• bu ülkede bulunmayan ve belkide asla bu ülkede herhangi biri yada kurumdan alamayacağım bir aracı diyelim ki amerikadan buraya getirmek istiyorum. araştırmalarıma göre amerika kırsalında 2000-3000 dolar civarında satılan bu aracı burada kullanmak bana yaklaşık 40 bin liralara mal oluyor. garantiside yok. şimdi merak ediyorum neden bu kadar zor ve pahalı bu iş:
    1- ben amerikaya 3000 dolar verip 3000 dolarlık mal alırken ülkem zararamı giriyor da aradaki farkı benden çıkarıyor %120 vergiler koyarak?
    2- yada benim oralara gidip o arabayı bulup getirmemde bir yardımdamı bulunuyor bana ki bunun hizmet karşılığını alıyor benden? ulan taşımasına 4000 lira verecek olan benim orda 24 kalmak zorunda olan benim hani hizmet?
    3- bu iş 40 bin liralara değilde 73 model bir aracı alıp burada kullanmak gemi ile taşımasıyla, az da olsa vergisiyle 15 bin liraya mal olsa, bu sokaklar amerikan arabaları ile mi dolup taşacak? vatandaşlarının çoğu bu şekilde araç sahibi oldukları için sen yurt dışından sıfır araç getirip satamayacağın için krize mi gireceksin?

    beyler ayıptır. 80lerde doğmuş biri olarak tüm seksen ve 90 ların ortalarına kadar amerikan filmlerini izlettirdiniz kanallarınızda. şimdi büyüdük para kazanır olduk. almak istedik bu ibnelerin kullandıklarından. adamlar bile unuttu bu modelleri biz unutmadık. biz dediğimde 3-5 kişi. bu olay çok özel bir durumdur. bin kişiden 1 kişi sevdalanır 1 kişi almak için üşenmez uğraşır gider alır. bi çoüu varki üstüne para versen binmem der, çok yakar der, çok arıza yapar der, gerek yok der... almaz, tenezzür etmez bunlara. özel bir durum bu. bu kadar zorlaştırmanın alemi yoktu bu işleri. ayıp ayıp. bir sonraki seçimlerde bu mevzuya göre vereceğim oyumu. hodry meydan amk!
  • öncelikle (bkz: permi)

    konuyla ilgili önceki entry'lerde bazı bilgiler verilmiş zaten. yurtdışında yaşayıp da yurda kesin dönüş yapacaklara sadece bir defalık verilen bir hak bu. benim ek olarak söylemek istediğim ise gümrük işlemlerinde tüm yapılacak masraflara esas teşkil edecek olan aracın değeri hakkında.
    türkiye'ye getireceğiniz aracı yurtdışında ne kadara almış olduğunuzun hiçbir onemi yoktur. zira gümrükteki vergi, kdv, ötv vb. kalemler aracın türkiye'deki bayii satış fiyatı üzerinden hesaplanır. atıyorum, bi aracın değeri tr'de 100 bin $ ise siz istediğiniz kadar elinizde fatura ben bunu yurtdışında 20 bine aldım deyin; hesaplarken 100'ü baz alıp 70-80 bin $ vergi+masraf çıkarırlar. ee? 20 bin $ da arabaya verdiniz, koy üzerine.. etti mi yine 90-100 bin $?
    hadi hayırlı olsun.

    (bkz: vatandaş sikme odaklı devlet anlayışı)
  • benim çift vatandaş olmama rağmen getiremediğim aracımı, hiç türkiye dışına çıkmadan, yurt dışı ile hiç bir bağlantısı olmayan ama gürcistan veya arnavutluk'taki bir tabela şirketinde %1 lik ortaklığı bulunan birisi son model mercedes ve porsche'ler ile gezebilmesine olanak veren kanunsuzluk ve saçmalıklar bütünü.
    hesapta yurt dışı plakalı aracı burada sadedece sahibi ve 1. derece ailesi sürebilir ( eş ve çocukları ) ama ne hikmetse buradaki gürcü plakalılar burada alınıp satılıyor, bu işin piyasası bile var**
    sonra haberler yayılıyor gümrük ve ticaret bakanlığı diyor ki; bu türde araçları polise bildirin işlem yapsın. yahu bunları sınırdan kim geçirdi? hepsinin şasi numarası dahil sende kaydı yok mu?
    ama ben bu plakalı araçların ya gümrükçülere geçerken cüzi birer hediye verdiklerine yada bu insanları kayırdıklarına inanıyorum.
  • türkiyeye yurtdışından araba getirmek denildiğinde bu işlem gümrük mevzuatı açısından bir kaç şekilde olabilmektedir.

    taşıtı ithal edebilirsiniz; ki bu işlem için dış ticaret müsteşarlığından ithalat izni almanız gerekmektedir. bu şekilde getirilen taşıt serbest dolaşıma girmiş olacağından, türk plakası alarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. ancak bu iznin alınması için gerekli şartları sağlamak zor olduğundan bir adet otomobil getirmek pek mümkün değildir.

    yurtdışında 24 ay (bu sürenin istisnaları vardır) ikamet ettikten sonra kesin dönüş yaparak naklihane kapsamında ithal edebilirsiniz. (bkz: naklihane ve bedelsiz ithalat gümrük müdürlüğü) bu kapsamda getirilen taşıt gümrük vergisinden muaftır. ancak kdv ve ötv ödemeniz gerekmektedir. ödenecek tutar aracın motor hacmine göre değişir. aynı zamanda taşıtın aldığınız tarihte 3 yaşından büyük olmaması, kesin dönüş kapsamında türkiyeye geldiğiniz tarihten 6 ay öncesinden üzerinize kayıtlı olması gerekir.

    geçici ithalat rejimi kapsamında getirebilirsiniz; ki bu işlem taşıtın ticari ve kişisel kullanıma mahsus olmasına göre değişmektedir. bu kapsamda getilen taşıtlar serbest dolaşımda değildirler. (yani satamazsınız, herkes kullanamaz, üzerinde değişiklik yapılamaz ve belli bir süre sonunda yurtdışı edilmesi gerekir)

    yabancı plakalı ticari kullanıma mahsus kara taşıtlarının türkiyeye girişlerinde 30 gün süre verilir. bu süre sonunda taşıtın yurtdışı edilmesi gerekmektedir.

    yabancı plakalı kişisel kullanıma mahsus kara taşıtı ise iki şekilde türkiyeye geçici ithalat rejimi kapsamında giriş yapabilir.

    sadece yabancı uyruklu şahıslar için ma mz plaka alınarak.

    getiren şahsın uyruğundan bağımsız olarak turistik kolaylıklar kapsamında. bu kapsamda getirilmesi halinde taşıt türkiyede en fazla 6 ay (yurtdışından emekliler için 1 yıl) kalabilir. bu süreler getiren şahsın yurtdışında bulunduğu süreler göz önünde bulundurularak hesaplanır.

    konu ile ilgili geniş bilgi http://www.gumruk.gov.tr/ adresinde sıkça sorulan sorular başlığı altında bulunmaktadır.

    edit: 13.10.2015 tarihli resmi gazete'de yayımlanan değişiklik ile 24 ay olarak değiştirilmiştir.
  • gümrük mevzuatı açısından çeşitli şekillerde yapılabilmektedir.

    geçici getirilen ve başkası tarafından kullanılan taşıtlar hakkında cezai işlem uygulanır. ancak gümrük idaresinin bu durumdan haberdar olması pek mümkün olamıyor.

    gürcüstan ile ilgili yaşanan olay şudur. türkiye'de yerleşik kişi yurtdışından taşıtı satın alır. gürcü vatandaşı ya da herhangi bir ülke vatandaşı, yurtdışında yerleşik bir kişiye vekaletname verir. taşıtı gümrükten yurtdışında yerleşik kişi geçirir. daha sonra taşıtı türkiye'de yerleşik sahibine verip yurtdışına çıkar. yurtdışında işyeri açmaktan bahsedilmiş bu işlem için yurtdışında işyeri açmanın hiç bir etkisi yoktur.

    bu konuda gümrükçülerin para alıp geçirmesi ya da birilerini kayırması söz konusu değil. bilip bilmeden birilerini karalamayalım. mevzuat açısından, yukarıda açıklanan şekilde yapılan bir işlemde gümrük idaresinin yapabileceği bir şey olmuyor.

    bunu mevzuat açısından düzeltmek de imkansız. eğer vekaletname ile taşıt girişine izin verilmesin denilse bu sefer de atıyorum almanya'da taşıtı olmayıp ya da küçük bir taşıtı olup da bir arkadaşından aldığı büyük bir taşıt ile türkiye'ye tatile gelen aileleri zor durumda bırakmış olunur.

    mevzuatı hazırlayan memurun ismini bilmeniz de bir şeyi değiştirmiyor. memurun bir suçu ya da etkisi yok bu konuda. siyasi irade bir karar alır, memur da bu karar doğrultusunda mevzuatı hazırlar.

    memur kanuni mevzuatı hazırlar ancak sonuç itibariyle kararı veren siyasi iradedir.
  • bi aralar pek bir moda arkadaş babası mesleğiydi,öyle ki serbest meslek cevabıyla yarışıyordu neredeyse.herkesin babası bi yerlerden özellikle de almanya'dan mercedes getirir haldeydi.o kadar mercedesi kim aldı hala anlamış değilim
  • sırf araba getirmeyi engellemek , niyetlenenin gözünü korkutmak için düzenlenmiş yönetmelik vs ne ise yüzünden imkansız olandır.

    şu mevzuatı hazırlayan memurun adı soyadını öyle bir merak ediyorum ki...
  • oturup kendin araba imal etsen evde daha kolay olur. bu nedir arkadaş.
  • yurtdışından 1 araç getirip daha sonra aracı türkiyede bırakıp yurtdışına çıkarsanız e devlet üzerinden taahhüt vermeniz gerekir. bunu vermezseniz araç ile çıkış yaparken bir ceza çıkacaktır. benimde sorunum bu bilgiyi öğrenmemle başladı. ceza miktarıda aracın gümrük ederinin 4/1 oluyormuş. bu konuda yardımcı olabilecek, beni aydınlatabilecek bir yardım eli lazım. yeşillendirin lütfen.

    edit:ceza miktarı öğrenildi ve sorun çözüldü.internette bu konu ile ilgili adam aklı hiçbir kaynak yok.bırakın interneti gümrük şubelerinden bile adam akllı gittiğinizde bilgi alamıyorsunuz. yaşadığım şehirdeki ( ki turizm başkenti) gümrük müdürlüğüne 3 defa gittim ve sonun gidişimde anca bilgi alabildim. bu bilgiyi alabilmemin sebebide 1 hafta önce gümrük amiri rüşvet almış ve tutuklanmış. müfettiş olduğu için tüm gümrük personelleri ne hikmetse çok yardımcı oldular. neyse gelelim olaya

    öncelikle durumun tam adı ' yurt dışına taşıtsız çıkışlarda taahhütname verme ve kaldırma' . yani kişi yurtdışından bir aracı türkiye soktuğun zaman , aracını türkiyede bırakıp kendisi deniz,hava ,kara fark etmeksizin araçsız yurtdışına çıkarken bir taahhüt vermesi gerekli. bu işlemi e devlet üzerinden 10 sn içerisinde yapabiliyorsunuz. içeriği ise şu 'ben ülkede değilken bu aracı anam,babam,kocam,evladım dahil kimse kullanamaz. aracım şu şu adreste kitli ' şeklinde bir beyan veriyorsunuz. hemen bilgilendirmek isterim ki kanunda şu şekilde geçiyor ;ruhsat sahibi aracın içerisinde iken sadece 1. derece akrabaları o aracı kullanabilir. yani araç senin adına ülkeye girişli ve sende evdeysen baban ,kardeşin o arabayı trafikte kullanamaz.

    bu taahhütün verilme amacıda tam olarak bu. yani şahıs ülke sınırları veya ne koşulla olursa olsun araç içinde değilken o araç trafikte olmaz. olmamalı

    ceza kısmına gelecek olursak. bu durumda kalan bir çok kişi var. bunu maalesef siz ülkeden uçakla çıkarken kapıda ki polis veya gümrük 'hop arkadaşım sen ülkeye araçla girmişsin şimdiden uçakla çıkıyorsun bu taahhütü vermen lazım' demiyor. ya araçla çıkarken kapıda trafik cezaların ile öğreniyorsun yada benim gibi arkadaşların bu cezayı yiyince öğreniyorsun. ben önce öğrendim gittim paşa paşa cezamı ödedim

    öncelikle benim durumda olanlar yani aracı türkiyede 2 yıl kalma süresini aşmamış olanlar gönül rahatlığı ile gümrüğe girip bu ceza miktarını öğrenebilir veya cezasını kestire bilir. aracınız türkiyede kalma süresi olduğu için gümrük'e çekilmez.fakat süreniz bitti ve bu cezada durumu var ise gümrüğe gittiğinizde aracı bağlıyorlar. ben 2-3 defa gittim ceza miktarını öğrenmek için ve orda tanıdık ilkokul aradaşlarımı gördüm. onlar bile net bi rakam veya fikir veremedi. 5k ile 750k tl arasında rakamlar duydum. hepside bu cezanın belli olması için aracın modelinin markasının ve motor gücünün sisteme girilmesi gerektiği ve o zaman ceza miktarının çıkacağını söylediler.tabi bu bilgiler girildikten sonra kaçış yok o ceza kesilecek dediler. tek öğrendiğim doğru bilgi bu cezanın belirlenmesi için türkiye sigortalar birliği adlı siteden aracın raic bedelinin hesaplanması ki ben hesapladığımda 850k tl gibi bir rakam gördüm kalbime iniyordu .yani cezayı öğrenmem için o cezayı kestirmen gerek gibi garip bir durum var. örneğin ceza 750k ise benim aracımın yurtdışı değeri de 450k ise ben o araç için neden ceza ödeyim parçalar satarım veya gümrük'e terk edebilirim gibi düşünceler oluşuyor.neyse efendim durum hiçte öle değilmiş 3. ve son gidişimde müfettiş hanım/bey orda olduğu için çalışan memurlar öle yardımcı oldular ki anlatamam. hemen gümrük içerisindeki yanlış hatırlamıyorsam ( ki sanırım yanlış) muayine memuru yada bilirkişi memuru adı taşıyan gibi bir odaya girdik. normal gümrük personeli bilgisayar başına oturuyordu. benimle diğer odadan gelen gümrük memuru hemen aracın marka,model ve motor gücünü söyledi bende ruhsatı gösterdim ve memur arkadaş türkiye sigortalar biriliğinden raic bedeli aldı ve normal bildiğiniz excele (4 bölümden oluşan formüllü bir exceldi) rakamları girdi ve bana 13.586 tl bir ceza söyledi ve ekledi 100tl +,- oynayabilir.resmen sarılmak istedim o memura. tüm uykusuz geceler ,mevzuatlar, türkiyenin her sınır kapısında ki aradığım ve bilgi için yalvardığım günler geldi kaldı.

    çıkan ceza bmw 2008 e93 335i için geçerli bir cezadır.ceza bedeli olan miktarı orada veya çıkış yaparken ödersen %25 bir indirim oluyor. fakat cezayı kestirip uzlaşma dedikleri ( bir dilekçe veriyorsun ve onlar sana 10 -15 gün sonra mail atıyor uzlaşma görüşme tarihi şudur diye) yere gidersen %55 indirim alıyorsun cezadan. ben cezamı o gün kestirdim.ve ertesi gün yurtdışına çıkacağım için önce e devletten taahhütümü kaldırdım ve cezayı kestirdikten sonra tekrar taahhüt verdim. neyse efendim dilekçe verdim ve uzlaşmaya katıldım 15 gün sonra. 3 yetkili abi ile bir odada oturuyorsun olayı anlatıyorsun. çok kibar ve nazik insanlardı işin 5 dk sürmüyor ve benim cezam 5936 tl kadar düştü. bende direk ödedim ve bu olaydan kurtuldum

    öğrendiğim kısa bilgiler ise şu şekilde.
    1- bu olay kişinin yurtdışında veya yurtiçinde geçirdiği gün veya kaç defa yurtdışına çıkıp geldiğine bağlı değil. bu ceza 1 defa veriliyor ister 100 defa çık gir,istersen 1-2 saatliğine git gel taahhüt vermesen kesiliyor.
    2- cezayı yedin ödedin. taahhüt vermeden bir defa daha çıkarsan yine ceza kesiliyor.sistem bunu otomatik algılayıp araçla çıkarken cezayı gümrük memuru görüyor ve orda uzalaşma falan yok ancak hemen ödersen %25 indirim alabiliyorsun anca
    3- araç sen ülkede olsanda olmasanda başka bir kişi sen yokken kullanırsa ve polis yakalarsa ilk başta çıkan ceza üzerinden süren kişi + araç sahibine kesiliyor. yani yabancı plakalı araçları yurtdışından getirip süren zeki insanlar yakalanırsa araç model yılı ve motor gücüne göre ceza çıkıp kişi başı o cezalar kesiliyor.taahhüt veripte araç trafikte yakalanırsa ise araç sahibi+sürücü+ araca ceza kesilip (örneğin benim aracım için herkeze 13.5k ceza kesiliyor) + sürücü ve araç sahibine dava açılıyor. araçta gümrüğe çekiliyor.
    4-2018 hyundai accent 1.6 için uzlaşmasız 4900tl ceza çıkmış. 2020 mercedes amg e220d ile %25 ile 4976tl gümrükte ceza ödenerek çıkıldı( ki bu adam sadece aracı tr de ike. 4 saatliğine kıbrıs'a gidip geldi). yani motor gücü yüksekse fiyat yükseliyor yıl ve marka 2. 3. sırada cezaya etkide
    5- uzaklaşmada çıkan cezanın ödeme süresi 1ay ve vakıfbank'a kağıdın üzerinde yazan seri no ile ödemiyor
    6- %25 +%55 =%80 indirim durumu yok . ya çıkarken %25 indirim alacaksın yada uzlaşmaya gidip %55 indirim alacaksın
    7- araç sahibi ülkede değilken uzlaşmaya vekalet verdiği kişi girebilir ve cezayı ödeye biliyor

    bu olayda bu şekilde bitiriyor. ve sizi temin ederim ki bu kadar ayrıntılı bir açıklama sadece sözlükte var. google arama sonuçlarınsa asla sağlıklı bir bilgi yok(hep mevzuat ve maddeler) ve asla herhangi bir gümrük kapısını ardığınızda veya gümrük bakanlığını sağlıklı bir bilgi alamıyorsunuz . sadece duyulan sözler şunlar' ceza çıkacak,ceza ancak kapıda belli olur,iyi bir ceza çıkacak hazırlıklı gel,arabanın bedelinin 2 katı çıkanlar var' vs vs.korkmayın çok yüksek bedeller değil
  • başlığı altında “işin-eylemin suç olduğunu” belirten nüktedan bir kapanış cümlesi olduğu anlayabileyecek ve yapmayacak kadar akıllı sözlük yazarlarının olduğu gibi,anlamayacak ihbar etmek ile tehdit eden abdülhamitin yalama jurnalcilerinin de yazar olduğu konu. birde silersem diye görsel almış. oğlum ben sizin gibi attığım taşın arkasına saklanacak adam değilim. silersem sizin gibi olayım.
hesabın var mı? giriş yap