9 entry daha
  • eser, ünlü yönetmen alfred hitchcock 'un filmlerinin psikanaliz ve lacancı yöntemle irdelenişini, sloven yazarın konuyla ilgili göndermelerde bulunduğu bazı amerikan romancı ve öykücülerin kahramanlarının bilinçdışı gerçekliğe, başka bir deyişle "öteki"ye karşı semptomlarının bir dizi yorumlamalarını kapsamaktadır. bu kitabı okuduktan sonra hitchcock'un filmleri anlam bağlamında daha da derinleşecek, ünlü yönetmenin filmlerinde kullandığı başat nesneler çoğu zaman hedef şaşırtıcı bir imge olmaktan öteye gidemeyecektir. bazı filmlerinden izlediğim kadarıyla (psycho , vertigo , the birds ve strangers on a train ) zizek, bazı sahneleri (örnek verecek olursak psycho filminde lila'nın, norman'ın annesinin evine giderken çekilen iki kare: ilkinde ev öyle bir açıdan çekilmiştir ki hem ortamla hem de gerilimin rengiyle bütünleşmiştir. ikincisinde de lila'nın çekinerek basamakları çıkması yine farklı bir açıdan mükemmel yansıtılmıştır.) ustaca yorumlamış, deyim yerindeyse "yamuk" bakmıştır.

    kitabın bir kısmı lacan'ın psikanaliz anlayışını ve teoremlerini daha iyi özümsemiş insanların kavrayabileceği derin terminolojiler ve anlamlandırmalar içerir. ben şahsen jacques lacan 'ı yüzeysel bildiğimden bu kısımları kitabın sonunda bulunan sözlük bölümünden yardım alarak zorlukla okudum ancak nitelikli bir lacan okumasıyla bu zorluklar aşılabilir düzeyde olacaktır.

    ayrıca vakti zamanında okuduğum stephen king 'in "it ", "dreamcatcher " ve "the shining" romanları (tıpkı patricia highsmith 'in black house öyküsündeki gibi); kahramanların bilinçaltına hükmeden izbe ve uğursuz malikaneleri (pennywise 'ın kök saldığı ev, jonesy ve arkadaşlarının fantazi mekanı olan eski okul binası), esrarlı odaları (237 numaralı oda), zizek'in yorumlamaları ile daha bir anlam kazanmış oldu.

    öte yandan zizek, modernizm ile postmodernizm arasındaki ilişkiye zorunlu bir tarihsel süreç olarak bakmaz. onları zaman zaman birbirine içkin şekilde yorumlar. bunu da franz kafka 'nın tematik doğrusallığıyla ve james joyce 'un şifreli anlatımları ile gösterir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap