• şu görselin konunun daha iyi kavranmasına yardımcı olabileceği durum.
    https://sarkac.org/…-fresh-large-e1490178872228.jpg

    büyük damla dünyadaki tüm okyanus ve denizlerdeki toplam su miktarı.
    küçük damla ise tatlı su miktarı.
    en altta ufacık 1 piksellik bir damla daha var, o da içilebilir temiz suymuş.
  • en yüksek dağ 9 km en derin yer 10 km hesabını bir de böyle yap.
  • bilim adamları deprem dalgalarını incelerken, yayılmalarından yola cıkarak dünyanın sahip oldugu su miktarının cok daha fazla oldugunu dusunuyorlarmış.
    mevcut su miktarından cok ama cok daha fazla.
    hangi katmandı bilemiyorum ama acıklamaları cok mantıklı idi.
    hatta dünyaya bu suyun nereden geldiği konusunda fikirlerde sunuyorlardı.meteor vs gibi.
  • aslında çok da garip olmayan bir durum. dünyayı yarıp açtığında içinde en çok bulunan şeyin aslında magma olduğunu biliyoruz. magmanın üzerinde ise tamamen magma yüzeyini kaplayan bir toprak kaya yüzey var. suyun yeryüzünde kalabilmesi gibi bir işlevleri de var yani aslında. o yüzden hayvan gibi toprağın üzerinde azıcık su varmış la diyoruz. zira magmanın üzerie suyu bırakıverseydin zatn buhar olup uçup giderdi, ha yok buharlaşmadan kalabiliyor olsaydı da o zaman yüzdeler yer değiştirirdi. aynı zamanda bir dünya haritası vs çıkarmak da imkansız olurdu. neden? birleşen toprak ya hareket edecek ya da batacaktı da ondan. hehehe.

    yani demem o ki whoooaaaaaa yapmalık bişey değil aslında.

    edıt: eksik göndermişim ya la.
    neyse, bir de şöyle düşünmek lazım bu durumu. aslında hiç su yok, komple kayalar vs. var. tektonik olaylardan ötürü yükselen yerler dağ olmuş, yükselemeyenler de su birikmiş ve deniz, göl, okyanus olarak kalmış. yaşamın olabileceği alanların sınırlandırıldığı yerler aslında sanıldığı kadar çok da değil, yani en azından bize öyle geliyor. mesela insanoğlu 8.000 metreden yukarıda nefes alamıyomuş, hatta bu alana da death zone deniyormuş.

    he bir de, olum 10 km çok lan. nassıl az diyosunuz buna 10 kilometre. 10 bin metre. 10.000 metre. 1 milyon santimetre. 1.000.000 cm. milyor.

    asıl whooaa dememiz gereken şey neden okyanuslar o kadar da derin değil sorusu olmamalı kanımca. uzayı daha çok keşfederken işeyip sıçtığımız okyanusları neden hala çözemedik.
  • dünyanın yüzeyinin 3/4'ü sularla kaplıdır. dünya gezegeninin içinde bulundurduğu su değil. katman olarak çekirdeği iç ve dış çekirdek olarak ayırırsak en kalın katman magma'dır. sima ve sial humusu bir katman olarak düşünmediğimiz takdirde en ince katmanlardır.
  • okyanusların ortalama derinliği 4 km civarındadır ve bu bence muazzam bir derinlik.
  • o zaman sizi şöyle alalım
    (bkz: #58542369)
  • okyanus okyanus olalı böyle zulüm görmedi...
hesabın var mı? giriş yap