• her sene almak için taklalar attığım,geçmek içinse ters takla atmam gereken ders.
  • bir inşaat mühendisinin yalnızca ana hatlarıyla değil, derinlemesine bilmesi gereken oldukça mühim bir inşaat mühendisliği alt disiplinidir. "yapı statiği i" dersi, yalnızca izostatik sistemlerle ilgilenir ve "yapı statiği ii" dersine temel oluşturur. yapı statiği i'de virtüel iş ilkesi kullanılarak yer değiştirmeler hesaplanır. yapı statiği ii dersinin ders programında en büyük yeri işgal eden kuvvet yöntemi de basitçe bu ilkeye dayanmaktadır.

    söz konusu ders oldukça eğlenceli sayılabilir fakat özellikle yapı statiği ii dersinde izostatik esas sistem seçiminde, cross yönteminde dağıtma katsayıları hesabında ya da açı yönteminde yön kabullerinde ve düğüm noktası dengelerinde yaşadığınız ufak sıkıntılar final için harcadığınız üç buçuk saatinizi ve yaklaşık üç aylık çalışmanızı boşa çıkarabilir. özetle bu dersi iyi notla vermek isteyen arkadaşların hesabının da kuvvetli olması gerekli.

    itü inşaat mühendisliği için konuşmak gerekirse, işin daha ileri boyutlarını ve yapısal analiz programlarının mantığını ucundan kıyısından anlamak isteyenler gözünü karartıp sonlu eleman ya da enerji metotları gibi derslere yönelebilirler.
  • çoğunlukla inşaat mühendisliği 3. sınıfta okutulur.yapı statiği 1 biraz zordur izostatik sistemlerde kesme kuvveti,moment,normal kuvvet diyagramları çizer durursun.yapı statiği 2de hiperstatik sistem çözümü yaptığın için o diyagramlardan o kadar çok çizersin ki artık diyagramlardan tiksinir hale gelirsin.yapı statiği 3te ne var bilmiyorum bilmek de istemiyorum
  • mimarlık fakültelerinde genelde 2. sınıfta okutuur. mukavemetten sonra, betonarmeden önce. son derece sıkıcı.
  • ayrıca bu dersin bir de projesi vardır, yapı statiği 2 de en fazla 2. bilemedin 3. dereceden hipersitatik sistem çözerken bir anda hoca "al sana 12. dereceden hiperstatik sistem, bunu elde çöz." diyebilir, bana dediler.
  • yapı derslerinin hasıdır. önce statik 1, 2 gelir, sonra sırasıyla mukavemet 1,2 , yapı statiği 1, 2, betonarme 1, 2, çelik yapılar 1, 2, ve seçmeli ders olarak yapı statiği 3, yapı statiğinde özel konular ve nirvana; yapı statiğinde eşşeğin ziki. sanki bir oyunun içinde bölüm atlıyor ve bölüm atladıkça zorlaşıyor gibidir. yapı derslerinin i.t.ü. deki en başarılı insanlarından biriyimdir. hepsini aa getirmiş, tüm ödevleri kopya çekilen, uygulama derslerinde etrafında havarileri olan ve darda kaldığında parayla ödev yapan bir öğrenciydim (inek mi dediniz? hayır hayır, yeterki meslek dersi olsun, bu kolay olanıdır). öyle bir derstir ki, bir sonuca ulaşmak için tüm profesör ahalisinin bulduğu en az sekiz çeşit hesap yöntemi kullanılabilmektedir. bir kaçı; kuvvet yöntemi, açı yöntemi, matris kuvvet yöntemi, matris deplasman yöntemi, relaksasyon yöntemi, mohr yöntemi vs vs vs. tipik bir denklem etrafında dönen türlü türlü oyunlar işte. denklem mi? aha aşağıda;

    [s]*[d] + [po] = [p]; sistem rijitlik matrisi*deplasman matrisi + dış kuvvet matrisi = iç kuvvet matrisi

    bu kadar basit işte (mi?).
  • dokuz eylul universitesi inşaat muhendisligi bolumunde sınav suresi 2 saat 15 dakika ve sınava gore 2 bucuk saat olan toplam 3 sorudan olusan sınavlara sahip derstir.

    edit : bu entryde yapı statigi 2 dersinden bahsedilmektedir.
  • moment alabiliyorsanız bu dersi geçersiniz. alamıyorsanız allah kolaylık versin.
  • onu bunu bilmiyorum ama mühendislik bakış açısının büyük çoğunluğu bu dersin* eseridir. bir yapıyı ayakta tutabilmek; ona gelen sayısız yük değerleriyle haşır neşir olup yapının nerde nasıl çökebileceğini hesaplamak, yapıyı ayakta tutan taşıyıcı sistemin ne kadar yük paylaşacağını analiz etmek, köprü gibi devasa bir yapının kablolarının yük dağılımı ve tasarımı... uzar gider. inşaat mühendisliğinde öğrenilmesi gereken en önemli derslerdendir. çünkü bakış açısı sağlıyor ve bence mühendisliğin yüzde 80'i bakış açısıdır. mezun olduktan sonra inşaat mühendisliği yapmayacaksanız bile hayatta kesinlikle karşınıza çıkacaktır. bunu zaten sap2000 hesaplıyor, biz salak mıyız sabahtan akşama m,n,t diyagramları çiziyoruz diyen aklı kıt vicdanı kıt arkadaşlarınız çıkacaktır. aynen diyip geçin öğrenmesin pezevenk. ama siz öğrenin! sap2000 yapıyor diyip geçmeyin hemen. mühendissiniz siz memur değilsiniz.
  • statik serisinin orta sahası denebilir.
    akabinde gelecek olan betonarme derslerinin ne kadar zor olduğunun habercisi niteliğinde olan ders.
hesabın var mı? giriş yap