• tarihcesini ara$tirdim ve ilginc noktalara rastladim:

    windows nt, 1988'de dec'tan ayrilan 6 ki$i ve microsoft'tan sadece bir ki$i tarafindan geli$tirilmeye ba$lanmi$. ilk olarak intel'in i860 risc i$lemcileri icin yazilmaya ba$layan projenin kod adi "n10" imi$ (cunku cpu'nun kod adi da oymu$).. n-ten olarak okunan bu kod isim daha sonra acilimi "new technology"ye cevrilen "nt" kisaltmasinin esas kokeniymi$..

    ilk nt'nin geli$tirilmesi os/2 1.2 ustunde bir i860 emulatoru ile yapilmi$.. test etmek icin ise microsoft, dazzle ismini verdigi i860 tabanli sadece board'dan ibaret bir bilgisayar geli$tirmi$.. compiler'i metaware tarafindan geli$tirilmi$..

    nt'nin i386 tabanli i$lemcileri icin adaptasyon sureci, mumkun mertebe hardware abstraction ve cross platform konusunda tasarimin saglam olmasi icin ozellikle gec ba$latilmi$..

    ilk olarak nt 3.1 icin 6 ki$iyle ba$layan ve sonra sayisi 200 ki$iyi bulan geli$tirme ekibinin sayisi nt 4.0'da 800 ki$iye ve windows 2000'de 1400 ki$iye ula$mi$.. geli$tirme ekibinin cogu ba$ka i$letim sistemlerinin (dos, windows 3.x) ekiplerinden toparlanmi$.. nt 3.1'de 100-200mb olan source ebadi windows 2000'de toplamda 50gigabyte'a ula$mi$.. source control sisteminden bir client makinenin her gun kendini senkronize etmesi 2 saat suruyormu$..

    nt 3.1'in bir 486/50mhz makinada komple ba$tan build edilmesi 5 saat suruyormu$.. windows 2000'e vardiginda ise 4 i$lemcili bir xeon 550 makinada tum build 8 saat suruyormu$..
  • ks. windows new technology.. dec'de cali$an bi herifin (edit: ulan herif dedigim alt kat kom$um saygideger dave cutler ayip) tasarladigi fakat bunu oradakilere kabul ettirememesi uzerine i$ten ayrilip microsoft'a gecmesi sonucunda microsoft'un da ibm'le os/2* konusundaki ortakligi bozdurmu$ i$letim sistemi..

    gunumuzde ise windows 2000 ve windows xp gibi i$letim sistemleri bu temel mimari uzerine kurulmu$tur.. nispeten eski halinden daha iyidir..

    ozellikle mimarinin unix turevlerine gore en guclu yanlari ntfs ismindeki journaling file system ve installable device driver mekanizmasidir (linux'ta bu sistemin shared objects ile cok sonralari derme catma geldigini hatirlatmak isterim)..
  • windows 8'in arm islemci destegi x86 mimarisi disina ilk hamle saniliyor. halbuki belirtelim, windows nt 1980 sonlarinda kendisine nt adini veren i860 mimarisi uzerinde yazilmis, x86 ve x64 disinda itanium, alpha, mips gibi platformlara da port edilmistir. mips portu piyasaya cikma sansi bulmamis olsa da windows nt gunumuzde halen mips esintileri tasir (bkz: arc path).
  • haber verildiği tarihte çıkmayı hiç bir zaman başaramadığı için verilen ismiyle: not today
  • pa$alar gibi internete falan bagliyken, sirf icq'nun altindaki banner'i acamadi diye bana "modem kur, sonra da buradan baglan.. hadi .. na$" diye ileri geri konu$abilen i$letim sistemi.
  • 3.1 versiyonu 6 milyon satir
    3.5 versiyonu 9 milyon satir
    4.0 versiyonu 16 milyon satir kod iceren yazilim

    ayrica
    (bkz: #6608032)
    (bkz: #6607995)
  • windows aleminin önde gelen isimlerinden paul thurrot geçtiğimiz günlerde redmond'daki microsoft kampüsünü gezerken nt'nin en önemli mimarlarından biri olan mark lucovsky ile karşılaşmış.

    aralarındaki nt hakkındaki hararetli sohbet sırasında konu dönüp dolaşıp kısaltmanın açılımına gelmiş. mark lucovsky kısaltmanın pek çok kaynakta geçtiği gibi new technology'nin baş harflerinden oluşmadığını ve ürün gelişiminin erken aşamalarında hedef platform olarak seçilen intel'in i860 risc işlemcisinin gecikmesi üzerine n10 adında bir emülatör kullanmak zorunda kaldıklarını söylemiş. yani "nt" n ten'in baş harflerini simgeliyormuş.

    not : emek değil copy paste.
  • windows'ların kernel'idir.

    microsoft, windows 1.0'dan windows 11'e kadar bundan geçinir.

    windows 7'den windows 10'a kadar olan server / desktop dahil tüm windows'lar windows vista için yazılmış olan nt 6.x kullanırlar.

    windows 10 ve windows 11 bu kadar eski bir kernel'i kullandığı için, pazarlarken nt versiyonları 10.0 olarak açıklanmıştır. fakat windows 8.1'in nt versiyonu olan 6.3'den bir sonraki nt versiyonu 6.4* gerçek teknik nt versiyonlarıdır.

    windows'un bu tutuculuğunun sebebi programların ve geliştirme araçlarının vista'nın kerneli ile kaymak gibi akmasıdır.

    ama gün gelir windows 15 boşta 8-9gb ram kullanır, o zaman iş işten geçmiştir. çünkü windows 10 ve 11 için yazılmış binlerce uygulama vardır. hepsi yeniden mi yazılsındır.

    windows'un ağır performansı ve gizlilik açıkları yüzünden microsoft'un sadece konsollardan ve sunucu hizmetlerinden devam eden vasat bir tekel olarak kalması gerekirken, ekşi'deki gibiler "boşta ram olması önemli değil ram kullanılmak için var ben razıyım windows'dan" dediği sürece bu hantal ve çöp pencereler serisi 20'ye kadar bile gider.
  • (bkz: nt os/2)
  • 5.0 versiyonundan sonra windows 2000 olarak anilan isletim sistemi.
hesabın var mı? giriş yap