• öğrenci deneyden sıkılıp çabuk bitsin diye büretin musluğunu sonuna kadar açması ve uygun rengin kaçması, elemanın panikleyerek musluğu kapatması, iş işten geçmiş olması, deney arkadaşlarından bi torba küfür yenmesi ve deneyin tekrarlanması olasıdır.
    bi de aradan artistler çıkar büret kullanmazlar bir eli pipette bir eli belinde yaparlar deneyi.ama bu elemanlar hakkaten yeteneklidir.
  • yemek tariflerinde ”alabildiği kadar” olarak geçen işlem
  • 1)solaklar için büret sağ elle tutulmalı..rahat kullandığımız sol elle erlen çalkalanmalı.
    2)damla damla narin narin yapılmalı bu titrasyon.şangır şungur dökülürse büretteki ayarlı madde yok 3 damla kaçtı 1.5ml az yazıyım,yok accık kaçtı ben buna 0.25ml az yazsam yeter dersiniz..ama tutmaaaazz..
    3)indikatörün rengi titrasyonun baş kahramanıdır.karanlık maviler,kaybolan sonra tekrar görünen sonra tekrar kaybolan pembeler,morlar...önce gözünüzün gördüğünden emin olun..
    4)analitik kimya dersi pratiklerinin baş belasıdır.bi tutturdunuz mu ya sıfırları dizersiniz raporlarınıza ya 100'leri..
    5)titrasyonu iyi yapan yemekleri de iyi yapmaya başlar.titrasyon insanın eline 'ayar verir'..

    ..ve daha niceleri...
  • başımın belası.
  • titrasyon yaparak geçmiş bir laboratuvar öğleden sonrası, büreti tutan kolunuzda dirsekten yukarda, erleni tutan kolunuzun tümünde ve sırtınızda ağrılara sebep olur.. bütün renk dönümlerinden emin olsanız bile yine yanlış çıkabilir.. zira az kalsın lab ı bırakıyordum titrasyo yüzünden..
  • titrasyon esnasında, büretin musluğunun solaklarca sağ elle, sağlaklarla sol ele tutulması adettendir.
  • asidik cozeltiyi baz ile, baz cozeltisini de asit ile notralize etme islemidir, boylece baslangictaki cozeltinin asit ya da baz miktari hesaplanabilir. kimya laboratuar derslerinin vazgecilmez islemlerinden biridir ayni zamanda, muslugu ya da vana gibi olan her neyse iste onu tam zamaninda kapatmak gereklidir, bazen cok guzel renkler cikar ortaya.
  • analitik kimya laboratuvari derslerinin temelini olusturan büret ve erlenmeyer flask ile icra edilen, miktari belirlenecek cozeltinin erlenmayer icine, derisimi bilinen cozeltinin büret icine konulmasi suretiyle gerceklestirilen hacimsel analiz eylemi.
  • cozeltilerin kantitatif analizlerini yapmak icin kullanilan bir yontemdir.

    belirli hacimdeki fakat derisimi bilinmeyen bir cozeltiye, derisimi bilinen standart cozelti damla damla ilave edilir.
    ındikatorumuz renk degistirdigi anda anlariz ki cozelti su an bildigimiz bir derisimde. elimizdeki cozeltiye hangi derisimde ne kadar standart cozelti ilave ettigimiz bilgisinden yararlanarak en basta kaptaki cozeltinin derisimi bilgisine ulasmis oluruz.
  • derişimi ve hacmi bilinen asidik bir çözeltiye belirli miktarda baz damlatılarak bazın derişimi ve hacmi hesaplanabilir. aynı şekilde baz kullanarak da asidin molaritesi bulunabilir. indikatör sayesinde belirli renk değişimi gözlendiği anda hesaplamalar yapılır. ayrıca gördüğüm kadarıyla çok tatlı renk tonları elde ediliyor.
hesabın var mı? giriş yap