• aşağıdaki repliğe sahip güzel daha doğru ifade ile güzel ve naif film.

    ...................
    -evet, nafile bir hayat sürdüm. hep her şey bir provaymış gibi, gerçek hayat daha sonra yaşanacakmış gibi davrandım. iki kere evlendim. ilk karım beni terketti, ben de ikincisini terk ettim. şimdi buradayım, yalnızım, çocuğum yok, karım yok dost diyebileceğim bir kişi bile yok.
    - seninle karşılaşmanın nasıl|olacağını kaç kere hayal ettim. laflarımı titizlikle hazırladım. şimdi buradasın ve ne diyeceğimi bilemiyorum.
    ...................
  • alksandra şarkısı ile açılır ve aynı şarkı ile biter film. şarkıyı da internette bulup dinleyebilirsiniz..
  • --- spoiler ---

    -sorun ne?
    +o kadar uzun zaman oldu ki.
    -8 gün
    +hayır, hep seni bekledim.

    --- spoiler ---

    ya, çok naif film.
  • - bu film birçokları tarafından sovyet ve rus tarihinin en iyi filmi olarak kabul edilir.
    - sovyetler birliği'nde mütevazi yaşam tarzını gösterir. kadın fabrikanın direktörüdür ama salondaki çekyatta yatar.
    - erkek-kadın ilişkileri o zamanlar daha ciddiymiş, şu an bizdeki gibi yani. filmdeki kadınlar erkeklere kolay teslim olmuyorlar
    - soğuk savaş döneminde oskar alması çok büyük bir başarı. şu anda rusya'nın oskar kazanacağını hayal bile edemiyorum.

    --- spoiler ---
    .
    - filmdeki 3 kadın da layığını buluyor. hayattan beklentileri sınırlı olanı iyi bir kocaya, üç çocuğa sahip oluyor. çok hırslı, gözü mevkide olan ünlü bir sporcuyla evleniyor ama alkol yüzünden boşanmak zorunda kalıyor. idealist ve çalışkan olanı ise fırtınalı bir aşka ve ihtiraslı, karizmatik bir hayat arkadaşına kavuşuyor.

    --- spoiler ---
  • güzel filmdir, rusça bilmiyorsanız bile özgün dilinde alt yazılı olarak izleyin.
  • daha önce de yazıldığı gibi sscb döneminde çekilmiş bir film için siyasi konulara olabildiğince bulaşmadan sadece üç kadın arkadaşın yıllarca süren dostluğu ve özellikle katerina'yı odağına alarak taşradan gelen bir kadının moskova'da hayata tutunma ve ideallerine ulaşma çabası temelli düşünülmüş; ama son tahlilde kadının hangi toplumda olursa olsun bir erkeğe ihtiyacı olduğu mesajını veren vladimir menshov filmi.
  • bir sovyet sinemasi klasigi. ayni isimli romandan uyarlanmadir. her sene izlerim.
  • imdb deki bunları biliyor muydunuz bölümüne göre reagan gorbachev’le görüşmeden önce rusya’yı anlamak adına filmi 8 kere izlemiş. reagan ın o kadar vakti var mıydı ve rus ruhunu anlamak için filmi 8 kere izlemesine gerek var mıydı konularında derin şüphem olsada filmin 50-80 arası moskova yaşantısına ilişkin çok şeyi beyaz perdeye aktardığı aşikar.

    benim açımdan bir şehir ve aşkın özdeşleştirildiği en özgün filmlerden birisi oldu. şehirleşme ve teknolojik gelişmelerin komünist düzende yaşayan moskova’lıların hayatlarındaki dönüştürücü etkisi üç arkadaşın hayatlarında seyirciye sunulmuş. ve paris, new york ve roma daki aşkların aksine moskova doğu ahlakını övüyor.

    --- spoiler ---

    zira 20 yıl sonra mutluluğunu hala yaşayan çiftimiz kırsal ilişki düzenini kentte de sürdüren ve sade bir yaşam arzulayan nikolay ve tonisia.

    statü sahibi koca arayan lyudmila 20 yıl önce mutluluğu yakalamış gibi görünse de kocasının alkolik olmasıyla lüks yaşam arzusu yıkılıyor.

    katia ise filmin ahlak konusunda en mağduru. başta statü sahibi olmadığı için sonradan da statü sahibi olduğu için terk ediliyor. çalışkanlığı, azmi ve kadın erkek ilişkileri konusunda geleneksel doğu hiyerarşini kabul etmesiyle de mutluluğu sonunda yakalıyor.

    filmde en sevdiğim karakter nikolay oldu. her an kızların yanında olması, lyudmila’ya sürekli takılması, katia’ nın çocuğunu nüfusuna alırken sizin yüzünüzden haremim var sanacaklar demesi ve gosha’yı bulup katia’nın yanına getirmesiyle gönlümü kazanmıştır.

    --- spoiler ---
  • kült bir film. roman versiyonu da var.
hesabın var mı? giriş yap