• maltalılar "erik" der.
    (bkz: delikanlı adam smiley koymaz)
  • şu mucizeye 24 entry layık gördünüz ya. sizden bi cacık olmaz. gidin sunta kemirin.
  • çarşı pazarla alakam yoktur, yemediğim için ekmek bile almam ama bir akşam tesadüfen pazarın önünden geçerken, bişeyler alıyım dedim. tezgâhlara merakla bakıyordum ama çoğu sebze meyveyi de tanımıyordum. her çeşit meyvenin olduğu bir tezgahın önünde durmuştum ki, pazarcı laf attı.

    -ablam veriyim bir kilo?
    -yok kalsın
    -valla çok güzeller bak
    -ne bunlar?
    -aa bilmiyor musun malta eriği oluyor ablacım bu
    -hı tamam
    -veriyim bi kilo?
    -yok almiyim
    -abla bir tatsana
    -neyse iyakşamlar
    -abla dur gitme bir tat nolur
    -...
    -sakızı çıkar ya neyolacak
    -yok tatmıyım
    -kırma şu güzel kardeşini ya
    -almayacağım ama ki
    -hatrım için bi tat be güzel ablam
    -iyi peki madem

    sakızı çıkarır en tombol görünenlerden birini seçer ısırırım ki o da ne. yüzüm gözüm buruşur. beş saniye kadar o ifadeyi toparlayamam. limonun tahtında gözü mü var artık nedir. ne bu şimdi diye bakarım pazarcıya.

    -abla var ya sırf şu yüzünü göreyim diye tattırdım!
    -?!%?
    -çok ekşi olur yeni çıktı daha.
  • çöp hacminin, meyvenin kendisinden fazla olduğu yemiş.
  • malta sovalyeleri nin daha kucuk birer cocukken, birbirlerinin kafalarina atmakta kullandiklari, 15 yaslarina geldiklerinde de en fazla kim yiyecek yarisinin sonucuna gore isim alma torenlerinin yapildigi meyve...
    kitalar arasi etkilesim sonucu, hindistan yerlilerinin de benzeri eylemleri yoresel ceviz ile tekrarlamasina ve onlarca cocugun hayatinin kaymasina yol actigi da bilinir...
  • anavatanı japonya olan bir meyve ve bu meyvenin yaz-kış yeşil kalan iri yapılı yapraklara sahip ağacı. malta'yla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen neden bu adın verildiği tarafımca merak konusu olmaya devam etmektedir.
    ağacı çok ortalama değerler ister -ne çok sıcak, ne çok soğuk, az da yağış (ya da sulama). türkiye'de ege ve akdeniz sahilleri (o da sulamayla) dışında marmara ve karadeniz'de de yetiştirilebilirse de, ağaçlar bahsi geçen son iki bölgenin kışlık sıcaklık ortalamalarının bahsi geçen ilk iki bölgeye göre düşüklüğü nedeniyle meyve üretimine geçemez. türkiye'de yetiştirilen pek çok meyvenin tersine sonbaharda (kasım ortaları-sonu) gibi çiçek açar (hoş kokulu), kış boyunca meyve embriyoları (?) ağaç üstünde kalır ve mayıs sonu civarı olgunlaşırlar, düşük kış sıcaklıklarında ağacın yetişmesine rağmen meyve üretememesinin sebebi budur.
  • malta'ya giden her türk kafilesinin ısrarla sorduğu, karşılık olarak maltalıların "ne eriği lan" babında mal mal bakmalarına neden olan, hakkaten malta'da bulunmayan bir meyve çeşidi. erik olduğu bile şaibelidir.
  • içinden çok kaliteli ahşap çekirdekler çıkan yemiş türü. değerlendirilesi, biriktirilesi ve sık sık cilalanası bir yapıya sahip olmasının yanısıra, bir arkadaşınızın* kafasına atabilirsiniz*..
  • erik gibi bişi hahah.. doğrudur. sarımtraktır, içinden bi dolu çekirdek çıkar, tatlı bi meyvedir, bol rastlanmaz, yenidunya diye de bilinir; soran olursa bilirim ansızın.
  • kıvamında olduğu zaman en nefis meyvedir. yeşil erikle aynı döneme denk geldiği için değeri bilinmez. şapur şupur yemek lazım, öyle ağzına yüzüne bulaştırarak. hanım evlatları yemesin.
hesabın var mı? giriş yap