• dizel polo ile daha ucuza yol yapabiliyorum.

    lityum madenlerinde afrikalı çocukların ölmesine de gerek yok.

    entry bitti.

    edit: mesaj kutusunun ırzına geçtiniz suserler yeter.
    sadece ev'lerin hızlı şarj ücretleri nedeniyle ekonomik cazibesini kaybettiğini söyledim, keşke kaybetmese de herkes ev alsa.
    lityum madenciliği bir sorun, şu an sözde yeşil enerji gazını pompalayan ana akım medya bununla ilgili 3-5 yıl sonra kriz çıkınca ağzını değiştirir. umarım sodium-ion piller yakın zamanda ticari olarak kullanılabilir hale gelir. yoksa nasıl ki fosil yakıtlar için dünya kadar savaş çıktı bu sefer de lithium yüzünden millet birbirine girecek. ayrıca çıkartırken devasa miktarlarda tatlı su harcanıyor, insanlar yaşadıkları yerlerden kovuluyor vs. pis bir iş. platform kurup okyanustan lityum çıkarmak diye bir şey yok yani. öte yandan tüketim lokasyonunda karbon salınımı olmasa bile üretim lokasyonunda nasıl bir yöntem izlendiğine bağlı olarak gerçekten korkunç sonuçları olabiliyor elektrik üretiminin, herkesin aklına fosil yakıtlarla çalışan termik santreller gelir bunu söyleyince fakat belli bir kapasitenin üstüneki barajların yarattığı çevresel etki dümdüz karbon salınımından çok daha yıkıcı olabiliyor. nüansları olan bir konu yani, hepimiz soğuk füzyonu bulup bu işi sonsuza kadar bitirmek istiyoruz ama daha var.

    bir suser uyardı petrol yüzünden ne savaşlar çıkmış, adam büyük resmi gördü bence artık dağılabiliriz.
  • millet telefon şarj aleti ile gezerdi şarja takmak için artık arabanın fişi ile gezerler bu paraları vermemek için.
    şantiye tipi uzatma kablosu öneririm hızlı şarj istasyonuna para vermek istemeyenlere.

    1 kwh elektrik 2.60 tl. 314 km için normal ev tipi şarjda 136 tl ye geliyor.
  • 523 km menzilli aracın trugo şarj istasyonunda bataryasının dolma maliyeti 707 lira. kısa menzil 314 km menzilli aracın bataryalarını doldurmak ise 418 liraya gelecekmiş. bu demek oluyor ki elektrikli bu araçlar ucuz yakıt anlamına gelmeyecek.
    `https://onedio.com/…ucretleri-de-belli-oldu-1137870`

    edit: link güncellendi

    edit2: araçlarımdaki yakıt tüketimleri şu şekilde

    2010 camaro 3.6 otomatik 100 km de 11.6 litre
    2009 ford escape 4x4 hyrid otomatik 100 km 7.9 litre
    2010 1.4 dizel ford fiesta manuel 100km de 4.2 litre
    2021 egea 1.4 benzin manuel 100 km de 6.5 litre

    edit3: muhalif olmakla alakalı bir şey değil söylediklerim. elektrikli araba ve türkiye gerçeğidir.

    sığırlara özel edit: depo ve dolmak kelimelerine tdk dan bakın isterseniz.
  • elektrikli araçları herkes ucuza süreriz zannediyor ama kazın ayağı öyle değil. bu akaryakıt fiyatlarına rağmen, kafa kafaya geliyor ve şarj için beklemesi de cabası.
  • rüzgar, güneş ve barajlardan sağlanan bedava elektrik mi varmış bizim ülkemizde? ya da sizin ülkeniz neresi lan söyleyin çabuk. bizim ülkede üretilen elektriğin %60'ı fosil yakıt ile üretiliyor da. 600 tl elektrik faturası ödedim en son. neyse konu bu değil. konumuz vizyonmuş. yukarıda dallama öyle buyurmuş. hem azıcık istiyor çok da değil.

    fosil yakıt, karbon izi falan geçin bunları. bunlar kimsenin sikinde değil. herkes cebine bakıyor.

    avrupa'da 0,4 euro, bizde 8tl. aynen kardeşim barajlar falan bedava elektrik.

    edit: cent, euro olarak düzeltildi.
  • asıl sıkıntı pil değişiminde ve ikinci elde. yahu biz iki farklı aracı ortadan kesip birleştirip hasarsız, değişensiz diye satmaya çalışılan bir coğrafyada yaşıyoruz.

    aracın pil ömrünü nasıl ölçeceksin? yıllar geçtikçe şarj kapasitesi düşecek. aracın değeri düşecek bir kere piller eskidikçe. ayrıca benzin/dizel'e göre fiyatı hiç de avantajlı değil.

    hadi hepsini geçtim. al-satçı değilsin, aracı kendin uzun yıllar kullanmak için aldın diyelim. bir süre sonra pil değişim zamanı gelecek. telefon değil ki bu eskimiş pili değiştirmeden bütün gün powerbank ile dolaşırım da diyemeyeceksin.

    pil değiştirmek istediğinde önüne iki seçenek çıkacak. yetkili serviste orjinal mi, yoksa sanayide muadil mi?

    orjinal seçersen hayvan gibi pahalı olacak. üstüne üstlük asla güvenemeyecsin ya orjinal diye bana muadil dandik çin malı pili kakaladılarsa diye, nasıl anlayabilirsin ki, açıp bakabileceğin bir parça değil. ve ortadoğu gibi bir üçkağıtçı cennetinde yaşadığını hatırladığında uykuların kaçacak.

    muadil seçersen de güvenlik problemini düşüneceksin. ya muadil pil sıcakta patlarsa, şarjda uzun süre kalırsa patlarsa, uzun yolda patlarsa, yağmur yağdığında su birikintisinden geçerken patlarsa, otoparkta durduk yerde kendi kendine patlarsa diye için içini yiyecek.

    velhasıl, bu devirde bu coğrafyada ben şahsen elektrikli araç kullanmam. otoparkta elektrikli araçların yanına da parketmem.
  • normal. hızlı şarjın fıtratı bu. evde şarj edince ucuza gelir. hızlı şarjla benzinle aynı paraya gelir.

    uzun yolda bir avantajı yok.
  • kısa menzilli için:

    - fabrika verisi 314km. en iyi ihtimal 250 gider gerçek hayatta demek bu.

    - istanbul'da şubat ayında hava 5 dereceyken ısı pompası olmadığı için o 250 olacak 160-170.

    - 160 menzil ile trafiğe gireceksin, durduğun yerde klima-ekran-sensör emecek enerjiyi, çağlayan'dan halkalı'ya gideyim desem tem'den 20 km. gidiyorsun 1.5 saate. o 1.5 saatte trafik nedeniyle menzil oldu sana 120 km.

    - bataryayı full doldurdum, sabah evden çıktım 20km gittim, 20 km geldim toplam 40km menzilim gitti. kaldı 80.

    - 3 günde 1 full sarj yiyor kışın. unutmayın, en önemli nokta o 120 km'ye sahip olabilmek için bataryayı fullemeniz lazım.

    - 3 günde bir 420 tl ödenecek. 20 gün işe gidiyorsun. 6.5 kere fulle bitir demek. 6.5 x 420 = 2.730 tl.

    akşam şarj ederim diyenler, edemezsiniz,çünkü kademeli artış var, bedaş fatura dönemi donunuzu bile alır. seve seve dc'ye gideceksin, bu parayı vereceksin.

    seneye kış ayı togg sahipleri için çok çetin geçecek (bkz: swh)

    ısı pompası olmayan aracı sipariş eden iq bunları hakediyor ama. ilk emir boşuna 'oku' değil, kafayı kullanmayanın başına gelecekler spoileri
  • bloomberg ht'de konunun bir uzmanı, elektrikli araçların dolum/ enerji -artık ne derseniz- benzinlilere göre 2/3 fiyatına geldiğini söylemişti. bana çok yüksek geldi bu maliyet. hem şarj kahrını çekeceksin hemde çok bir fark olmayacak arada...
  • (bkz: #150828886)

    yazmış yazmış ama hepsi yalan ve algı oluşturma çabası!
    pratikte bu yazının %60'ına ulaşırsanız öpün başınıza koyun.

    tesla'nın bir modeli, kağıt üzeri 550-600km menzil gösterirken, pratikte 350 km de yeniden şarj ediliyor çoğu test kurumlarından.

    bu durum toyota, hyundai, vw ve diğer büyük ve deneyimli üreticilerde farklı değil.

    bkz verdiğim yazarın yazdığı hiçbir şey gündelik kullanımda mümkün değil.

    bu araba şehir arabasıdır. batı da şehirler büyük araçları şehirden uzaklaştırma gayretindeyken, bu araç türkiye şehirlerinde yaşanan sorunun üzerine sorun yaratacaktır.

    şehir arabası demem, menzili ve altyapıdan dolayı.

    bu araba istanbul ankara mesafesini duraksız hayatta yapamaz.
    ankara kars mesafesini, deposuna şimşek çarpsa bile bitiremez.

    edit: diğer arkadaşlar kısa ve öz güzel izah etmiştir. şarj sorunu ve konut çarpıklığı, şehirlerde bu arabaları kullanabilecek kitlenin profilini kendiliğinden anlatıyor.
    şehir dışında yolların hali belli.
    karayollarını terk ettiğinizde, kasaba veya köy yollarında kullanın da artık başka derdi tasası yoktur herhalde
hesabın var mı? giriş yap