bağımlı kişilik bozukluğu
-
bu kişiler yaşamın önemli alanlarında sorumluluk almayan, ihtiyaçları diğerlerine bağımlı, yalnız kaldıklarında rahatsız olan kişilerdir. freud'a göre oral-bağımlı* kişiliktir.
tüm kişilik bozuklukları içinde %2,5 oranında görülür. kadınlarda daha sıktır. çocukluğunda kronik hastalığı olan kişiler daha yatkındır. bu kişiler görüşme sırasında uysal, sorulara yanıt verme çabası ve rehberlik arayışı içinde olan kişilerdir.
genç erişkinlik döneminde başlayan,uysal ve yapışkan davranışa ve ayrılma korkusuna yol açacak biçimde kendisine bakılma gereksiminin aşırı olduğu kişilerdir.
tanı ölçütleri: başkalarının öğüt ve destekleriyle karar verirler; yaşamlarında sorumluluk almak için başkalarına gereksinim duyarlar; kabul göremeyeceği korkusuyla, başkalarıyla aynı görüşü paylaşmakta zorluk çekerler; kendi başına iş yapma zorluğu vardır. kendine güven yoktur; başkalarının bakım ve desteği için hoş olmayan şeyleri bile yaparlar; tek başına kaldığında kendini rahatsız ve çaresiz hissederler; yakın bir ilişki sonlandığında,başka bir ilişki arayışı içine girerler; kendi kendine bakma durumunda bırakılacağı korkuları üzerine gerçekçi olmayan bir biçimde kafa yorarlar. bu kişilerde pasif ve bağımlı durum kalıcıdır. sürekli bağlanacağı kişiler ararlar.
ayırıcı tanı: bağımlılık pek çok psikiyatrik bozuklukla beraber görülebileceği gibi histrionik ve borderline kişilik bozukluğunda önde gelen faktördür. bağımlı kişilik bozukluğunda, bağımlı olduğu kişiye karşı uzun süreli ilişki vardır. bağımlılık davranışı agorafobi durumlarında da olabilir ama bu hastalarda panik ve anksiyete durumu da vardır. bu kişiler mesleki fonksiyonları bozulma eğiliminde, sosyal ilişkileri sınırlı kişilerdir. bağımlı oldukları kişilerden ayrılınca major depresyon görülme riski vardır.
psikoterapide, terapistin desteği ile daha az bağımlı ve daha aktif olabilirler. farmakoterapide anksiyolitikler, benzodiazepinler, serotonerjik ajanlar, antideprasanlar, seperasyon anksiyetesi için tofranil kullanılabilir.
edit
görülen lüzum üzerine ek not:
her kim ki bu bilgileri okuya , sakın ola kendine ya da başkasına tanı koymaya kalkışmaya. bu özelliklerden bir ya da birkaçını kendinizde başkasında buluyor olabilirsiniz , mümkündür. bu kişilik bozukluğunuz olduğu anlamına gelmez. genelde kişilik özellliği düzeyinde kalır. kişilik özelliği düzeyinde kalması da klinik olarak sorun teşkil etmez.
http://lokman.cu.edu.tr/…/derskitap/htm/kisilik.htm
edit: kaynağıma artık ulaşılamıyor.
güncel link : https://web.archive.org/…/derskitap/htm/kisilik.htm -
genel anlayıs; kendilerini kapasiteleri ve yetenekleri ne olursa olsun, baskalarından bir adım geride gorurler. bu yuzden hakim dusunce, hayatta tutunmak icin baskalarına ihtiyacları oldugu yolundadır. insanlara karsı iliskilerinde pozisyonları, ustunlukleri ya da haklı/haksız olma durumları ne olursa olsun, baskın, etkin, haklarını arayan kisi olamaz ve altta kalırlar. toplum icinde takındıkları ayrı bir durusları vardır. calistikları iste genelde hak ettiklerinden daha dusuk statulerde yer alırlar cunku ne yapıp, yapamayacakları konusunda guvensizlik ve inancsızlık duyarlar. kendi kararlarında etkin olmak icin surekli baskalarının onayına ihtiyac duyarlar. kararları kendilerine verilen destege gore degisebileceginden genelde tutarlı olamadıkları bilinir.
-
(bkz: bağımlı kişilik)
-
-
bagimli kisilik bozuklugunu gelismesinde cevresel faktorlerin,kalitimsal nedenlere oranla daha baskin rol oynadigi kabul edilir.
asiri koruyucu,mukemmeliyetci ve baskici ebeveynlerin,cocugun ozguvenli ve insiyatif sahibi bir insan haline gelmesini engelledigi gorulur ve ozellile türk kulturunde kadina atfedilen geleneksel sosyal rolun,kadinlari daha bagimli hale getiriyor olmasi da mumkundur.
(bkz: baski altindaki insanin degisimi) -
partneri de aynı bozukluktan müzdaripse uzun süreli ilişki yaşar bu insanlar. kısacası evrensel bir sendromdur. bunca kişi evlendiğine göre...
-
(bkz: bağımsız kişilik bozukluğu)
-
tüm terkedilme korkularına ve terkedilmeme çabalarına karşın kesinlikle bir gün terkedileceği kesindir.
-
sitede yıllardır çalışan kapıcımızın işten ayrılmasına bile üzülünce psikoloğumun bende olabileceğini düşündüğü hastalığımsı.
kadınların çoğunda teşhis edilmiş ya da edilmemiş, ileri boyutlarda ya da hafif seyreden bir rahatsızlıkmış. yalnız kalmaktan korkarlar, korktukları için ilişkileri ne kadar b.ktan gitse de katlanırlar, ayrılamazlar, ayrılınca üzülürlermiş. bende ileri boyutta seyretmediği için üzülürlermişten sonrası hakkında çok bilgim yok. ne kadar üzülürler, sonrasında ne yaparlar vs vs.. ayrılma sürecinden sonra normal dışı sorun yaşamıyorum ve bu yüzden net teşhis edilmiş değilim.
ayrıca hunharca para harcama eğiliminde olurlarmış. bu aşamada borderline kişilik bozukluğu ile karıştırılabilir. fakat bu işin daha ileri boyutudur ve psikiyatrik bir hastalıktır.
tedavisi için genellikle psikiyatri değil psikoloğa yönlendirilen bozuklukmuş bir de.. -
yakınıma aldığım insanlara çok bağlanıyorum..
benim için ne sevgililer ne dostlar biri gider biri gelir olmuyor.
her insanı onu kendine özel kılan sahsına munasır küçük detaylarla çok seviyorum. gittiklerinde boşlukları dolmuyor. yeni yerlere yeni insanlar alınıyor. onların yerine mi? kimseyi oturt(a)muyorum.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap