• machine learning ile de oldukça iç içe geçmiş bir çalışma alanıdır kendileri. ha bire classifier ve optimization görürsünüz. dersini alacak olanlara tavsiyem sağlam matematik öğrenmeleri ve öncesinde yapay zeka konulu bir ders almaları. afedersin böyle boru gibi kendileri. ilk vize geliyor daha sınıftan dersi anlayabilen adam çıkmadı. o kadar söylüyorum. yaktın bizi bayes...
  • örüntü tanıma, beyin tarafından sadece duyusal veriler üzerinden değil davranışsal bazda da yapılır. insanların tümünün birer hareket, davranış patterni vardır.

    çevremizdeki insanların örüntülerini farkında olarak ya da olmaksızın tanırız. buna uygun davranmadıklarında bu alarm semptomu olarak görülür. mesela her sabah 6'da uyanan bebeğiniz 8 olduğu halde uyanmadıysa 'hasta mı acaba?' der elinizi alnına koyup ateşine bakarsınız.

    bu patterni tanımak psikoterapide de önemlidir. hayat öyküsünde tekrar tekrar vuku bulan benzer olaylar varsa, mesela adam farklı yaşam dönemlerinde benzer kadınlarla benzer ilişki faciaları yaşadıysa, bu seçim üzerinde çalışmak gerektiği anlaşılır.

    örüntü tanıma, kişilerin modus operandisi üzerine de fikir verir. eğer elinizde geçmişe dair yeterli veri varsa, bir insanın ne yapacağını kestirebilirsiniz.
  • yapay zekanin genel sorunu oruntu tanimadan ziyade oruntu uretmede yatar (yetkili bi abi gibi girdik ya du bakalim). ha bu noktada "siniflandirici mekanizma ayirici niteliklerin bilgisine zimni olarak sahip oldugu icin gerekirse oruntuyu uretir de. uretmez mi?" diye itiraz gelebilir, gelirse cok da guzel olur. ve fakat islevsel manada girdiyi mantikli ciktilarla eslestirmenin sinir agindan destek vektorune envai cesit verimli yolunun olmasi siniflandirmayla uretme arasindaki gecisi ne yazik ki barizlestirmez, basitlestirmez. vektorizasyonun hedef haritalama uzayiyla nesnenin reel cisminin yer aldigi evren arasindaki acikligin kallavi boyutlara ulasmasi, donusumdeki tek yonlulugun cizdigi he-he-yerler-adami sinirdan kaynaklanir.
  • bu kavramin türkce karsiligi örüntü tanima degilde sekil/desen tanima olsa daha anlasilir olacagini düsünüyorum; o halde varim.
  • psikoterapi bir bakıma pattern recognition işidir. çeşitli danışanlarla seansa girdikçe deneyim kazanan terapist, kafasında bir danışan tipolojisi yaratır ve zaman geçtikte yeni gelen danışanlarda daha hızlı örüntü yakalamaya başlar. hakeza danışanlar da seanslara girdikçe terapistin yönlendirmeleri doğrultusunda kendilerine dair örüntüleri tanımaya başlar ve git gide bu konuda daha iyi hale gelirler.

    iyi bir terapist yakaladığı örüntüyü karşısındaki danışanın nasıl biri olduğuna bakarak, onun ihtiyaçlarına uygun bir yaklaşım geliştirerek değerlendirmelidir. danışan ise kapsamlı bir içgörü kazanmak ve değişime hazır hale gelmek için yakalanan örüntüleri terapistin yardımı olmaksızın başka konularda kendisi de yakalayabiliyor olmalıdır.
  • insan beyninde sadece görsel değil olay,mekan,duyu bazlı olarak da çok ciddi manada yapılan işlem. koşullu şartlanmanın daha kompleks; daha çok değişkene bağlı versiyonu desek yalan olmaz sanırım. makul düzeyde yapılması hayatın devamı için zaten mecburi olmakla beraber aşırıya kaçan versiyonları için, anksiyete bozukluğu, paranoya gibi tabiler kullanmak da mümkün.
    ayrıca yeterince train edilmiş gelişmiş bir yapay zeka bu yöntemle bildiğimiz manada öğrenmeyi çok güzel simüle edebilmektedir.
  • 3-4 dönem önce, başka herhangi bir teknik seçmeli ders açılmadığı için aldığım; kaldığım; daha sonra yerine başka bir ders alarak telafi ettiğim; ancak mezuniyete bir kala bu dönem yeniden açılınca gerizekalı otomasyon sisteminin bir daha almam gerektiği konusunda ısrar etmesi, hiçbir boktan anlamayan öğrenci işleri ve orospu çocuğu bölüm başkanının* "bu dersi yeniden almak zorundasın", "bölüm bunu istiyor", "önemli bir ders bu" gibi gubidik açıklamaları nedeniyle yeniden almak zorunda bırakıldığım; bölüm sonu canavarı gibi bir şey. siksen geçemem.
  • william gibsonin the bridge trilogy'de ozellikle idoru'daki terminolojisinde en cok basvurulan kelimedir ve kisisel bir tespit: william amca bu term*i romanin en karmasiklastigi bicagin kemige dayandigi dugumlerde kullaniyor, isi hem daha karmasik hale getiriyor hem de daha kolay bir anlatima gecis platformu ozelliklerine sahip.(bkz: dual function)
  • ses, görüntü gibi patternleri önceden belirlenen karakteristikler yardımıyla tanıma ve sınıflandırmadır. amacı bilinen bir örüntüyü teşhis edip, hangi sınıfa girdiğini anlama ile bilinmeyen (veya ilk kez görünen) örüntüleri de sınıflandırmaktır. yapay zeka ile yakından ilgilidir. machine learning tekniklerinden yararlanılır.
  • ai görüntü algılama programlarının yaptığı iş
hesabın var mı? giriş yap