• tam 41 bölümünde uçan arabalardan bahsedilen hint destanıdır. 1952 yılında hint'li devlet adamları, ulusal yayın yaparak, destanın tercüme edilen kısımlarını yayınlamıştır. ancak ; o sıralar ikinci dünya savaşının ve dengelerin, bu uçan arabalardan daha çok önem arz etmesi sebebiyle, bu açıklamalar hiç bir devlet tarafından kaale alınmamıştır.

    çin geçmişine ait destanlarda da yine aynı bulgulara rastlıyoruz. farklı ırklara sahip insanların, aynı dönemler içerisinde, aynı şeyleri düşünmesi ve ya reddeden insanların tabiriyle hayal etmesi, sizce de garip değil mi ?
  • mahabharata der ki: insan kendisi için yaralayıcı bulduğu bir şeyi başkasına asla yapmamalıdır.
  • sinemaya uyarlanacak olan destan. hindistan'ın en yüksek bütçeli filmi olacakmış. bir iş adamı 150 milyon dolar yatırmış bile.
  • bu filmi istanbul film festivali'nde izlediğimde hafifçe kısaltılmış mıydı emin değilim. geçmiş günün yalanı, ben diyeyim 6 saat siz deyin 9 saat sürüyordu. filme akşam 4 gibi girdiysem, gece 10 gibi çıkarım demektir; bir hac* yolculuğu gibiydi. sıkıldım, uyudum, gezindim, seyrettim, biraz meraklandım; iyi kötü sonunu getirdim mi, yoksa boş mu verdim veya erken çıktım bilmiyorum. tıpkı hayat gibi. o kadar önemsemişim, önemli bir sınav.

    dasvant'ın en önemli işlerinden biri mahabharata'nın farsçası rezmname'yi resimlemesidir (onun çizimlerini öğrencileri boyamış). cleveland sanat müzesi'nde bulu-nan tutiname'nin yazma kopyasındaki bir minyatür dasvant'ın çizip boyadığı bilinen tek resmiymiş.
  • insanın zayif yanlari ya da kötü tarafı ile erdemli olan yanlarının savaşını anlatır. ayrıca aydınlık tarafla karanlık tarafın mücadesidir.

    sadece birinin oku fırlatması gerekir.

    harika bir destandır. bu karanlık çağın bitip yeni bir çağın açılması için mücadele eden ve edecek olan herkesin okuması gereken bir kitap.

    bir meydan; ya insanın kendi bilinci ya da yeryüzü...
    bir cenk...
    bir tarafın kazandığı...
    aydınlık.
  • bharata imparatorluğu'nun büyük destanı anlamına gelen mahabharata, iki akraba kavim arasında binlerce yıl önce başlatılan antik bir savaşı anlatır. iki kavim pandavalar ve dhartarashtalar'dır. önce krallığı paylaştılar ama bir zar oyunu kaybettikten sonra pandavalar, on iki yıl boyunca ülkelerine dönmeye yasaklıydılar. yasaktan sonra geri dönmeye teşebbüs ettiklerinde dhartarashtalar topraklarindan vazgeçmeyi reddettiler. böylece korkunç bir savaş meydana geldi ve pandavalar savaştan galip çıktılar.

    bu savaş hindu öğretilerine de ışık tutar. önemli bir bölümü, tanrı krishna tarafından arjuna'ya, arjuna savaş alanında tereddütte kaldığı zaman verilen bir vaaz olan bhagavad gita'dır. bhagavad gita'nın öğretileri , hindu inancının temel görüşlerini sergiler.
    (bkz: bhagavad gita)

    krishna, arjuna'ya korkularına rağmen savaştan çekinmemesini söyler. bir iş için kurtuluşu başarmanın tek yolu, hayattaki görevleriyle yüzleşmesidir. krishna, bu maddi dünyanın bir yanılsama olduğunu ve ruhun ölümsüz olduğunu öğretti. dünyadan geçip giderek ve tanrı'ya adanmış olarak kişi, aslında ölüm ve yeniden doğumun sonsuz döngüsünden kurtulabilir ve tanrı ile bir olabilir. böylece krishna, arjuna'ya savaş alanında ölümden korkmamasını söyler, çünkü kişinin bedeninden sıyrılması aslında onu tanrı ile birliğe götürür.
  • ''ramayana ve mahabbarata'' denmeyince bir eksik geliyor bana. edebiyat yazılısı için hint destanları diye ezberlemiştik zamanında.
  • jean-clauder clarriere nin bir hint destanini bizlerle buluşturdugu kitabi.

    kitabin sunuş bölümünde şöyle bir kisim var;
    "dharma dünyanin duzenini saglayan yasadir. o ayni zamanda herkesin icinde sakladigi ve uymak zorunda olduğu gizli ve kişisel duzendir. saygili davranilirsa, her bireyin dharmasi evrensel duzenin guvencesidir. karsiliklidir bu: cunku kendini koruyani korur dharma. yok edilirse, yok eder."

    ust duzey bir idrak. alkislamak gerekiyor bu farkedisi.
  • can yayınları'na ait baskısını hiçbir yerde bulamadığım kitap. umarım yeniden basılır.
  • hintliler’e göre mahabbarata’da olmayan bir şey hiçbir yerde yoktur.
hesabın var mı? giriş yap