• enflasyon düştükçe risk primi düşecek belirsizlik azalacak finansal koşullar iyileşecek falan ama bunu beklemek için tahammül yok. acele ediliyor. millet huzursuz siyaset hareketli. millete biraz sabretmek lazım, yaşadıklarımız geçmişte ayağımızı yorganımıza göre uzatmamaktan kaynaklanıyor. bol ve ucuz kredi ile bu hale geldik verimsiz yatırımlar yaptık. şimdi verimsizlerin tasfiye zamanı ki patır patır batıyorlar piyasadan çekiliyorlar emlakçı, galerici, inşaatçı güruh. zaten bu olmadıkça sürdürülebilir büyüme olmaz ama siyaseten bunu demek zor. ne yazık ki geçmiş hatalardan ders çıkarmak yerine; konut kredisi taşıt kredisi kampanyalarıyla yine piyasayı açmaya çalışıyoruz. krizden tam çıkmadan bugün bu kararlarla gelecekteki sorunların tohumlarını atıyoruz...
  • tüm istanbullulara geçmiş olsun dediğim başlık.

    bu başlığa 13 ağustos'ta yazdığım (bkz: #93848853) entry'de bahsettiğim, mesut yılmaz'ın 99 depremi sonrası başbakan yardımcısı olarak yaptığı özeleştiriyi bulup şuraya koydum link (43:46'dan itibaren).

    üşenenler için buraya da yazayım tarihe not düşmüş olalım;

    "sivil savunma hizmetlerimiz aksamıştır.
    kurtarma işlerimiz yetersiz kalmıştır.
    müteahhitlerimiz malzemeden çalmıştır.
    imar düzenimiz laçkadır.
    hepsinde gerçek payı var.
    kısa zamanda bu yaraların sarılması mümkün değildir.
    nasıl sevgi paylaştıkça çoğalırsa, acılar paylaştıkça azalır".

    bu deprem olduğunda ben 16 yaşımda ve ankara'daydım. babamı, depreme değirmendere'de yakalanan babaannemin ölüsünü ya da dirisini bulup getirmesi için yola çıkarken uğurlamamızı dün gibi hatırlıyorum.

    - bugün de müteahhitler malzemeden çalıyor. şimdi onlara güveneniniz var mı?
    - bugün de imar düzenimiz laçka. afet toplanma alanlarına avm yapıldı.
    - bugün de gsm şebekesi çöktü. 99'da emekleme döneminde olduğu için ses eden olmadı. 20 yıldır hala emekliyor olabilir mi?

    ama o gün bir şey vardı.
    duyduğu mahcubiyet yüzünden okunan, çıkıp dürüstçe "biz bu konuda sıvadık" deme cesaretini gösteren ve halkı, acıları paylaşarak azaltmaya davet eden bir başbakan yardımcısı.

    bugün var mıydı?

    bugün anladım ki, bizim bizden başka kimsemiz yok.

    t: ekonomiyi de krizi de sikeyim, size bir şey olmasın dediğim başlık.

    debe editi: babaannemin akıbetini merak edenler olmuş. babam izmit'e doğru belli bir yere kadar otobüsle gidebilmiş (üst geçit bağlantılarının yolun üzerine düştüğü yerden sonra yola yayan devam etmiş). yaklaşık 14 saat kadar yürümüş (diğer şehirlerden gıda yardımı getiren vatandaşlardan birinin ikram ettiği karpuzu yiyebilmiş sadece). babaannemlerin oturduğu ev çökmemiş, komşuların yardımıyla binadan dışarı çıkabilmişler. babam, babaannemi açık havada körfezin karşısındaki tüpraş yangınını seyrederken bulmuş. babaannem 8 yıl daha yaşadı ve 2007 yılında tamamen önlenebilecek bir rahatsızlıktan, doktorların durumu geç farketmesi sebebiyle vefat etti.
  • anadoludaki imalatci firmalara gidildiginde daha da net gorulebilecek kriz.

    ısim geregi zaman zaman turkiye’nin cesitli sehirlerindeki sanayileri gezer, imalatci firmalar ile gorusurum. bu haftaki ziyaretimde ise firmalar ne dese begenirsiniz. ufak tefek de olsa is yapan firmalar parasini alamamaktan, is yapamayanlar ise calismayi ozlediklerinden yakinirlar. ziyaret ettigim tum firmalar da son 1 yil icinde %50 oraninda isci cikarimina gitmisler her ne kadar istemeseler de. bu ekonomik durum ne zaman duzelecek bilinmez fakat kor topal da olsa uretim yapan bir cok firmanin kapanacagi kesin.
  • konserveye yatırım yapanlar yaşadı. gelecek yıl %48 fiyatların artacağını tahmin ederek ilkbaharda yatırım yapacağım.
  • türk hava yolları'nın istanbul havalimanındaki bazı ofislerini kapattıran kriz.

    --- spoiler ---

    istanbul havalimanı’nda birçok şirketin yüksek kira bedelleri nedeniyle ofis sayısını en düşük seviyede tutmaya çalıştığı biliniyor. havalimanı içerisinde en fazla ofise sahip havayolu şirketi olan thy de yüksek kiralardan dolayı tasarruf kararı aldı. istanbul havalimanı “d pier” bölgesinde bulunan bazı ofisler kapatıldı. türk hava yolları’nın operasyon kontrol merkezi’nin bulunduğu ofisle ilgili de tasarrufa gitmeyi planladığı ancak henüz bu konuda net bir gelişme yaşanmadığı öğrenildi.
    --- spoiler ---

    kaynak
  • ağustos ayında kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,61 azalırken, kapanan şirket sayısı ise yüzde 11,43 arttı.

    hizmet sektörü güven endeksi 89,3, perakende ticaret sektörü güven endeksi 97,6, inşaat sektörü güven endeksi 60,1 oldu.

    https://www.bloomberght.com/…ul-de-geriledi-2233927
  • gerizekali troll'leri vurmuştur...

    surune surune geberin orospu cocuklari...
  • kuzenlerden birisi işletme lisans mezunu üniversiteyi bittikten sonra 4 yıl iş bulamadı 80 kpss puanıyla atanamadı mülakat usulü olan alımların hepsinde bir şekilde elendi yeter artık dedi asgari ücretten yüksek bir maaşla özel sektörde bile iş bulamayınca demir çelik fabrikasının kireçhane bölümüne işe başladı yaklaşık 2 yıldır orada çalışıyordu yılbaşında işten çıkarıldı 2 ay boyunca istanbula gidip iş aradı bulamayınca köye döndü annesinin 38 dönüm arazisine ayçiçeği ekmeye karar verdi benim kuzen ekimi yaptıkran 10 gün sonra devlet yurtdışından 100 bin ton ithalat yaptı bu sırada lazım olan gübrelere ve tarım ilaçlarına %19 ile % 51 arası zam geldi devlet alım fiyatı tonu 2500 lira civarı olan alım fiyatı açıkladı tamam ucundan kurtarır diye hesap yapıldı hasat yapılırken konuşulan konu devlet fiyat açıkladı ama alım yapmıyor trakya birlik tonu 2300 liradan alıyor ama parasını ne zaman ödeyecek gübre ve ilaç veresiye yaptırılan makinalı işçilik maliyeti var borçların ödenmesi gerekiyor sonrasında toptan alıp yapıp fabrikalara satan aracılara gidiliyor verdikleri fiyatn tonu 1800 lira 6 ay sonrasına çek yazarım diyor bu sırada kuzenin karısı zaten köyde artık yaşayamam deyip ikiz çocuklarınıda alıp bir süre annemde kalacam diye çekip gidiyor dünde boşanma kağıdını yollamış bu yazdığım sadece içimizden birisinin hikayesi
  • şu an hafif gözükse de 1 ocak itibariyle tekrar gün yüzüne çıkacak krizdir.

    geçen sene asgari ücrete %26 zam geldi, işçinin hakkıdır enflasyon oranında zam ona lafım yok, hizmet sektöründeki tüm işletmeler mecburen %25-30 arası fiyatlara zam yaptı. bu zam furyası gıda enflasyonu ile birleşince ortaya çıkan hayat pahalılığına eylül ayı bitti halk hala alışamadı.

    yaz dönemi ucuz sebze ve kağıt oyunlarıyla işin ateşi söndü fakat yılbaşında bu alışamadığımız fiyatlara bir %20 daha ekleyin derim.

    kağıt üstünde faiz düşürmenin de bir etkisi olmadı, rekor düzeyde döviz mevduat varken, herkes 6.25 ortalamayla dolarda beklerken kimse zararına istihdam yaratmaya cesaret edemiyor.

    zararına konut kredisi ve deprem birleşince tek nefes alan sektör yine inşaatçılar oldu.

    total sorunlara bakınca düzelen yapısal bir şey yok; düşük faiz, düşük kur, düşük iş hacmi var.
  • kaçınılmaz kriz. bundan sonraki yıllardaki krizlerde kaçınılmaz.
    bir ülke düşün , en basit teknoloji ve kaynaklarla üretilebilecek ürünleri bile ithal ediyor. koskocaman bir tarım ülkesi nerdeyse tüm tarım ürünlerini ithal eder hale gelmiş, çıldırmamak elde değil, saman ithal ediyoruz yahu. hani bırak samanı, konya ve çevresindeki ekilebilir arazileri kullansak, ülke olarak nerdeyse ithalata gerek kalmadan kendimizi besleyebiliriz.
    bu arada ekilebilir tarım arazileri, betona gömüldü, çoğu asla geri gelmeyecek, su kaynaklarımız kurudu. bu kaynaklar da geri gelemez, binlerce yıllık ekolojik süreçler bunlar.
    bu arada denizlerimizin ısısı yükseliyor, bir yandan inanılmaz kirlilik var. yani hem toprağımızı hem denizlerimizi tüketiyoruz. iyice her şeye muhtaç haldeyiz.
    en basit tarım ürünlerini üretmeyen, üretemeyen bir ülkede kriz kaçınılmazdır. gerisini saymaya gerek var mı?
    doğru dürüst turizm politikamız yok, sanayi politikamız yok, acil durum afet planımız yok. üç günlük planlarla yönetilen ülkede kriz kaçınılmazdır.
hesabın var mı? giriş yap