• olay şöyle gerçekleşiyor efendim; dava edilen yolcu 2016 nisan'ında seattle'dan oslo'ya frankfurt aktarmalı bir bilet alıyor. yolcu frankfurt'a vardığında oslo'ya giden uçağa binmek yerine berlin'e gidiyor ayrıca satın aldığı biletle. olay da burada kopuyor işte. lufthansa diyor ki; yolcu çakallık yapmayıp direkt frankfurt bileti alsaydı 2.769 euro ödeyecekti 657 euro'luk aktarmalı oslo bileti yerine. ayrıca adam berlin'e gitmiş oslo'yla alakası yokmuş, sistemi kötüye kullanmış işte diye de ekliyor. bu yüzden de aradaki 2.112 euro'yu faiziyle birlikte yolcudan almak için dava açıyorlar adama. havayolu firmalarının rekabetin yoğun olduğu yerlerdeki fiyat kırma politikası bu ucuz aktarmalı biletlere sebep oluyor sanırım ama bundan faydalanan yolcuyu suçlamak ta enteresanmış gerçekten. açılan dava yolcu lehine sonuçlansa da karara itiraz hakkı bulunmaktaymış hala lufthansa'nın.

    yolcuların bu yolla aktarmalı ucuz bilet alıp aktarma sonrasına devam etmemesi olayına skiplagging ya da skiplagged deniyormuş. ispanya yüksek mahkemesi de yolcuların buna hakkı olduğu yönünde bir karar vermiş geçen sene. aslında koca havayolu firmasının 'lan bu yolcu aktarmaya gelmedi, ne yaptı acaba mk' deyip yolcunun nereye gittiğiyle ilgili veri toplaması ne kadar yasaldır onu araştırmalı bence.

    neyse efenim ilgili haber için şuradan

    ayrıca; (bkz: #86666785)
  • lufthansa bu kadar ucuz bi meblağının peşine düşecek kadar küçük bir şirket değil şaşırdım açıkçası
  • olay tek bir kişinin bilet ücreri değil. lufthansa bundan sonra olacak kötüye kullanımları engellemek açısından olayın üzerine gidiyor zannımca.
  • bazı havayollarının bu yapan yolcuları kara listeye alıyorlar diye de haberler vardı. hatta şu başlıktan öde ya da ban yersin: redditten

    (bkz: skiplagged)
  • lufthansa'nın babayı alacağını düşündüğüm hareket. kusura bakmasınlar ama insanlar salak değil. daha ucuz bileti aktarmalı alabiliyorsa ve pasaport kapısından geçme şansı varsa tabi ki o avantajı kullanacaklar.

    dvayı kazanabileceğini zannetmiyorum ancak yasal prosedürlerde değişiklik yaptırabilirler belki. bu değişikliğin ön hazırlığı gibi hissettim ben bu davayı.
  • işin havacılık kısmından çok anlamam. yalnız 80 tane bilet alıp istediğime binme hakkına sahip olduğumu düşünüyorum. burada sorun bende değil. sorun sistemdedir.

    olayı skiplagged dışında düşünmek gerekirse , bir şirketin çalışanı olduğumuzu düşünelim. şirket bizi frankfurt aktarmalı oslo'ya gönderecekken bir anda berlin'de ballı bir müşteri keşfediliyor ve şirketin işgüzar çalışanı oslo devamını iptal etmeden berlin bileti alıp bana berlin'e uçacaksın diyor. e tabi ben de görev adamıyım sonuçta. git derlerse gitmek zorundayım. atladım gittim berlin'e. aradan aylar geçiyor ve bana dava açılıyor. vay efendim sen skiplagged yaptın. hayır , yapmadım. ben şirketimin söylediğini yaptım.

    bu ve benzeri onlarca olay hayatın içinde var olan olaylar. benzer bir durum oslo'ya gidecekken berlin'de bir yakınınızın vefat etmesi de olabilirdi. o kafayla oslo biletini iptal etmekle mi uğraşacağım. tabii ki direk berlin biletini alır giderim.

    önce sistemi düzeltsinler sonra yolculara bok atsınlar.
  • yalniz butun hava yollari sirketleri de hemen hemen, mevcut yolcu sayisindan fazla bilet satmakta ucuslarda. ama siz dava etmek isterseniz ooo diye gelirler kapiniza.

    o yuzden iki yuzlu davranmaya devam edebilir lutfthansa. maliyet kissin bakalim boyle.
  • seyahat hakkı diye bir şey var. senin fiyat politikan beni bağlamaz. sen rekabet edebileceksin diye ben istediğim yere istediğim kombinasyonla gitmeyeceğim bir de üstüne sana para ödeyeceğim öyle mi? para güçtür gerçekten. senin sahip olduklarının para babalarının yanında hiçbir değeri yok. adını da koymuşlar skiplagging falan. lanet gelsin.
  • havayolu firmaları algoritmaları ile nasıl müşterilerini "aa aynı ip'den 3 kez geldi dur %40 daha sokayım" , "aa fiyat ekranında 10 dk'dan fazla durdu; dur %30 daha fazla sikeyim" şeklinde öpüyorlarsa, insanlar da kendi algoritmaları ile bunu daha ucuza mal edebilirler. zira havada bile karar değiştirebilirim. benim girmek istediğim ülke, pasaportum nedeniyle bana sorun çıkarmıyorsa; firmalara bok yemek düşer diye düşündüğüm davadır.

    edit : imla
  • "keyfimin kahyası mısın?" savunmasının bile yeterli olacağı durumdur.

    yukarıda arkadaşlar örneklerle açıklamaya çalışmış ama hiç gerek yok. bir insanın ne zaman nereye gideceğine kimse karar veremez. son anda "ne yapacağım oslo'da? mis gibi berlin'e gideyim" demiş de olabilir yolcu, üstelik bu, en doğal hakkıdır. parasını verdiği bir hizmeti kullanıp kullanmaması tamamen bireyin kendi inisiyatifindedir.

    skiplagging yine yolcunun en doğal hakkıdır bu arada. sen nasıl ki daha fazla para kazanmak istiyorsan yolcu da daha az para ödemek istiyor, bu en doğal hakkı.

    edit: çok fazla en doğal hakkı demişim ama gerçekten de öyle.
hesabın var mı? giriş yap