• paksoy kız lisesi ile birlikte seyrine doyum olmayan gençlik heyecanımızdı kendileri. paksoy kız lisesi'ne erkekleri de alıp işin büyüsünü bozmalarının ardından gönüllerimizin sultanı oldu. tabii paksoy kız lisesi'nin adını uzun süre değiştirmemeleri paksoy'un gönlümüzdeki yerini kazanmasını sağlamadı.
    koca koca hergelelerin sırf iki kız görürüm diye paksoy kız lisesi'ne yazılmaları da ayrı bir konu. ben yapamadım her ilde muhakkak bir tane olan anafartalar lisesine yazılabildim ancak.
    ama en önemlisi bu adana kız lisesi konum itibariyle seyhan nehri'ne hakim olsa da koduğumun okuluna hakim iki yapı vardı ki hevesimizi kursağımızda bırakmaya yeterdi.
    birisi garnizon mu komutanlık binası mı nedir böyle içi jandarma dolu bir bina. diğeri yer yokmuş gibi tam bu askeri binanın karşısında yer alan polis merkezi. bunların birkaç metre ilerisinde cadde bitince de adana kız lisesi vardı.
    bu yolu kullanıp okula giden genç bayanlarla tanışma ve sohbet imkanını "şeytan üçgeni" adını verdiğimiz lise-garnizon-merkez üçgeninde terk eder. salına salına giden güzellerin arkasından bakakalırdık.
    artık eğitim verilmemesi çok acı. büyük saatten liseye yürüyen kızlar adana'nın doğal güzelliklerinden yalnızca biriydi.
  • annemin de mezun olduğu lisedir. eski fotoğraflarına baktıkça insanı geçmişe özendirir.
  • adana depreminden sonra hasar görmüş, egitim vermesi geçici olarak durdurulmuş, şimdilerde kültür sanat müzesi olarak kullanılan adananın en güzel manzarasına sahip okuluydu.

    bulabildigim resmi tarihi:

    '' okul binası osmanlı padişahlarından ii.abdulhamit zamanında adana valisi abidin paşa'nın namını yaşatacak, görülmeye değer, hayırlı eserlerinin yanında büyük ve ileri görüşlü çalışmalarına ek olarak adana halkının para yardımı ile bina 1883 yılında askeri rüştiye olarak yapılmıştır. askeri rüştiye okulu olarak 1922 yılına kadar devam etmiştir. bu yıldan sonra sultanî (karma) lise olarak eğitim-öğretimini 1932 yılına kadar sürdürmüştür. 07.11.1932 yılında sadece kız öğrencilerin okuduğu adana kız lisesi olarak eğitim öğretime başlamıştır. bünyesinde ortaokul ve liseyi birlikte barındırmıştır . 27.07.1998 günü adana'da meydana gelen depremde hasar görmüştür.restorasyondan sonra kültür sanat evi olarak kullanılmaktadır.''

    yeni kız lisesi deprem meydana geldikten sonra yeni egitim ögretim yılına seyhan atatürk kız meslek lisesi binasında devam etmiştir. en son bir mezun arkadaştan alınan bilgiye göre de süleyman demirel bulvarı civarına taşınması planlanıyormuş.

    bildigim birşey daha varsa eski binasının restore edilip yeniden kullanıma sunulmaması büyük bir kayıptır. binlerce mezun ögrencinin anıları bir sanat evi bahçesine gömülmüştür. helal olsun.
  • restore edildikten sonra adeta adana' nın sanat merkezi olan yer.
    sergiler, ufak çaplı konserler oluyor, altınkoza film festivali' nin idari işleri hep burada yürütülüyor. çok da güzel oluyor.
  • adana'yı güzelleştiren yapıların başında gelir. seyhan nehrine doğrudan bakar. anadolu'da eskiden önemli bir yere sahipti. zaten eskiden kaç tane kız lisesi vardı ki anadolu'da?
    adana için hala önem ve güzelliğini koruyor.
  • mimari olarak adana'nın en güzel yapılarından birisidir. taşköprü civarındadır.
  • güzel memleketimde bilinçli gençler yetiştiren lise.
    (bkz: atatürk fotoğrafları için isyan eden liseliler)
  • karşısından ev tuttuğum okul.
  • adanadaki 1998 depreminden sonra bakima alinmasi gerektigi icin kullanima kapatilmis ve halen onarilmamis olan guzel tarihi bina.
  • (bkz: ismet demirci)
hesabın var mı? giriş yap