• sanki tarih sahnesine süleyman demirel * bir an önce çıkabilsin diye o otel odasında gizemli bir şekilde "ölü bulunmuş" gibi gelir bana. misyonunu tamamlamış, sahneden çekilmiş gibi. ondan sonrası tufan zaten.

    dipnot: kendisi 5 haziran 1964 geceyarısı ölmüştür. 5 haziran 1964'te başka çok önemli bir olay daha vuku bulmuştur: johnson mektubu. bu mektubu yazdıran amerikan başkanına göre asi başbakan inönü'nün cezalandırılması gerekmektedir, onun yerine genç, dinamik ve amerikan çıkarlarına göre oynatılabilecek bir politikacının türkiye'nin başında olması lazımdır. ragıp gümüşpala olmaz, kim olabilir?

    goplo teorisi demeyin, kalbinizi kırarım, amerika birleşik devletleri'nden bahsediyoruz burada. abd dış politikası ve uzun vadeli stratejik planlamaları tesadüflere dayanmaz.
  • 1960 yılında orgeneral rütbesinde 3 ncü ordu komutanı iken, 27 mayıs darbesi oldu. ankara'da darbe yapan milli birlik komitesi'ne liderlerinin kim olduğunu sordu ve eğer liderleri kendisinden daha kıdemli bir orgeneral değilse emrindeki 3. ordu ile ankara'ya yürüyüp isyana son vereceğini bildirdi. bunun üzerine, cuntacılar, o zamana kadar darbe'den haberi olmayan emekli orgeneral cemal gürsel'i askeri uçakla izmir'den ankara'ya getirip, darbenin en kıdemlisi olan korgeneral cemal madanoğlu'nun yerine lider gösterdiler. 6 haziran 1960 tarihinde genelkurmay başkanlığı'na atandı. 2 ağustos 1960 tarihinde, daha sonra emekli inkılap subaylar derneği'ni oluşturacak olan ve demokrasiye inanan diğer binlerce subayla birlikte milli birlik komitesi tarafından re'sen emekliye sevk edildi.

    askerlik sonrası politika ile ilgilendi ve halk tarafından demokrat parti'nin devamı olarak algılanan ve 1965 seçimlerinde %52 oy oranıyla tek başına iktidara gelecek olan adalet partisi'nin kurucularından oldu. bu partinin ilk genel başkanı olarak 12.(xii) dönem izmir milletvekili seçildi. ani ölümünden sonra genel başkanlığa süleyman demirel seçildi.

    vikipedi
  • darbe ortamında durduk yere heyecan yaptırmış ama sonucunda tek etki olarak cemal madanoğlu yerine cemal gürsel'in cumhurbaşkanı olmasını sağlamıştır.
  • 27 mayıs'ta harekat devam ederken cemal madanoğlu ile yaptığı telefon konuşmasında çankaya'nın kaç tümenle kuşatıldığını soran 3. ordu komutanıdır.

    çankaya'nın, muhafız birliği ile direnişi halinde harekatı püskürtebileceğine kani olsaydı, menderesçilikten vazgeçmeyecek olup, çankaya'nın düşeceğini anladığında menderesçiliği bırakmıştır.

    bu ikili oynayan tavrının iki mükafatını da almıştır ve 6 haziran 1960'ta genelkurmay başkanı atanıp, 2 ağustos 1960'ta re'sen emekli edilmiştir. (bkz: maaşına zam işine son)

    emekli edildikten sonra emekli inkılap subayları derneği'nin başkanı olmuştur. ilginçtir ki, bir menderesçi olarak inkılapların karşıtı bir pozisyondayken, meslekten emekli edilerek çıkarılınca aklına inkılap subaylığının gelmesi de ilginç bir ayrıntı tabi.
  • 6 haziran 1964 tarihinde bir otel odasında ölü bulunan; adalet partisinin kurucusu, istiklal madalyalı emekli orgeneral, milletvekili.
  • 27 mayis 1960 itibariyle, turkiye cumhuriyetinde yapilmakta olan ihtilali onleyebilecek tek insan idi.
  • lido'da ölmüştür, ama paris'tekinde değil, istanbul'da otel olanında.
  • adalet partisini kurup demirele teslim eden emekli general
  • ismi, unkapani'ndan eminonu'ye uzanan halic'e paralel caddeye verilmistir..
  • 12 ağustos'ta emekliye sevk edildikten sonra, 12 gün evden çıkamamış. sebebi ise kendisinin sivil elbisesinin olmaması. hayatında sivil elbise giymemiş, 46 sene üniformayla dışarı çıkmış.
    https://youtu.be/…dpt3r_okjpo0r4i_aphg54v327q&t=634
hesabın var mı? giriş yap