• yine yeni yeniden kendimi piç gibi hissettiren bir fotoğraftır. rick and morty’nin bir bölümünde rick’i durdurmaya çalışıp tabii ki geberen bir karınca adama, rick’in “employee of the month” diye bakıp geçmesi gibi; sanki boşuna, öylesine, şakasına yaşadığımızı düşündürten fotoğraf oldu bana. bunca evren, galaksi, cüce yıldız, yıldız, gezegen, olan sikko birleşimde; ben kimim ki varım? neyim ki acı çekiyorum? özlem duyuyorum, aşık oluyorum, acı çekiyorum, içim içime sığmıyor şu organik bünyemde..? ne anlamı var? ölmek bu kadar kolayken, var olmak neden bu kadar kutsanıyor? gene varoluş krizimi tetikleyen, keşke görmeden kahvemi içip yatsaydım dediğim fotoğraf..
  • contact filmindeki sihirli gerçeklik hissi var ya. onu iliklere kadar veren bir güzellik. yine de gerzek bir söyleme nokta koymak istiyorum. o söylem de şu ; "aah hipster zorhan evren o kadar büyük ki aşırı önemsiziz"
    aaaaaaaaağğ yarraamı önemsizsin asıl önemli olan sensin lan bu devasa boşlukta ve hayat olasılığı hesaplarına göre. 15 milyar yıl bile zamanın nasıl manyak bir şey olduğunu hala anlamadığımız için saniye demek bile değildir.

    "vakkas ..sen önemlisiiiiiiiiiiiiin.. o kim! ya!" doğru önerme.
  • bu fotoğraflar beni alabildiğine urpertiyor ve aslında kocaman bir hiç olduğumuzu acımasızca yüzüme, yüzümüze vuruyor anlayana.. sen, ben, o, şu filan bir bok değiliz. bir bok değilsin, değilsiniz. kendi kurduğumuz düzen içinde debelenip duruyor. yarattığımız sorunlar yumağınin icinde nefes almaya çalışıyor ve her nefes aldığımızda da kendimizi bir halt sanıyoruz.
  • miri görüntüsü: görsel
    nircam ve miri birleşik görüntüsü: görsel

    araba tekerleği galaksisi (eso 350-40 ya da cartwheel) ve ona eşlik eden gökadaların bu görüntüsü, webb'in yakın kızılötesi kamerası (nircam) ve orta kızılötesi enstrümanının (miri) görüntülerinin bileşimiyle ortaya çıkmıştır ve tek kamera ile görülmesi zor olan ayrıntıları içerir.

    bu galaksi, yaklaşık 400 milyon yıl önce meydana gelen yüksek hızlı bir çarpışma sonucu oluşmuştur. döner teker, parlak bir iç halka ve renkli bir dış halka olmak üzere iki halkadan oluşur. her iki halka da şok dalgaları gibi çarpışmanın merkezinden dışarı doğru genişler.

    bununla birlikte, çarpmaya rağmen, dönen kolları da dahil olmak üzere, çarpışmadan önce var olan büyük, sarmal gökadanın karakterinin büyük bir kısmı kalır. bu, iç ve dış halkalar arasında görülen parlak kırmızı çizgiler galaksisinin adına ilham veren “jant teli” gibi bir görüntü oluşturur. yalnızca döner çark boyunca değil, aynı zamanda sol üstte eşlik eden sarmal gökadada da bulunan bu parlak kırmızı tonlara, parlayan, hidrokarbon açısından zengin toz neden olur.

    bu yakın ve orta kızılötesi bileşik görüntüde, miri verileri kırmızı, nircam verileri ise mavi, turuncu ve sarı renktedir. kırmızı toz girdaplarının ortasında, tek tek yıldızları veya yıldız oluşum ceplerini temsil eden birçok bireysel mavi nokta vardır. nircam ayrıca çekirdekteki yaşlı yıldız popülasyonları ve yoğun toz ile bunun dışındaki daha genç yıldız popülasyonları arasındaki farkı da tanımlar.

    webb'in gözlemleri, araba tekerleği'ni çok geçici bir aşamasında yakalar. bu iki rakip güç göz önüne alındığında, araba tekerleği galaksisinin sonunda alacağı şekil hala bir gizemdir. ancak bu enstantane, galaksiye geçmişte ne olduğu ve gelecekte ne olacağına dair bir bakış açısı sağlamaktadır.

    kaynak: nasa/webbtelescope.org
  • bu işin sonunda acayip acayip varlıklara denk geleceğiz ,onlarda ağzımıza tükürecek sanki. fakat görüntüler muazzam.
  • çok güzel,

    umarım fazla insan eli değmez yoksa burasıda bozulur
  • soluk kesen bir fotoğraf.

    öyle güzel ve sanatsal ki insanın tanrı'ya inanası geliyor, bu koca evreni bizim için yarattığına değil elbette.
  • bu büyüklük bir gün bana aklımı kaybettirecek. dünya üzerindeki bir virüs kadar bile bir ağırlığımız yok evren ölçeğinde.

    yalnızız bu evrende dostlar. üzerinde bizden az ya da çok gelişmiş varlıkların yaşadığı milyonlarca gezegen olduğuna inansam da yalnızız. cunku bu büyüklüğü hiç kimse hiç bir zaman aşamayacak ve biz bu büyük resimdeki gerçek yerimizi göremeden yok olup gideceğiz. gerçi ne yeri? dedim ya bir virüs kadar bile var değiliz ki bu evrende.
  • değişik, farklı bir fotoğraf.
  • 500 milyon yıl sonra oradan bir yerlerden bize bakıp "belki de artık yoklar" diyecekler ve doğru tahmin yürütmüş olacaklar.
hesabın var mı? giriş yap