• ender görülen ve tamamen zararsız bir sendrom. sendromun mağdurları kafalarının içinde değişik şiddetlerde balon patlamasına benzer bir ses duymaktadır. olay uykuya dalış anında gerçekleşmektedir ve bilinç tam kapanmadığından mağdur hemen tepki vermektedir. ses çok net ve şiddetli olduğundan korku veya gerginlik gibi etkileri olsa da bunların dışında belirlenen bir zararı yoktur. sadece bu olay gerçekleştiğinde elektroensefalografik ölçümlerde -ki ne olduğu konusunda en ufak bilgim yok- bazı mağdurlarda olağandışı aktiviteler görülmüş. bazılarında görülmemiş. ben de şahsen yaşamaktayım bunu, internette görene kadar pek ciddiye almamıştım. okuduklarıma göre aslında bu olayı yaşayan fakat benim gibi pek ciddiye almayan bir sürü insan varmış.

    bir de astral seyahat başlangıcında böyle sesler duyulduğundan bahsedilir ama orasını bilemiyorum. ortak noktası, uykuya dalış anında olması.

    (bkz: her seye ragmen)
  • yeni karşılaştım bu sendromla. yani sendrom olduğunu yeni öğrendim. ben yaşamıştım da bilmiyordum.

    http://www.sleepassociation.org/…lodingheadsyndrome

    burada anlatmışlar bir iyice. burda karşılaştım zaten. "aaa" dedim. ya da tam olarak arkadaşıma ne dediğimi kopyalıyorum, daha net anlaşılsın, sözlüğümüzde de veri olarak kalsın;

    "ben bunu yasamistim biliyor musun. adini simdi ogrendim cok sasirdim. halusinasyonlarimdan biri saniyodum meger sendrommus. yatakta yatarken, cok siddetli bi patlama oldu icimde. ama sesi inanilmaz yuksek ve gozum kapalı oldugu halde gozumu alacak sekilde cok parlak isik patlamasi.. uzun sure gozu kapali ama bembeyazdi her sey. hani kapatinca siyahtir ya, bembeyazdi. halusinasyona alisik oldugum icin yerimden kalkmayip gecmesini bekledim. patlamanin etkisi ve isigi yavas yavas azaldi ama azalirken insan sesleri artti kulagimda. ama nasil biliyor musun hani 1000 kisiyi bi salona topla hepsi konussun inanilmaz bir ugultu olur ama kimseyi anlamazsin.. oyle bir ses. herkes vizi vizir konusuyor. yuzler goruyorum (goz kapali) sesler duyuyorum, ama anlamiyorum. "iyi lan bari sizofrenik bi komut falan almiyorum git sunu oldur" diye dusunmustum kendi kendime :))))"
  • yıllarca çektiğim sendrom. bilimsel bir açıklaması var mıdır bilmiyorum ama bu sendromun direkt sigara ve stres ile alakalı olduğunu düşünüyorum, yani en azından sigara bu sendromun olma sıklığını arttırıyor ve bir şekilde tetikliyor. uykusuzluk sorunu çeken biriyim ve yıllarca günde 1 paket 1.5 paket hatta bazı zamanlar 2 pakete yakın sigara içtim. ve sigara içtğim zamanlarda da ay içinde 5-6 kere bu sendrom'a yakalanırdım. ne zaman ki sigarayı bıraktım ve bu sendrom'a yakalanma oranım da zaman içinde azalmaya başladı. sigarayı bırakalı neredeyse 9 ay olacak son 3-4 aydır patlayan kafa sendrom'u denen rahatsızlığı çekmiyorum. bu rahatsızlığın nedeninin en önemli başka bir etkenin de stres olduğunu söylebilirim. stres ve strese bağlı olarak sigara kullanımının yarattığı ağır psikolojik etki bu sendromun oluşması için gerekli alt yapıyı sağlamakta, uzun zamandan beri sigara içmiyorum ve son zamanlarda da eskisi kadar stres altında değilim ve artık(çok şükür) bu sendroma yakalanmıyorum.

    tabii bu saydıklarım benim sinir sistemim ve bünyem için geçerli olan şeyler. benim yaşadığım deneyimler bir başkası için ne derece geçerli olur bilemem, ama zamanında fena halde bu sendromu çeken biri olarak size tavsiyem; eğer sigara kullanıyorsanız sigarayı azaltmanız ve yapabiliyorsanız sigarayı bırakmanız yönünde olacaktır. ve stresi de hayatınızdan bir şekilde çıkarmaya bakın. bu dediklerimi yaptığınız an geceleri biraz daha rahat uyuyabilirsiniz. ve düzenli, rahat ve iyi bir uyku uyumak vücut direncinizin artmasına yardımcı olacaktır. ve vücut direncininiz artması demekte bu tür sinirsel ve psikolojik sorunlarla başetmeniz adına size çok yardımcı olacaktır.
  • bu zamana kadar normal kafayla gezmedigimi ogrenmemi saglayan olay, aslinda gecen email yazarken birden canim caykur siyah cay cekip; caaaaaaaaaaaaaaay!! diye haykirdigimda, ve yanimda calisan ecnebi calisma arkadaslarimin garip bakislarinda kafamda bir takim pitirdanmalar oldugunu anlamistim. hic ses gelmedigi icin haberim olmadi, pata pata geziyormusuz. daha az sigara, daha normal uyku, az stres.
  • ben çocukken yani ailemle birlikte yaşarken, histerik bir anneye sahiptim. genelde çevremizdeki herkesten duyarız annelerimizin ne kadar çığırtkan olduğunu. benimkinin belli bir farkı var mıydı, yoksa sorun benim psikolojik savunmasızlığımda mıydı bilmiyorum ama o yıllarda olur olmadık yerde gaipten annemin bana bağıran veya bağırarak beni çağıran sesini duyarak irkilirdim sıkça. her ne kadar stres yaratan sıkıntılı bir durum olsa da, kaldırılabilir birşeydi. en azından bu, 14, 15 yaşlarında bir gün hasta olmuşken yaşadığıma nazaran hiçbirşeydi.

    o gün cidden hasta olmuş, yataklara düşmüştüm. ateşler içinde yatakta uyukluyordum. hiç kimsenin evde olmadığı bir an uyandım ve ismini ve varlığını daha bugün öğrendiğim bu sendroma karşılık geldiğini düşündüğüm bir olay yaşadım.

    bir saniyeliğine bir stadyum konserinde amfinin dibindeymişçesine güçlü bir ses ile uyandıktan hemen sonra kendimi battaniyeler ile sarılmış, sıcaktan bunalır bir halde buldum. evde kimse var mı diye çevreme bakınırken bir taraftan kulağımda bir uğuldama devam ediyordu ve gözümün önünde parıldayıp sönen onlarca ışık görmeye başladım bu bakınma sırasında. birkaç kez gözümü açıp kapadım geçmesi için ama bir taraftan hoşuma gidiyordu bu ışıkları görmek çünkü hem kafamın kıyak olduğunu hissettiyor hem de sıkıcı odama renk getiriyorlardı. hemen geçmez umarım diye düşünmeye başladım.

    daha sonra kulağımdaki uğuldama giderek artıyor, içime yavaş yavaş bir sıkıntı dolmaya başlıyordu. beni çevreleyen battaniye yığınları da bu sıkıntıya çözüm üretmekten çok uzaktı. bunun üzerine halüsinasyonlar başladı. gerçek olmadıklarını bildiğim halde tepemde sağımda solumda uçuşan sinekler görüyordum ve kulağımda bütün bu sinek topluluğundan çıkan vızıltı orkestrası giderek gücünü arttırıyordu. belki de o an etrafımda siz deyin binlerce ben deyim milyonlarca sinek varmış gibi hissediyordum. tehditkar bir şekilde çevremde dört dönüyor, bazen saldırırmışçasına üzerime geliyorlardı. artık ağlamak istiyordum, bu uğuldamaların verdiği sıkıntı çekilmez olmuştu. gerçek olmadıklarını bildiğim için engellemeye çalıştım ama bir türlü geçmiyordu, yatakta kıvrandığımla kalıyordum. aklımdan ölsem de kurtulsam diye geçirirken kendimi halüsinasyonun kollarına attım. mide bulandırıcı gürültünün ortasında yorgunluktan kendimi yatağa yüzüstü bıraktım.

    bir müddet sonra uyumuşum zaten. uyandığımda hastalığım neredeyse geçmişti ve herhangi bir gürültü duymuyordum. o zamandan beri hayatımın çeşitli noktalarında kafamda bu sinek vızıltılarının yükseldiği anlar oldu ancak mücadele ettiğimde ne kadar sıkıntı verdiğini bildiğimden, olumlu şeyler düşünmeye başlayıp, kendimi sakinleştirmeye çalışmaya yönelik bir strateji geliştirerek bu gürültülerin yükselmesini engelleyebildim.

    bu sendromun bilimsel bir tanımını verebilmek için ingilizce wikipedia maddesinin giriş bölümünü aşağıda çevirdim;

    patlayan kafa sendromu, uyku boyunca görülen davranış ve vücut fonksiyonlarında bulunan bir çeşit değişikliğin sonucudur. bu sendromun muzdaripleri kafalarının içinde genelde bir patlama, kükreme, silah patlaması, yüksek sesler veya çığlıklar, bir zil sesi veya bir çeşit vızıltı gibi tanımlanmakta olan inanılmaz yükseklikte sesler duydularını ifade ederler.

    bu ses genelde uykuya daldıktan bir veya iki saat sonra duyulur ancak bir rüya olduğu düşünülmemelidir zira bu sendrom uyanıkken de meydana gelebilir. her ne kadar duyulan sesin inanılmaz ölçüde yüksek olduğu belirtilse de, genelde herhangi bir acı hissi oluşmamaktadır. bu atakların gerçekleşme sıklıkları zaman içerisinde değişiklik gösterebilir, birkaç gün veya hafta boyunca tekrar eden ataklar, aylar boyunca kesilebilir. bu durumu yaşayan insanlar atak sonrası çok yüksek bir korku ve anksiyete (sıkıntı) hissettiklerini aktarmaktadırlar. ataklar ile kalp atışı hızlanır, nefes almak zorlaşır ve bu sırada ışık parıltıları görmek de sık rastlanan bir durumdur. bu sendromun herhangi bir tehlike arz etmediği düşünülmektedir ancak insanlarda çok yüksek seviyede stres yaratan bir deneyimdir. böyle bir durum yaşayan insanlar atak sırasında herhangi bir ses çıkarmayı beceremeyebilir veya hafif seviyede uyku felci yaşayabilirler.
  • neredeyse her gece yaşadığım sendrom.

    eğer çok yorgun değilsem ve uykuya dalmadan önce bir şeyler düşünecek kadar zamanım varsa kesin başıma geliyor. bu durumdan kurtulmak için gece yatarken bir şeyler izleyip onun başında uykuya dalayım diye denemelerim oldu ancak faydasını göremedim.

    yükselen bir kulak çınlamasıyla başlıyor, bazen nefes kesilmeleri peşinden geliyor. ardından gözlerimi açmaya çalışınca açamıyorum, eğer açarsam da uyku ile uyanıklık arasında olduğumdan dolayı boş odanın içinde sesler duyup, gölgeler görüyorum**.

    zamanla durumu biraz hafifletmek için kendimce yöntemler geliştirdim. sırt üstü yatmamak önemli.yatağım duvar dibindedir ve sırtımı duvara dayayıp uykuya dalmaya çalışıyorum. üzerimde en azından pike olmalı.

    henüz nedenine ilişkin net bir bilgi okumadım ancak şöyle bir şey okumuştum biraz mantıklı geldi. güven duygusu yada korkuyla alakalı bir şey de olabilir diye düşünüyorum. önümüzdeki günlerde yeter lan artık bi doktora gideyim diyeceğim ama onunda karabasandır o iki dua oku geçer demesinden korkuyorum.
  • dün çeşitli stresler sebebiyle korkunç bir karabasan gördüm.bugün de hem mevcut strestlerin hem de dünkü karabasanın yatağa girince tekrar aklıma gelmesi sebebiyle tam uykuya dalarken birinin seslenmesi ile uyandım.çeşitli sanrılarla geçen kafayı yemekten korktuğum gece sonunda tam uykuya dalarken bu sefer de keman sesi ile sinek vızıltısı arasında yüksek perdeli bir sesle uyandım.şimdi oturuyorum.beyin gerçekten çok acayip.
    edit:ha bir de kapı çarpması olmuştu.
  • uykuya dalmadan hemen önce kafa içinde ve kulaklarda hissedilen yüksek frekansta ve şiddetli cızırtı, vınlama vs. gibi durumların genel adıdır. ilk yaşadığım zamandan beri çok uzun bir dönemdir kafamda deli sorulara neden olmuştu. elektriksel bir nedenden mi, beyin damarlarıyla ilgili bir durumdan mı gibi deli sorularla yaşayıp durdum yaklaşık 10 yıl boyunca. üstelik başka nedenlerle yapılan nörolojik muayene ve mr vs. gibi tetkiklerde de hiçbir sorun yoktu. tam uykuya dalacakken trebleı fazla kaçmış distortion gibi bir cızırtı oluyor bende ve bir anda irkilmeyle uyku halinden çıkmama neden oluyor. ilk zamanlarda fazla tırstırıyordu ama birkaç yıldır buna alıştım. zaten yılda maksimum 3-5 kez, genelde de stresli ya da aşırı yorgun olduğum dönemlerde ortaya çıkıyor. üstelik artık tamamen zararsız bir durum olduğunu öğrendiğimden, uykuya kaldığım yerden devam etmek zor olmuyor.
  • benim de sık sık yaşadığım, uykuya dalmak üzereyken veya derin uykumdan sanki kafamdaki bir trafo patlamışcasına yüksek ses (çaat gibi) ve parlak beyaz ışık ile irkilerek uyanmama sebep olup, her defasında büyük bir şok ve kalp çarpıntısı yaşatan garip bir durum. elektriksel birşey gibi sanki. buraya kadar yanlız olmadığımı ve bunun tıpda bir tanısı olduğunu öğrenmek güzel.

    bu trafo patlaması diye tanımladığım şey, iki defa beni derin uykumdan uyandırdığında, duvarda mavi yazılar görmüştüm, ne yazdığını anlayamadım, korku filmlerindeki gibi tüm duvarı kaplıyordu. gözümü açıp kapatmama rağmen silinmiyor üstelik yazılar. bu kısmı çok korkunç ama sözlük. bu sadece bana mı oluyor acaba?
hesabın var mı? giriş yap