• arşivlik taşınabilir bir şey arıyorum. tüm bilgilerimi yedeklemek istiyorum. zamanla veri kaybı ya da cihazın bozulması minimum riskte olan, ömürlük olması tek kriterim.
    okuma hızı, fiyat, boyut, sesli ya da sessiz çalışma kriterleri tercih sebebim değil.

    edit: vakit ayırıp cevap veren yazarlara teşekkür ederim.
    bulut yedeklemeyi apple ekosistemi içerisinde verimli ve sık bir şekilde kullanıyorum. ssd ya da hdd’den beklentim 2 ya da 4 tb büyüklükte bir cihaz içerisinde %80 dizi film, kalan depolamana alanı için fotoğraf, önemli belgeler gibi yedeklemeler için kullanmak. sık sık kullanacağımı sanmıyorum. yedekleme ve arşivimi yaptıktan sonra bir köşede dursun istiyorum. muhtemelen iki cihaz alıp yedeğin yedeğini de yapacağım gibi görünüyor.
yanıtlar 36
27 yanıt daha
  • meslek icabı rahat yorum yapabileceğinim konu.

    eğer "arşiv" önemliyse fiziksel yedekleme neye yaparsanız yapın güvensizdir. cloud en iyi çözümdür.

    geri kalan herşey bütçe işi. 5/10 tb ssd alabilen kişi zaten klasik depolamayı düşünmez bile.
  • sata hdd arşiv depolama tercih ederim, hata tolerans minimum iki hdd raid 1 mirror yapılandırılması tavsiye edilir.
  • cloud, bulutta tutmak en doğru olandır.

    (bkz: gdrive) yada (bkz: one drive)
  • la ben size bi' saklama yöntemi söyleyim, allah'a emanet. m-disc'lere bir bak derim. bunlar optik medyaların şampiyonu, verilerin ölümsüz koruyucusu! ne sıradan cd'ler, ne de dvd'ler gibi basit şeyler bunlar. m-disc'ler dayanıklılık konusunda çılgınlar gibi iddialılar. çizilmelere, ısıya, nemlere, ışığa falan filan aldırmıyorlar abi. verilerinizi, öyle böyle değil tam tamına bin yıl saklayabilecekmişsiniz meğerse!

    hadi bakalım, anlatıyorum devamını! m-disc'leri diğerlerinden ayıran bir özelliği var, o da geri dönüşümsüz yazma meselesi. yani verileri öyle bir yazıyorlar ki, silmek, değiştirmek falan unutturmuşlar kendilerini. olacak iş değil yani, verileriniz yanlışlıkla uçup gitmesin diye, işte böyle bir numaraları var.

    bir de, m-disc'lerin uyumlu oldukları cihazlara bakmalısın. bu diskler, genelde dvd ve blu-ray yazıcılarla çalışıyor. yani demek istediğim, klasik sürücülerle bu güzellikleri yaşayabilirsin. o da yoksa zaten işin içinden çıkılmaz

    ama şunu unutma dostum, m-disc'ler yegane kahraman değil! ben sana derim ki, verilerini tek bir yerde tutma! daha güvenli olur. bi' de şöyle yap, m-disc'lerin yanında başka yedekleme yöntemleri de kullan. harici hard diskler, bulut depolama gibi olaylara da bir göz at derim. çünkü hiçbir medya tamamen güvenli değil ya, bi' felaket olur da m-disc'lerin de canı sıkılır, işte o zaman pişman olmamak için farklı yollardan yedekleme yapmak en iyisidir.
  • hdd uzun vadede daha güvenlidir ve olası bir kazada veri kurtarması daha kolaydır. ama hangisini seçerseniz seçin gerçekten kıymetli verilerinizin yedeğini, ve bu yedeğin yedeğini almayı unutmayın.
  • (bkz: qnap) (bkz: synology)

    ya da beleş olanı istersen
    (bkz: truenas)
  • net olarak hdd kullanman gerekir.
    eğer imkanın varsa bir adet nas cihazı al 3 adet de hdd al. raid 5 seviyesinde yapılandır.
    veri kaybetme riskin 0 a yaklaşır.
    buna ayıracak bütçe yoksa sadece arşiv düşünüyosan dvd kullan.
  • amaç veri depolamak, şu fotoğraflarım anı, şunları ayda yılda bir açarım ama kesinlikle kaybolmamalı ise kesinlikle ama kesinlikle hdd. ssdler hddlere göre kat kat hızlı olsa da tamamen elektronik olduğu için bozulma riski daha yüksek. eğer bir ssd fiziksel bir hasar alırsa tamamen çöp olur, içindeki veriyi kurtaramazsan ama hddlere mekanik aletler olduğu için eğer fiziksel bir hasar alırsa cihazın içindeki "bazı" veriler zarar görebilir, silinebilir ama kurtarma şansın çok daha yüksektir
  • 12 yildir fotolarimi dosyalarimi nas sunucu da depoluyorum. sorunun cevabi kesinlikle mekanik disktir. ssd den uzak durun elektronik devredeki basit bir ariza diski kullanilmaz ve verileri kurtarilamaz duruma getirebilir. fiziksel diskler darbe vs bozulsa bile pahali olmakla beraber veriler kurtarilabilir. 12 sene once bu dersi aci bir tecrubeyle aldim 600 dolar + yeni bir disk ile, darbe nedeniyle kullanilmaz hale gelen eski harici diskimdeki verileri kurtarmisti bir firma.
    uzman tavsiyesi, 4 lu nas server alin 2 li raid yapin, yani bir diskin kopyasi diger diskte de mevcut olur, biri bozuldugunda sadece bozulan diski cekip alip yenisini takarsiniz.
  • mutlaka arşivlik ssd üzerine çalışılmıştır ama ssdnin temel çalışma prensibine göre içindeki kondansatörde elektrik bittiği zaman verileriniz silinir. bu verileri kurtaramazsiniz. eğer gerçekten arsiv düşünüyorsanız manyetik teyp(ki bunu bulmak cok zordur diye düşünüyorum) şu an için hdd'dir. düşüp, iğnenin kafaya çarpıp hddyi komple bozması gibi olaylar 2000 yılı başında kaldı çünkü çoğu en dandik hdd'de bile düşme koruması adı altında koruma mevcuttur(%100 garantili değil tabii ki ama çoğunlukla koruyor)

    her hdd markasının ayrı işler için özelleştirmiş hddsi var. uzun yıllar depolama ve arşiv için marka hangi ürününü öneriyor ise o hddyi satın alın.