• turkiye yatirim yapmak icin guvenli bir ulke degil. koc, sabanci falan filan hic kimse milyar dolar harcayip turkiyede sektoru artik olmayan bu is icin fabrika acmak istemez.

    3 gun sonra erdogmayasicanin bu fabrikayi kapatacaz, yakacaz edez, eyy koooc! demeyecegi garanti degil.

    sen simdi hem ulkende fazla bulunmayan tecrubeli motor tasarimcilarini bulacaksin, (varsa), yoksa yurtdisindan getireceksin, motoru tasarladin ettin, patentiydi, makinesiydi, celigi osu busu derken zaman ve para harcamaya devam edeceksin sonunda eline bir sey gececek. tabii bir motor icin gereken diger is guclerini de ayri ayri bulacak veya yetistireceksin. bu da para ve zaman isteyen bir durum.

    sen bunlari yaparken, maliyetin cok yuksek oldugu icin urettigin motorun aynisini mercedes, renault cok daha ucuza satacak.

    maliyet yuzunden motorunu da satamayacaksin. hem fabrika elinde kalacak, hem motorun hem de paran yanacak.

    devletin bunu savunma sanayisi gibi bir oge olarak kabul etmesi, ve kar/kazanc hesabi yapmadan tesvikle uretmesi gerekli.

    diger sekillerde, turkiyenin yapacagi motoru zaten renault su anda yari fiyatina uretip arabalara takiyor.

    olay motorun yapmasi zor bir sey olmasi olmasi degil, harcanacak olan kaynagin geri donmeyecek olmasi.

    motor haricinde turkiye gibi bir ulkenin mikrocip ve kamera lensi de uretiyor olmasi sart ama ikisi de yok.
  • motorun sağlam kalması için çok hassas bir metal alaşım reçetesine ihtiyaç var.

    bu alaşım reçeteleri evrenin en büyük sırrıdır. parayla dahi satın alınamaz. milli sırdır. patentsiz olduğu için geriye doğru mühendislik veya kimyasal tekniklerle tespit edilemez.

    yeni bir alaşım geliştirmek için de binlerce mühendisin, yüzbinlerce döküm test aksamını, milyarlarca dolar harcayarak, patlata patlata, deneye deneye mükemmelleştirmesi gerekir. bu çaba en az 10 yıl sürer.

    bahsettiğim süreç sadece motor bloku için değil, her bir parça için geçerli. bir motor üretmek için belki 150 farklı birbiriyle uyumlu çalışacak alaşım geliştirmek gerekir. yoksa parçalar birebirini yıpratır.

    işin kötü tarafı başarı garanti değildir.

    ayrıca tam mükemmelleşmek için onlarca yıllık deneyim gerekir.

    japon motor sanayisi 1930’larda başlamış, ancak 1960’larda dünyada rekabet edebilecek alaşımlar geliştirebilmiştir. kore de 1950’lerden 1980’lere kadar aynı çabayı göstermiş ve başarılı olmuştur.

    bugün çin’in global otomotiv pazarına ve havacılık endüstrisine güven verebilecek seviyede milli motor alaşım setleri halen yoktur. çin bu sorunu kompozit kapmalamalar ile çözmenin yollarını aramaya başlamıştır.

    bizde sanayiye asla bu kaynaklar ayrılmadı. hep kolay yol, ucuz yol, garanti yol bulunmaya çalışıldı.

    not: devrim arabaları filminde bu süreç çok güzel dramatize edilmiştir.

    not: su motoru olan pancar motor için özel alaşıma ihtiyaç yoktur.

    edit 1: tei yukarıda bahsettiğim maliyetlere ve risklere katlanarak güzel bir başlangıcı sürdürüyor. sadece umut etmek değil, tei’yi vatandaş olarak cesaretlendirmek ve takip etmek zorundayız.

    edit 2: alaşımda geriye doğru mühendislik yapılamama sebepleri çok soruldu, cevaplar aşağıda

    - alaşım reçetesinde üretim sırasında uçup giden veya kimyasal tepkime ile değişime uğrayan malzemeler var. bunları tespit etmek mümkün değil.

    - malzemelerin hangi sırada hamura ekleneceği ve hangi sıcaklıkta eritileceği, hangi hızda soğutulacağı çok önemli, bunlara da geriye doğru mühendislikle ulaşılamıyor.

    - bazı malzemelerde dövme, haddeleme gibi ek işlemler var. onların da tespiti mümkün değil.
  • mühendis, arapça hendese kökünden gelmektedir. hendese, geometri demektir, mühendis de hendese yapan yani ölçen biçen anlamındadır.
  • o kadar boş bir başlık ki cevap yazsan bir türlü yazmasan bir türlü. neymiş yurt dışına gidiyorlarmış bir kısmı gerisi iş çıkartmayalım mı diyormuş falan.

    arkadaş motor yapmayı evde omlet yapmayla karıştırmış. onlarca adım vardır da genel olarak yazayım.

    1. motor yapmak için bir proje gerekir. ne için yapacağız motoru? otomobil, tank, uçak? otomobil içinse kaç beygir olacak, yakıt tüketim hedefimiz ne? karbon salınımı hedefimiz ne?

    2. motor yapmak için ciddi bir bütçe gerekir. işin içinde metal dökümünden, hassas robotlara kadar bir sürü aşama var.

    3. know how gerekir. bugün başlayıp kimse 2 günde motor yapamaz. yapsa da uzun ömürlü ve verimli olmaz. bunun için de deneyim gerekir. deneyim için de sabır ve tabii maliyet gerekir.

    şimdi siz totonuzun üstüne oturup insanlara diyorsunuz ki milyar dolarlık yüzlerce kişilik bir işi neden yapmıyorsunuz? iş çıkmasın diye mi?

    aynen iş çıkmasın diye yapmıyoruz. solitaire oynuyoruz tüm gün.
  • montajci komprador turk burjuvazisidir.
  • motorcu
  • yapılmışı var;
    mini gasoline engine build
  • bizim sanayiciler ülkeyi kalkındıracak bir şey üretmez. ithalata dayalı ihracat rekoru kırar, para kazandırması garanti ballı özelleştirme peşinde koşar. fırsat versen bunu amele çavuşu da yapar.
  • yanlış bir varsayımdan üretilerek aranan neden. türk mühendisleri motor yapıyor, yapamadığı bir çok motoru da finansal süreklilik gibi sebeplerle talep olmadığı için yapmıyor. bazı motor türlerini de evet daha önce hiç yapmadığı için yapamıyor ancak yapmak için gerekli çalışmaları biliyor.

    yukarıda da açıklamışlar bir çok motor türü var. seyir füzesinden ihasına, arabasından otobüsüne, treninden uçağına kadar inanılmaz büyük bir skalada bir çok motor ve bu motorların da ihtiyaca göre şekillenmiş bir çok versiyonu var. hepsini yapmak anlamsız ancak kritik olanları yapmak önemli. gerekli finansal süreklilik sağlanırsa çok yüksek teknoloji olmadığı sürece yapılamayacak motor yok zaten zira bilgi çağında yaşıyoruz önemli olan kar-zarar.

    ancak yapılamamasının ya da neden bazı motorları yapabilecekken dışarıdan alıyoruzun cevabı plansızlığımız. istihdam edemeyeceğimiz belli insanları edebiyat bölümlerine, makine mühendisliklerine ve bir sürü alakasız bölümlere doldurup sonra da onlara iş aradığımız gibi bu insanların gelecekleriyle ilgili planlamamız da yok ve haliyle bu plansızlık sanayiye de sirayet ediyor. yani türkiyenin genel olarak bir motoru parça olarak kabul edip kullanacak ekosistemi bir çok alanda yok. araba motorunun olmamasının temel nedeni bu teknolojinin gelişip tecrübe kazanacağı yerli bir aracımızın ve bu ekosistemimizin olmaması temelde. ya da tank motorumuzun olmaması askeri araçlar üreten bir ekosistemin olmamasından kaynaklanıyor. ancak ihalar için motor üretip kullanıyoruz, neden ? çünkü bize ait bir aracın ekosistemini yaratmışız ve haliyle bu araç için üretilecek motorun bir ekosistemi var artık. aynı şekilde seyir füzeleri ve hss'ler için kullanılacak motorlara da benzer şeyler söyleyebilriiz. yani sorun yeteneksizlikten gelen bir yapamama hali değil, yapıldığında o motorun ya da o parçanın sürekli bir şekilde talebinin olacağı ekosistemin yaratılamamış olması. yani plansızlığımız, öngörüsüzlüğümüz.
hesabın var mı? giriş yap