'lpg store' açmak dahi kaçınılmaz olacaktır girişimci bünyeler için diyorum. gitmeden evvel de burdan tüm tüpçü girişimci kardeşlerime selam ediyorum, çok iyi para var olm, millet 1.3 arabalarına tüp taktırıyosa peheey ey..
  • eski sistemlerdeki aksaklıkların insanların kafasında oluşturduğu ön yargıdan benimsenmeyen süper ekonomik yakıt çeşiti. bundan 4 ay evel hakkında kıl yorumlarda bulunmama rağmen hergün 200 km yolu 2000cc alfa romeo 156ss le yapmak zorunda kalınca aracımdanda vazgeçemediğim için kullanmak zorunda kaldığım yakıt sistemi.

    binbir türlü moral bozan yorum almanızı sağlar ilk etapta

    -aga lpg taktırıcam
    -lan malmısın olm alfaya lpg takılır mı? madem öle binmicen alfaya..
    -of ne biliyim

    4 ay sonra gelen cevap: evet takılır. gayette binilir.

    -lpg taktırıcam
    -yakıt beynini bozuyor araba aptallaşıyor abi yazık edersin zaten gelmiş 110 bin kmye maazallah 150 binde motoru alırsın eline

    o an da gelen cevap: ohaa çüşş bir kere sıralı sistem lpg ayrı bir yakıt beyniyle tamamen kendine özgü çalışır. motorun ömründede pek birşey çalmadığı otoriteler tarafından defalarca söylenmiştir.

    -lpg taktırıcam
    -eski tadı tuzu kalmaz arabanın ne 160 hp alırsın ne o tatlı sesi kaplandan kediye döner araban
    -yapma yaaaaaa

    4 ay sonra gelen cevap:o ses dahada tatlı bir havaya büründü lpgnin motoru biraz daha gürültülü çalıştırdını bilmeyenlerin safsatası bunlar. performans bakımından hiç birşey kaybetmedi denebilir. hala klima açık rampa yukarı vites büyütebiliyorum.

    -lpg taktırsammıki
    -aman he rezillik olm pompacı bile ters ters bakar o arabaya lpg taktırırsan. bi kere alfanın ruhuna aykırı hem ustana ne diyeceksin (bkz: bostancı sportivo) kız arkadaşınla alışveriş merkezine gitmek istedin kalırsın kabak gibi ortada ver 3 beş kuruş fazla benzin parası havan yerinde kalsın abi gözünü seveyim. ne bu böyle tüp taktırıcam sucuklu yumurta mı yapıcan ne tüpü bırak bu işleri.

    -haklı mısın nesin sen ya?

    4 ay sonra gelen cevap: bir kere pompacı abi sadece depo yeriniz kıl bi yerdeyse ters bakar yoksa onun pipisinde bile değildir ne yakıt kullandığınız. o işine bakar depo yeri müsaitse kralsındır. arabanın altındaysa topsundur. alfanın ruhuna aykırı mevzusu en çok kafa yoran mesele olsada kullanmaya başladıktan sonra aracın ruhundan hiçbişey kaybetmemesi hurafe olduğunu ispatlamıştır. ayrıca uygulama yapılmadan evel aranan servis ustasının verdiği ''ben karşıyım ama sadece ön yargıdan kullanan müşterilerde ne bir sıkıntı ne bir şikayet gördüm söylenenler yalan dolan işler'' cevap zaten en büyük gazdır. evet alışveriş merkezlerinin kapalı otoparklarına girmekte sıkıntı oluşturur. açık otoparkı da olan alışveriş merkezleri tercih edilmelidir. ama lpgnin yarattığı ekonomi sayesinde sevgilinizle alışveriş merkezine tıkılmaktansa, kahvaltıyı ortaköy de öğlen kanlıca yoğurdu yiyip akşam üstü de silivri garden'a gidebilirsiniz (trafikten dolayı bunları yapmanız manyaklık olabilir gerçi) ve bu size 50 ytlden az yakıta mal olur. lpg özgürlüktür kısaca. hiçte öyle 3 beş kuruş tasarruf ettirmez km de 380 ykrş yakan araç şu an km de 197 ykrş yakıt harcamaktadır ve sistemin montajını yapan firma 240 ykrş civarı yakıt sarfiyatı olur diyip anlık durumu görünce mutlu etmiştir. sucuk ve yumurta meselesine gelince bu espirileri yapan insanlarla olan bağınızı bir süre kestiğinizde anlıyacaksınız ki hayatınız çok daha iyi olabilirmiş ve oluyormuşta.

    ayrıca bilinmesi gereken en önemli noktada motorunuzun silindir ölçüsü büyüdükçe ekonominin artacağıdır. benim kullandığım 2000cc araçta yarı yarı ya düşüş yaşarken.kullandığınız 1600cc bir araçta bu rakam %25 civarı olabilir. bu durumda takılması pekte tasarruf sağlamaz. sistemin kendi bedelini amorti etmesi çok uzun süreler aldığından pekte değmez. ama 2000 cc ve üzeri araçlarda. yaklaşık 10.000 km de yaptığınız masrafı amorti etmiş ve artık kar ettirmeye başlamıştır.

    4 ay kullanıp tüm ön yargılarımı moral bozukluklarımı arabaya karşı kendimi suçlu hissedişimi ortadan kaldıran, çok ekonomik en az benzin kadar güvenli performansı gayet koruyan bir yakıttır lpg. benzine verdiğiniz tonlarca para için kahrolmanız dışında bir yan etkisi görülmemiştir. seviniz sevdiriniz. ve bunların sıralı sistem kullanıcısının itirafları olduğunu unutmayınız.
  • devletimizin sike sike doyamadığı petrol ürünü. 8 ay kadar önce fiyatı yaklaşık 95 oktan benzinin yarısıydı. oysa şimdi % 65'i civarında. yani çakallar, öyle lpg taktırarak kurtulamazsınız. arabaya buhar kazanı taktırsanız o zaman da takarlar zammı kömüre.
    son günlerde lpg'nin fiyatı neye endekslendi bilmiyorum ama günü gününü tutmuyor. son 5 gün içinde aynı benzincinin aynı şubesinden lpg fiyatları şöyle: 1,96 , 1,98 , 2,01 , 1,98 , 2,04.
    salak mı sanıyorsunuz vatandaşı? benzine zam gelince lpgye de direk giriyor, ama benzinin gördüğü o cüzi indirimler lpg fiyatına zerre yansımıyor. 1 kuruş, 2 kuruş; ufak ufak fiyat sürekli artmakta ama biz anlamıyoruz tabi. şimdi bahanesi kesin belli, doğalgazda olduğu gibi dolar fiyatı. peki kuzum o dolar düşmeyecek mi? düşecek elbet ama o zaman da yok rusya kesti, yok arapların kepek sorunu var derken inmeyecek o fiyatlar.
    üstümü başımı yırtmak istiyorum bazen, hakikaten darlanıyorum bu kadar salak yerine konulduğum için. ey oy veren iki kişiden biri, gözünü seveyim dön de bak arkana. geçmişe değil ama harbi arkana, arkandakine.

    edit: an itibariyle oto lpg'ye %20 indirim geldi. korkularım artıyor, tedirginim. ne şekilde geri çıkaracaklarını düşünmek istemiyorum.
  • temel olarak bütan ve propan karışımından oluşmaktadır. petrolün rafinerilerde işlenmesinden veya petrol veya doğalgazdan ayrıştırılarak elde edilir. renksiz ve kokusuzdur, zehirleme özelliği yoktur. bir kaçak halinde fark edilebilmesi için özel olarak kokulandırılmaktadır.

    atmosfer basıncında gaz halinde olup, basınç altında sıvılaştırılarak depolanır, tanklara ve tüplere doldurulup taşınır. stok tanklarına ve tüplere hacmin %80-85' ini aşmayacak oranda likit halde doldurulur, hacmin kalan %20' si buharlaşan lpg' den kaynaklanan gaz fazı halindedir. lpg kullanıldıkça azalan likit hacmi gaz fazı tarafından doldurulur.

    türkiye' de kullanılan lpg, %30 propan ve %70 bütan karışımından meydana gelmektedir. 2004 yılı başından itibaren otomotiv yakıtı olarak kullanılan lpg' ye uygulanmak üzere "ts en 589" sayılı standart yürürlüğe girmiştir.

    bu standarta göre;

    1- otogaz en az 89 oktan sayısına sahip olacaktır.
    2- ayrıca 40 derecede 9 bar işletme basıncını sağlayacaktır.
    3- kış mevsimi sayılan 1 ekim-31 mart tarihleri arasında -5 derecede 1,5 bar işletme basıncını sağlayacaktır.

    yukarıdaki şartları saglayacak karışımın en az %60 propan ihtiva etmesi gerekmektedir.

    lpg' nin buhar basınçları sıcaklıkla orantılı olarak artar. türkiye' de kullanılan lpg' nin buhar basıncı 15 derecede 3 bar civarında, 30 derecede 5 bar civarındadır. dolayısıyla lpg' li araçların lpg sistemindeki basınçları normal şartlar altında 5-6 bar' dan daha yüksek olmamaktadır.

    lpg de bütün diğer yakıtlar gibi yanıcıdır. hava ile %2 ila %8,7 oranlarındaki lpg karışımı, kapalı ortamlarda yanıcı ve patlayıcı bir karışım oluşturur. lpg' nin yanma aralığı, diğer gazlara göre daha dardır, ancak bu yanma aralığına diğer gazlara göre daha çabuk ulaşır ve atmosferde farkedilmesi zor olan yanıcı karışımlar meydana getirir. herhangi bir kaçak nedeniyle ortama birikmiş lpg' nin dağıtılması için zeminde hava sirkülasyonu yaratmak gerekir. en geçerli yöntem ise pülverize basınçlı su sıkılarak gazın dağıtılmasıdır.

    otomotiv sektörüne gelince;

    lpg yoğunluğu benzinden daha düşüktür ve benzine göre daha düşük bir sıcaklıkta buharlaşır.

    lpg nin sıvı halde kalabilmesi basınç altında tutulması gerekir.

    ron* ve mon* degerleri lpg nin benzine göre daha üstün bir vuruntu önleme gücüne sahip olduğunu göstermektedir.

    netice olarak, lpg çok yüksek vuruntu önleme özelliğine sahiptir ve lpg motorlarının gücü benzinlilere yakındır. brc markasının fiat ile yapmış olduğu oem montaj çalışması sırasında araçlar teste tabi tutulmuş ve bunun sonucunda benzin ile lpg arasındaki performans farkı yanlızca 5000 devirden sonra %4-5 oranında görülmüştür ve bu performans kaybı araç içindeki sürücünün hissedemeyeceği kadar düşüktür (zaten kim aracını 5000 devire kadar zorlayıp bağırttırma gereği duyar orası da tartışılır).

    benzinle çalışmada tam yük civarında karışım aşırı zengin olup yanma bozulmakta, co ve hc emisyonları artarken nox emisyonları azalmaktadır. lpg de ise tam yükte karışım fakir olup, co ve hc emisyonları düşmekte, buna karşılık nox artmaktadır. bu durum bazı çevrelerce yorumlanırken; nox değerlerindeki artışın benzinde olduğu gibi yanma esnasında oluşan yüksek sıcaklığa bağlanmaktadır. bilindiği gibi benzinde yanma sırasında sıcaklık ne kadar yüksek olursa nox emisyonları o ölçüde yüksek çıkmaktadır. lpg' de durum tamamen farklı olup, alt kalorifik güçlerden de görüldüğü gibi yanma esnasında silindirlerde daha fazla sıcaklık oluşması fiziken mümkün değildir.

    farklı yakıt kullanımında yanma odasında oluşabilecek sıcaklıklar açısından lpg veya doğalgaz benzine göre gerek volumetrik verim ve gerekse adyabatik alev sıcaklıkları açısından daha avantajlı görünmektedir. dolayısıyla bu yakıtlarla daha düşük sıcaklıklar ve daha düşük ısıl zorlamalar oluşmaktadır.

    uzun yıllar motorlar çevre yasaları nedeniyle kurşunsuz benzine göre üretilmektedir. gelişen çevre standartları ve daha sıkı egsoz emisyon sınırlamaları daha temiz yakıtları zorunlu kıldığından motorlarda karbon filmi oluşmasının önemi kalmamıştır. otomotiv firmalarınca geliştirilen yeni motor teknolojleriyle daha düşük ısı iletimi olan ve hafif malzemelerden üretilen sübaplar üretilmiş, sıcaklıklar önemli ölçülerde düşürülmüş ve mekanik zorlamalar azaltılmıştır.

    yeni motor teknolojilerinde kullanılan direnci yüksek ve ısı iletim katsayısı düşük kaplamalarla sübap dayanımları arttırılmış ve ısı kayıpları azaltılmıştır. dolayısıyla lpg' nin motor veya elemanlarına bir zararı sözkonusu değildir.

    lpg ve benzin için eşdeğerlilik: pratikte 100 km. de 10 lt. benzin yakan bir aracın (10x1,2) 12 lt. lpg tükettiği görülmektedir.

    yakıtların teorik yakıt eşdeğerliliklerinin hesaplamasında aşağıdaki oranlar kullanılabilir.

    1 m3 doğalgaz = 1,1 lt benzin = 1,3 lt lpg = 1 lt motorin
    1 kg doğalgaz= 1,33 lt benzin = 1,6 lt lpg = 1,22 lt motorin
    1 lt lpg = 0,83 lt benzin
    1 lt benzin = 1,2 lt lpg
hesabın var mı? giriş yap