• bir sürü monosakkaritin oluşturduğu karbonhidratlardır.
  • glikan olarak da bilinirler. disakkaritler de monosakkaritlerin dehidrasyon sentezi ile birleşmesinden dolayı oluştuğundan çok sayıda monosakkaritin yer aldığı polimerlerdir. polisakkaritler suda çözünmeyen büyük moleküllerdir. belirtilmemiş olarak nişasta da bir glukoz polimeridir, depo polisakkaritidir. ayrıca patojenik bakteriler de polisakkarit sentezleyebilirler.
  • birden fazla ve ayrı (birleşik olmayan) monosakkaritin glikozit bağıyla birleşmesiyle oluşan kimyasal maddelerdir.
  • polisakkarid tek bir monosakkarid ünitesinden oluşmuşsa homopolisakkarid (nişasta, glukojen, inülin, dekstrinler, selüloz) adı verilir.nişasta ve glukojen saf glukojenik,inülin ise saf fruktozandır.

    polisakkarid bir kaç çeşit monosakkarid ünitesinden oluşmuşsa heteropolisakkarid (kh’ların lipidler ve proteinlerle oluşturdukları komplekslerdir, glikozaminoglikanlar, glikolipidler ve glikoproteinler) denir.

    parçalandıklarında, nişasta veya glikojen gibi sadece glukoz veren bileşiklere glükozan veya glukan denilir.

    bitkilerde nişasta, hayvanlarda glikojen en önemli depo karbonhidratlardır ve hücre içinde büyük granüller halinde bulunurlar.

    nişasta 2 temel glukoz polimeri içerir.
    amiloz (%15-20), alfa-1,4
    amilopektin (%80-85), her 24-30 glukoz biriminde alfa-1,6 ile dallanır.

    amilopekttinle glukojen aynı yapıdadır.farkı dallanma sıklığıdır glukojende 8-10 glukozda bir dal verir.

    inülin, fruktoz birimlerinden oluşur ve fruktoza hidrolize edilebildiği için bir fruktozandır.

    selüloz, bitki iskeletinin temel yapı taşıdır ve glikozlar birbirlerine ß-1,4 glikozidik bağlarla bağlanırlar. insanda ß-1,4 glikozidaz bulunmaz bu yüzden de selüloz sindirilemez.

    kitin, omurgasızlarda görülen önemli bir yapısal polisakkarittir ve yine ß-1,4 glikozidik bağlarla bağlanmış n-asetilglukozaminlerden oluşur.
  • üç ya da daha fazla monosakkaritin glikozid bağı ile bileşimi ile oluşan karbonhidrattir.
  • daha ziyade sayıca binlerden başlayan monosakkarit-disakkarit-trisakkarit* * gruplarından oluşan, desteksel ya da yapısal olarak kullanılan bi polimer grubunun genel adıdır.
  • çok sayıda monosakkaritin glikozit bağı ile birleşmesiyle oluşurlar.(bkz: nişasta)(bkz: glikojen)(bkz: selüloz)(bkz: kitin) nişasta ve selüloz bitkisel,glikojen ve selüloz hayvansaldir aynı zamanda glikojen ve nişasta depo polisakkaritlerdir , selüloz ve kitin ise yapısal polisakkaritlerdir .büyük moleküllerdir hücre zarından direk gecemezler.kitin yapısında azot (n) bulunduran tek karbonhidrattir.
hesabın var mı? giriş yap