28984 entry daha
  • finansal oran analizi kesinlikle yapılmalı.
    öncelik verip basitçe bakılması gerekenler;

    özsermaye karlılığı (roe);

    40'ın üzerinde olmalı. aslında bakarsanız yıllık tüfe oranının üzerinde olmalı (en son veri olan 03.2024 (bkz: tüik) resmi enflasyona göre, yıllık bazda 68,50%) ancak bist100 içinde tüfe üzerinde özsermaye karlılığı olan şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmeyeceği için daha muhafazakar bir tutar baz alınmalı.

    pd / favök;
    piyasa değeri / vergi amortisman öncesi kar. 10'un altında olmalı, 0'a ne karar yakınsa o kadar iyi. ekstra olarak, seçtiğiniz şirketin sektörel pd / favök oranına da bakın. sektör altındaysa çok daha iyi.

    peg rasyosu;

    kısaca; büyüme potansiyeli diyebiliriz. rasyonun 1'in altında olması, büyüme potansiyeli sunuyor.
    nasıl hesaplarız;
    f/k / yıllık kar büyüme oranı
    x hissesinin f/k'sı 10 olsun,
    x hissesinin yıllık kar büyümesi %30 olsun,
    x peg: 10 / 30 : 0.33
    kesinlikle 1'in altında olmalı, ne kadar düşük sonuç çıkarsa o kadar iyi.

    net borç / favök;
    firmanın toplam finansal borcu: kısa vadeli finansal borçlar + uzun vadeli finansal borçlar, o firmanın 1 yılda elde ettiği esas faaliyet karının 3 katını geçmemelidir.
    firma esas faaliyet karı ile borç ödeyeceğim derse, 3 yılda bitirmesi lazım.

    gibi gibi onlarca hatta yüzlerce rasyo yapılabilir. biraz matematik, biraz muhasebe, biraz finansal okuryazarlık ve biraz da ilgi olursa kimseye ihtiyacınız olmayacak inanın.
  • aslında hiçbir hisse değer kazanmıyor çünkü dolar aşırı baskılanıyor ve enflasyon açıklanandan daha yüksek. bunlar karşısında değerini korumaya çalışıyor.

    tüketici güven endeksine baktığınızda anlarsınız.

    finansal okur yazarlık, amerikan borsası üzerine yazılmış kitaplar okumak, oradaki yatırım stratejilerini araştırmak ve ona göre yorumlamak güzel ama burası türkiye.

    abd ekonomisi dünyanın her yerinden yatırım çekiyor, borsaları da öyle. halkın geliri yüksek, fonlara ve hisselere trilyonlarca dolar akıyor.

    dolayısıyla şirket büyüyor ve kârlılığı ile piyasa değeri katlanıyor. hisse sahipleri her zaman enflasyondan daha fazla kazanç elde ediyor, hatta yıllar içinde varlıkları katlanıyor. compound interest dedikleri olgu hiç para çekmeden, hisseden elde edilen gelirlerle yeniden hisse satın alıp varlığın katlanarak artmasını izlemektir.

    o coğrafya ve dinamiklere göre okuyor, araştırıyor ve anladığımızı sanıyoruz.

    bu faiz oranları, enflasyon rakamları ve baskı altındaki dolar fiyatı gerçeği yansıtmıyor arkadaşlar, üzgünüm.

    kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında vergilerimizle tanesi 34 milyon lira olan 3 adet mercedes s600 guard alınmış ve 102 milyon lira ödenmiş. birileri bizi kandırıyor.

    borsa istanbulda da bizi oyalıyorlar, tahtacı ya da pala her kimse veya grupsa küçük yatırımcıcyı kekliyor.

    ne borsa güven veriyor ne ekonomik belirsizlik umut veriyor ama birileri sürekli vergi gelirleriyle gününü gün ediyor.
  • (bkz: klser) hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum.140 gördü 60 a kadar düştü bir süredir yatay, buradan uzun vade mantıklı mıdır ?
  • #156637589

    en son kasım 2023'te şu entrymi güncellemiştim. benim gibi sıkıcı ve uzun vadeli yatırımı sevenler için mini bir "update" olsun.

    16 ayı devirdik sayılır. alım stratejim aynen devam ediyor. planlanan gün geldiğinde fiyata bakmadan sadece portföy ağırlığını gözeterek alımlara devam ediyorum.

    temettüleri de almaya başladık. gelen temettülere dokunmadan hisse almaya devam ederek ortalama maliyeti aşağı çekiyoruz. geçen sene çok fazla temettü geliri elde edememiştim ama bu sene şimdiden kayda değer bir artış mevcut. 1-2 şirket hariç hemen hemen tüm şirketler verdikleri temettüyü dolar bazlı arttırabildi. bu benim için hala çok önemli bir kıstas.

    11 hisse + halka arzdan ekos vardı son yazdığımda. ekos'a ilaveten perakendeden uzak kalmamak için mgros ekledim. mgros'taki büyüme beklentim bimas'ın çok üzerinde ama file tarafından bimas'ı da takip ediyorum.

    13 hisselik portföydeki ilk 5:

    1- froto - bir gün sadece tek bir şirkete ortak olabilecek durumunda kalırsam bu ford otosan olur.

    2- tuprs - dönüşüm hikayesi

    3- toaso - stellantis hikayesi

    4- thyao - sürekli büyüyen uçak filosu ve gelişen havacılık sektörü, atlas jet

    5- aksa - mithra yatırımı

    yılbaşından bu yana dolar bazlı %15'lik bir artış söz konusu. sise ve eregl getiriyi hala çok aşağıya çekiyor. eregl için emin olmasam da sise için yatırımların bitmesiyle 2025 sonrası için umudum çok fazla.

    bu arada kızım için bes başlattım sene başında. onları da 5 hisselik güzel bir sepete bağladım.

    buna paralel olarak nakitimi para piyasası fonunda tutuyorum düşüşlerde hızlıca kullanabilmek için. para piyasası fonlarında valor 0 olduğu için sabah emir verip aynı gün içinde nakite çevirebiliyorsunuz.

    yukarıda da belirttiğim gibi gerçekten bir çok insan için çok sıkıcı bir yatırım şekli bu. ama ben çok keyif alıyorum ve gerçekten sıfır stresle yatırım yapıyorum. umarım 10-15 yıl bandında hedeflerime ulaşabilirim.

    metodumu yatırım tavsiyesi olarak kabul edebilirsiniz ama hisseleri mutlaka kendiniz belirleyin.
  • mac fonu, yatırımcılardan para toplamaya başladığı 2 ocak 2014'ten itibaren marmara capital kurucusu haydar acun tarafından yönetilmektedir. haydar acun'un ağzından borsada yatırım yapmayı daha iyi öğrenebiliriz. kısa ve çok güzel bir video. bence yatırım yapmadan önce izlemek gerekiyor. her anı bilgi dolu.
    buradan izleyebilirsiniz
  • her zaman ki gibi faiz kararı sonrası beklenti oluşturup millete gel gel yapıp tokatladılar an itibariyle 9800 bandının altına düşmüştür geçmiş olsun kırılma noktası seviyesinin altında. 9800 seviyesi üstünü koruyamaz ise 9400 lere kadar yardan aşağı sürünecek.
  • bizim borsamız için istikrarlı ve tutarlı şekilde konuşmak kısa vade için çok zor ancak geçtiğimiz 1-2 hafta bize endeksin önceki direnci olan 9450 seviyelerini artık destek olarak çalıştığını söyleyebiliriz. bu demek değildir ki endeks buradan da aşağı gitmeyecek. yarın mehmet şimşeği görevden alsalar temiz 5 gün taban gideriz. kimse hissesini satamaz bile.

    şu anda eğri olsa bile bir hikayemiz var. ortodoks politikaları geri dönüş hikayesi. bir şeyler yapılıyor ama doğru olsa bile eksik. enflasyonun baz etkisi ile düşüşü akabinde faizlerin çekilmeye başlanması. yabancı yatırımcıların gelişi ile doların biraz daha istikrar kazanması vb. tüm bu hikayeler borsa için olumlu bir projeksiyon çiziyor ama yarın bir gün orta doğuda bir füze atılır endeks -5 yapar onu kimse bilemez. kestiremez de zaten.

    kısa vadeciler için bir şey diyemiyoruz. orta - uzun vadede yönümüz dümdüz yukarıdır. endeks daha 1400 iken 2100 iken bu başlıkta yazıyordum bunları. halen de yazıyorum. bizim borsamız özellikle belli başlı türk şirketleri benzer yabancı şirketlere kıyasla anormal ucuz çarpanlardan fiyatlanıyorlar. bunun sebebi de yabancıların ülkemize bakış açısı ve yerli yatırımcıların genelde yatırımlarını döviz/altın şeklinde değerlendirmeleri.

    şimdi rüzgar biraz tersine döner gibi oldu. ufak ufak esintiler geliyor. yerli yatırımcı biraz biraz keşfetmeye başladı. doları olan ocak-nisan arasında %10 bile kazanamazken borsadaki ortalama bir şirket %30-40 verdi. yavaş yavaş burada da değişimler bekliyorum.

    sabrı olan için muazzam ortam, olmayan ve yanlış tercihlerde bulunanlar için cehennem. hepinize bol şans diliyorum.

    ytd.
  • ulan 6 hane hisse, 7 hane fondayız ve hergün içimizden geçiyor.

    lan hadi diyelim ben yanlış hisse seçtim diyelim ( tavhl veya sdttr gibi ) ulan xtkjs anamızı belledi anamızı !

    nasıl oluyor da ortalama hisse sene başından beri %30 kazandırmış oluyor ?

    sanırım bu amk yerinde sürekli ben kaybediyorum, ama geri gelen herkes kazanıyor.

    ben loser'ım siz winner, helal olsun güzel günlerde harcayın güzel kardeşlerim benim.
211 entry daha
hesabın var mı? giriş yap